Dodaj do ulubionych

Jakie sałatki na Święta?

IP: *.146.236.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.12, 11:20
Chcę zrobić,prócz sałatek rybnych,dwie sałatki inne. Jakie robicie na Święta sałatki. Muszę zrobić na swięta,a nie mam innwencji. Napiszcie kochane sprawdzone i smaczne sałatki. Czekam na wpisy.
Obserwuj wątek
    • lonely.stoner Re: Jakie sałatki na Święta? 17.12.12, 13:02
      najlepsza to pewnie taka tradycyjna -warzywna. Poza tym mozesz sobie zrobic druga salatke warzywna ale w wersji np. por, papryka, pieczarki i gotowany ziemniak. Ja to po prostu robie z tego co jest pod reka.
    • tralalumpek Re: Jakie sałatki na Święta? 17.12.12, 13:08
      wrzuc sobie slowo salatki na wyszukiwarke
      • mitta Re: Jakie sałatki na Święta? 17.12.12, 18:08
        Ja od kilku lat robię , polecam z czystym sumieniem, dzięki odrobinie cynamonu wpisuje się świetnie w menu wigilijne, ja czasami zamiast rodzynek daję żurawinę, a gdy nie mam rukoli daję inną sałatę.
    • Gość: Endy Re: Jakie sałatki na Święta? IP: *.gdynia.mm.pl 18.12.12, 00:42
      pieczarkowa- pieczarki podgotowane, jajka na twardo, groszek konserwowy, szczypiorek, majonez, sol, pieprz.
    • rex.veritas Sałatka owocowa 18.12.12, 12:07
      Spróbuj podać sałatkę owocową.
      Smaczna, pożywna i elegancka.
      Rozdrabniasz owoce jakie lubisz i aktualnie masz (np. banany, mandarynki, kiwi, jabłko, brzoskwinia, suszone śliwki), mieszasz i gotowe. Można lekko schłodzić.
      Smacznego :)
      • linn_linn Re: Sałatka owocowa 18.12.12, 13:11
        Jak owocowa, to macedonia z likierem maraschino.
        Np. taka kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=140&lp_przepisu=4
        Owoce mozna dobrac wg uznania. Podac mozna w polowce melona, w duzej misie / z lyzka wazowa do nabierania /, mozna tez w pucharkach dla indywidualistow.
    • vandikia Re: Jakie sałatki na Święta? 18.12.12, 14:25
      szczerze mówiąc też nie wymyśliłam jeszcze sałatki, a przejrzałam wiele przepisów
      tradycyjną - warzywną "polską" robi mój tata
      sałatkę chcę zrobić rano i ją ze sobą zabrać, więc raczej odpadają delikatne sałaty typu roszponka, rukola - chociaż ostatecznie ułożę je jako górną warstwę, a sos osobno ale i tak się boję, że mi klapną - szczególnie że czeka je 1,5 jazdy

• mitta Re: Jakie sałatki na Święta? 18.12.12, 17:05
        Vandikio, ale sałaty możesz kupić w hermetycznych opakowaniach, a sos wziąć osobno w słoiczku i polać bezpośrednio przed podaniem - wtedy nic się nie stanie. Mnie jakoś jarzynowa nie bardzo pasuje do wigilii - ta Waldorf, wg mnie, jest idealna.
        Ja czasami jeszcze robię świąteczną sałatkę profesora Geremka, jest pyszna, ale nie każdy ma odwagę jej spróbować. Zachęcam.
        Dwa matiasy z oleju pokroić w paski, dodać krążkii skropionego cytryną banana, garść rodzynek, ułożyć na liściach cykorii/sałaty. Polać sosem mojonezowo - jogurtowym z dodatkiem soli, pieprzu, cytryny i koniecznie! przyprawy curry.
        • vandikia Re: Jakie sałatki na Święta? 18.12.12, 20:47
          Dzięki Mitta za rady. Ja myślę o sałatce Bożonarodzeniowej, u nas na Wigilię nie ma zwyczaju robienia sałatek - jeśli już to taką "funkcję" spełnia śledź pod pierzynką. A sałatkę Geremka znam (nie wiedziałam, że tak się nazywa!) i bardzo lubię :)
    • 42andzia Re: Jakie sałatki na Święta? 18.12.12, 14:40
      Ja robię jarzynową i gyros.
    • 42andzia Re: Jakie sałatki na Święta? 18.12.12, 14:41
      Ja robię jarzynową i gyros
      • Gość: Kama Re: Jakie sałatki na Święta? IP: *.bredband.comhem.se 18.12.12, 17:39
        Fantastyczna strona! DZIEKI!
    • annjen Re: Jakie sałatki na Święta? 20.12.12, 10:41
      Podbijam, bo rozpaczliwie brak mi pomysłu na sałatkę - taką solidniejszą, raczej bez sałaty, a jeśli już, to z jakimś trwalszym gatunkiem. Czasem robię taką: filet z kurczaka w kostkę smażony w pieprzu cytrynowym + czerwone winogrona + smażone solone nerkowce + seler naciowy + odrobina majonezu. Jest pyszna, ale chętnie zrobiłabym coś nowego.
    • mhr2 Re: Jakie sałatki na Święta? 20.12.12, 11:39
      pozostane przy warzywnej, wspaniala na kazda pore roku i wlasnie teraz,
      owocowe albo z ich dodatkiem nie odpowiadaja mi zima, nie mowiac o groszku
      • Gość: millie Re: Jakie sałatki na Święta? IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.12, 02:26
        moja ulubiona to z tuńczykiem i ryżem (kukurydza, majonez, inne dodatki można wygooglować i pokombinować), ale ciągle się zastanawiam czemu to danie nazywamy sałatką, chyba tylko po to, by zatuszować fakt, że sałatka kaloryczna i nieszczególnie bogata w "jako takie" warzywa, a chyba takie właśnie powinny być sałatki - lekkie, nietuczące i zdrowe:P:P

ale i tak uwielbiam w każdej ilości:)
        • Gość: kuchareczkajedna A moze ta Wam zasmakuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.12, 00:28
          kukurydza z puszki,drobno krojony w kostkę gotowany kurczak ,paseczki ananasa z puszki,majoznez.Można dodać kawałki zółtego sera.Jest orzeźwiająca i syci.
    • Gość: Miśka Re: Jakie sałatki na Święta? IP: *.204.53.176.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.12.12, 16:55
      Już podjęłam decyzję,zrobię sałatkę warzywną-taką tradycyjną-trzeba dużo kroić.Oraz warstwowa czyli jajka gotowane,majonez,kukurydza,majonez,szynka gotowana w kostkę,majonez,ananas w kostkę,majonez i por biała część w drobną kostkę. W moim rejonie Polski,bez sałatek nie ma Świąt.
      • coralin Re: Jakie sałatki na Święta? 22.12.12, 17:07
        Ja zrobię podobnie. Tradycyjną jarzynową oraz drugą z pora, selera konserwowego, ananasa świeżego, jajek, kukurydzy. Robię je dwa razy w roku podobnie jak sos tatarski i chrzan z jajkami.
        • Gość: kuchareczkajedna Re: Jakie sałatki na Święta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.12, 18:04
          Nie obraźcie się dziewczyny ale por z ananasem? Dla mnie nei do przełknięcia,co innego kukurydza z ananasem slodycz z kwasną nutą i po co do tego gorycz cebuli, bo por to rodzaj cebuli.
          • coralin Re: Jakie sałatki na Święta? 22.12.12, 18:37
            Kukurydza i ananas są słodkie, bez pora ta sałatka jest mdła. Smakuje całej rodzinie, bo robię ją tylko na święta do wędlin.
            • alcea3 Re: Jakie sałatki na Święta? 23.12.12, 11:04
              Polecam sałatkę z pora. Robię co roku.
              Por, kukurydza, ogorki kiszone lub konserwowe, jajka na twardo, majonez, przyprawy
    • Gość: Agni Re: Jakie sałatki na Święta? IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.12, 22:52
      Ja robię wersję prostej sałatki ziemniaczano-śledziowej... bez śledzia:-) Ugotowane w mundurkach ziemniaki, ogórek konserwowy, majonez i - zamiast śledzia - boczniaki usmażone na chrupko z kilkoma ząbkami czosnku, pokrojone w paseczki.
    • 1-misiu Proste 29.07.14, 11:12
      Jedna warzywna, druga owocowa. Warzywa i owoce według uznania, przyprawy również. Zawsze się udają. Oczywiście czysto roślinne sałatki.
      Proste?
      • Gość: x Re: Proste IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.14, 15:05
        1-misiu,

ciekawe ma byc!
      • Gość: fg Re: Proste IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.14, 15:23
        jasne do świat mają szansę dojść na własnych "nogach"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka