Dodaj do ulubionych

nietypowa sól

10.01.13, 23:24
Czy ktos z was spotkał się z taka sytuacją, że sól kuchenna nie rozpuszcza się w wodzie ?? ani w ciepłej ani w zimnej ?? wydaje się to być nieprawdopodobne ale najwyrazniej sól w jakis sposób została zanieszczyszona szkłem ?! jak ktos spotkał sie z podobna sytuacja to niech pisze.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: nietypowa sól 11.01.13, 00:17
      > Czy ktos z was spotkał się z taka sytuacją, że sól kuchenna nie rozpuszcza się
      > w wodzie ??
      Tak, w podstawowce na fizyce mówili na to "roztwór nasycony"
    • Gość: Mrat Re: nietypowa sól IP: *.tarnow.mm.pl 21.01.13, 20:32
      A o jaką sól chodzi? Bo ja mam dokłądnie to samo, od kilku dni zgrzyta mi w zebach kazda potrawa posolona i dopiero dzisiaj pomyslalam, ze cos jest nie tak z tą soslą. Ziemniaki , które się gotują pół godziny z dwiema łyżkami soli to nie jest roztówr nasycony, a zgrzytają potem przy jedzieniu jakbym jadła piasek. U mnie to albo sól morska albo kamiennna, bo nie pamiętam co wsypałam.
      • Gość: beata_ Re: nietypowa sól IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 22:30
        Musiałaś wsypać sól kamienną. Zawsze zgrzyta - nigdy nie trafiłam na dobrze oczyszczoną (da się w ogóle?) i zawsze miała drobinki "kamienia" :-)
        Rozpuść trochę w samej wodzie - na dnie zobaczysz te drobinki, sól sie rozpuści całkowicie.
    • kamilsakalus Re: nietypowa sól 22.01.13, 00:36
      Tu nie ma żadnej sensacji. Jeżeli to sól kamienna, to ona jest zanieczyszona i będzie, bo to produkt naturalny.
      Druga przyczyna to roztwór nasycony, w nim nic nie rozpuścisz.
      • iwonamarta83 Re: nietypowa sól 22.01.13, 21:43
        powtarzacie sie z tym roztworem nasyconym
        tak, jakby ktoś gotując ziemniaki na tyle posolił wodę, że uzyskał roztwór nasycony...
        jedyna możliwość to zanieczyszczenie soli, bo to sól kamienna pewnie, i to zanieczyszczenie to zwykły piasek jest, a nie szkło
    • jola.iza1 Re: nietypowa sól 22.01.13, 22:46
      A bo raz:) Używam soli kamiennej, kryształki kwarcu to prawie szkło:)
    • Gość: Leonard horowiz Re: nietypowa sól IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.14, 12:33
      tak sprawdziłem zbadałem temat ,przecietna sól kamienna może zawierać od 4 do 28 procent szkła ,dlatego kupuje wyłącznie sól himalajską albo morską i to ze sprawdzonego zródła.
      szkło uszkadza powłokę wewnętrzną żył i tętnic oraz dostaje się do wielu organów,sprawa ma się podobnie z fluorem który niepowinien być przyjmowany w żaden sposób bo ma bezpośredni wpływ na mózg.
      • wadera3 Re: nietypowa sól 29.06.14, 13:50
        Sądzisz, że owo szkło z soli kamiennej, po prostu płynie sobie żyłami jak nie przymierzając rzeką?
        A w jaki sposób tam się przedostaje z żołądka?
        • beata.krajewieska Re: nietypowa sól 17.02.16, 13:33
          Mialam o to samo spytać.. może przenika przez sciany zoladka? :D
    • solhimalajska Re: nietypowa sól 16.02.16, 21:41
      Sol himalajska różowa także nie rozpuszcza się do końca w wodzie i to nie za sprawą roztworu nasyconego..nierozpuszczone pozostałości są bezbarwne(jak szkło ) i różowe również przezroczyste.JAK MOZNA WIEC TWIERDZIĆ ZE TO JEST NAJLEPSZA SÓL?!!
      • Gość: Renata Re: nietypowa sól IP: *.146.85.128.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.02.17, 19:22
        Dokładnie, zgadzam się z Tobą w 100%Ostatnio mało zęba nie złamałam od soli himalajskiej. szok!!! Postanowiłam sprawdzić co to takiego mogło być. Dokładnie rozpusciłam w ciepłej wodzie garść soli i co się okazało, to było niewiarygodne!!! Taka niby super sól, a conajmniej łyżka z tego wyszła jakiegoś bezsmakowego kruszywa, przypominającego drobinki szkła! I ja tym dziecku soliłam, myśląc, że zdrowsza niż inne... włoskiej Firmy OSOLE był natomiast piasek, który wyczułam na dnie zupy i tą samą metodą sprawdziłam co trzeszczy pod zębami. Jadłam zupę na wywarze z morskiego piachu! Już nie wiadomo jaka najlepsza...
        • Gość: Renata Re: nietypowa sól IP: *.146.85.128.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.02.17, 19:31
          Chodziło o sól morską firmy OSOLE, a nie włoską (wstawione słowo automatycznie)
          • jackk3 Re: nietypowa sól 05.02.17, 23:20
            A gdzie ta 'sol' kupilas?
            • mhr2 Re: nietypowa sól 06.02.17, 12:47
              jackk3 napisał:

> A gdzie ta 'sol' kupilas?

nigdzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka