Dodaj do ulubionych

zimowy jadłospis

IP: *.cable.net-inotel.pl 30.01.13, 22:36
może to głupie pytanie, ale co jadacie zimą? wasz jadłospis różni się jakoś od tego, który zazwyczaj macie w inne pory roku? bo mi w przypadku braku, lub cen jak z kosmosu, warzyw czasem już brakuje pomysłów...
Obserwuj wątek
    • Gość: en Re: zimowy jadłospis IP: *.static.chello.pl 30.01.13, 23:15
      Mój się różni - gotuję solidne zupy, jem buraki (uwielbiam), kapustę, pory, selery, marchewkę, pietruszkę, soczewicę, fasolę, awokado. Kupuję mrożonki (najczęściej szpinak, groszek, fasolkę). Pomarańcze, mandarynki, jabłka, gruszki, banany, suszone śliwki.
      Nie kupuję sałaty, rzodkiewek, pomidorów, papryki - są bez smaku.

• marciasek Re: zimowy jadłospis 02.02.13, 02:37
        > Nie kupuję sałaty, rzodkiewek, pomidorów, papryki - są bez smaku.

Akurat papryka jest teraz przepyszna.
    • mhr2 Re: zimowy jadłospis 31.01.13, 10:57
      Gość portalu: Anielka napisał(a):

> może to głupie pytanie, ale co jadacie zimą?

wcale sie glupio nie pytasz tylko co znaczy zima?5dni temu minus 15, dzisiaj 6plus wiec dzisiejsza potrawa jest przynajmniej u mnie wiosenna bo bedzie zupa warzywna,
      oczywiscie zalezy to on miesnej dokladki bo jest tez wspaniala na mrozy,
      • aqua48 Re: zimowy jadłospis 31.01.13, 12:58
        Zimą jem mniej pomidorów, papryki, bakłażanów, salaty. Unikam plastikowych w smaku truskawek. Zastępuję je marchewką, selerem, burakami, kapustą świeżą i kiszoną, ogórkami kiszonymi, porami. Gotuję częściej fasolę, cięższe zupy, bigos, gołąbki i objadam się jabłkami, mandarynkami i pomarańczami, a także bananami i od czasu do czasu avocado i pomelo, które zimą jest najlepsze.
        • nchyb Re: zimowy jadłospis 31.01.13, 14:32
          u mnie podobnie jak u Aqua, sporo rozgrzewających zup, warzywa podobne...
        • Gość: sylwia Re: zimowy jadłospis IP: *.agh.edu.pl 01.02.13, 00:46
          aqua, rozbawiło mnie, że truskawki zastępujesz porami, selerem, kapustą kiszoną... :) hehe
          pozdrawiam
    • Gość: Gosc Re: zimowy jadłospis IP: *.bredband.comhem.se 31.01.13, 13:57
      Robie czesciej zapiekanki. Miesko pieczone lub duszone. Ale nie omijam rowniez zup.
      Zupy rozgrzewaja przy minuswej temp. i naprawde daja sporo energi.
      Poza tym czesciej robie placki z jablkiem albo placki kartoflane, gulasz, rosol, nalesniki z miesem itd.
      W lato omijam tego typu dania bo sa "ciezkie"
    • roseanne Re: zimowy jadłospis 31.01.13, 15:12
      zdecydowanie wiecej korzeniowych
      mrozonek
      dania miesne i polmiesne z wolnowara - w ciepla czesc roku przewaga grila
    • Gość: miu Re: zimowy jadłospis IP: *.fbx.proxad.net 31.01.13, 20:54
      Moj zimowy jadlospis tez zasadniczo rozni sie od letniego :)
      Latem podstawa wyzywienia sa dla mnie sezonowe warzywa i owoce. Zaczyna sie od 'korzonkow" czyli szparag, ktore kroluja przez miesiac. A potem juz feria kolejnych mlodych warzyw. Od pozniej wiosny do jesieni wlasciwie nie ma dnia bez zielonej salaty na sto sposobow, najczesciej na kolacje jest jakas odmiana salaty na jakis sposob, np. salatka grecka, nicejska, z goraca koza, itd.. Dodatkiem do miesa zwykle sa surowki, zima - glownie warzywa na cieplo.
      Jesien to czas papryki, baklazanow, itd. Zima podstawa staja sie warzywa korzeniowe: bardzo czesto pieczone. Do tego raczej ciezkie miesa (duszone np. w czerwonym winie), potrawka z kurczaka, kuchnia hinduska - to czego latem niemal nie jadam. Do tego robie dania z serem, jak np. raklety, latem tego dania nie da sie jesc.

W przeciwienstwie do przedmowcow kupuje zima pomidory, ale tylko najlepsze, czyli tez drogie, nawet bardzo drogie, zatem malo, ale sa. Racze sie nimi od czasu do czasu. Sa naprawde dobre. Bardzo sie ciesze, ze mozna je miec tez zima. Nie wydam jednak nawet zlotowki na pomidory hiszpanskie czy holenderskie. Marokanskie sa OK.
      • Gość: Anielka Re: zimowy jadłospis IP: *.cable.net-inotel.pl 31.01.13, 23:01
        Ooo to widzę, że moje pytanie jednak było zasadne :) W sumie wychodzi na to, że podobnie do Was radzę sobie zimą. I tak, jak miu nie wyobrażam sobie przetrwać tylu miesięcy bez pomidorów, więc kupuję te kiściowe, bo chyba są najsmaczniejsze.
        • tymon.kr Re: zimowy jadłospis 31.01.13, 23:13
          czytalem, ze zima dobrze dzien zaczynac od owsianki z owocami, takze tez polecam wlaczyc do diety ;)
          • default Re: zimowy jadłospis 01.02.13, 09:06
            Ja owsiankę jadam cały rok, bo to moje ulubione śniadanie :)
            Ale poza owsianką menu zimowe jest odmienne - brak w nim warzyw niejadalnych (moim zdaniem) w tym sezonie, czyli - pomidorów, rzodkiewek, świeżych ogórków, sałaty (choć czasem kupuję paczkowane mixy sałat), kalafiorów. Jemy warzywa korzeniowe, kapustę, brukselkę, kiszone ogórki, jabłka, cykorię. Poza tym mrożonki warzywne - np. groszek z marchewką, bób, fasolka szparagowa, mieszanki "zupowe". Więcej dań smażonych, duszonych, gęstych zabielanych zup na bazie mięsnego wywaru. Nawet ciasta zimą piekę inne - drożdżowe strucle z makiem lub konfiturą, ciasta czekoladowe, pierniki, serniki pieczone, a nie na zimno jak latem :)
    • lashqueen Re: zimowy jadłospis 01.02.13, 09:28
      Warzywa sezonowe są tanie - brokuły, kapusty, kalafior, karczochy, fenkuł, seler naciowy, marchew, różne odmiany cykorii, szpinak, boćwina. Pomidory koktajlowe smakują prawie tak jak latem. Zimą częściej jem strączkowe.
      • aqua48 Re: zimowy jadłospis 01.02.13, 16:48
        lashqueen napisała:

> Warzywa sezonowe są tanie - brokuły, kapusty, kalafior, karczochy, fenkuł, sele
        > r naciowy, marchew, różne odmiany cykorii, szpinak, boćwina.

Botwina i szpinak to nie sezonowe warzywo w lutym! Karczochy, fenkuły i brokuły są teraz akurat dość drogie w Polsce.
        Natomiast kupiłam dzisiaj tanie czerwone banany. Malutkie i z czerwonawą skórką.
        • lashqueen Re: zimowy jadłospis 01.02.13, 16:57
          > Botwina i szpinak to nie sezonowe warzywo w lutym!

A to przepraszam, u nas są to zieleniny zimowe.
        • mhr2 Re: zimowy jadłospis 02.02.13, 11:17
          aqua48 napisała:

> Natomiast kupiłam dzisiaj tanie czerwone banany. Malutkie i z czerwonawą skórką

jak tobie smakuja dlaczego nie,
    • hester83 Re: zimowy jadłospis 12.02.13, 17:10
      bardzo często zimą gotuję zupy, jadamy sporo soczewicy i ciecierzycy, buraków, kapusty, kiszonek, mrożonego szpinaku, warzyw korzeniowych, ziemniaków. Z owoców głownie jabłka, banany i pomarańcze. Gotuję w tym okresie również cięższe dania jak np. bigos.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka