Gość: jola IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.07.04, 01:13 Co zabrać, jakie potrawy gotować aby były szybkie i zajmowały mało garnków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: co gotować na cempingu. Pomocy 17.07.04, 01:50 www.173pdh.bialan.pl/traper.html kajak.org.pl/wiedza/metodyka/biwizyw/ www.grojec.zhp.org.pl/wiedza/b.htm zak.wshe.lodz.pl/~fredi/zielonakuchnia/spis_tresci.htm www.kuchnia.com.pl/DiD/caban_z_chrzanowa.html biotop.umcs.lublin.pl/users/sknbioch/kuchnia/kuchnia.htm www.marbo.agnet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: co gotować na cempingu. Pomocy IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 13:38 Sos ze świeżych pomidorów, bazylii i mięty (A.Kręglicka) Pyszny !!!!! dojrzałe, pachnące pomidory - 1/2 kg porwane liście bazylii - garść porwane listki mięty - 2 łyżki czosnek - 2 utarte ząbki oliwa extra vergine - 1/2 szklanki ser - mozzarella pokrojona w kawałeczki / parmezan pokrojony w cieniutkie plasterki przyprawy - świeżo mielony pieprz, szczypta cukru, sól. makaron - ulubiony, dobrze ugotowany (nie mylić z długo :o) . Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć mokre części, pokroić w kostkę. Można użyć pomidorków koktajlowych, czerwonych i żółtych, wówczas nie obierać, przekroić na pół. W dużej misce wymieszać je z oliwą, przyprawami i ziołami. Dodać gorący, odcedzony makaron, wymieszać. Posypać parmezanem. albo Gotujemy makaron spaghetti (może być inny ale musi być al dente), odcedzamy, z powrotem do gara, wrzucamy 1/3 kostki masełka i potrząsamy garnkiem aż się rozpuści, wlewamy/wrzucamy 1/2l śmietany 18% , 1 1/2 szklanki posiekanej ( porwanej, porwanej oczywiście !!! :o)) bazylii, sól, pieprz, gałkę muszkat. i 4 łyżki parmezanu, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, można jeszcze dodać starty ser pleśniowy, delikatnie wszystko wymieszać i podgrzać - też delikatnie - tak żeby wszystko się połączyło. Podać z dodatkowym parmezanem do posypania, można z sałatą, no i oczywiście z dobrym winkiem :) Danko robi się niecałe 15 min, a jest pyszne !!! Może trochę kaloryczne, ale zawsze można zrezygnować z kolacji... Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: co gotować na cempingu. Pomocy 17.07.04, 21:28 Pamiętam gdy kiedyś gotowałam w domku nad jeziorem. Był to wcześniej ugotowany makaron, później w tym samym garnku smażyłam cebulkę, paprykę, czasem cukinię i mielonkę z puszki. Wrzucałam do tego makaron chwilkę poddusiłam i jedliśmy z kethupem. Smakowało nieźle, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: co gotować na cempingu. Pomocy IP: *.proxy.aol.com 17.07.04, 21:53 Wszelkiego rodzaju wędzonki (kiełbasy, mięsa, ryby), różności w puszkach, świerze ryby, grzyby, jarzyny owoce, także makarony i kasze, coś tam z pobliskiego gospodarstwa czy lokalnego sklepiku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: co gotować na cempingu. Pomocy IP: *.proxy.aol.com 17.07.04, 22:12 www.port21.pl/mesa/article_203.html www.republika.pl/robrogo/kuchnia.htm#LiteraP www.kulinaria.pl/okazje.asp?id=15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: co gotować na cempingu. Pomocy IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.07.04, 22:36 Dziękuję, śledzę podane adresy. Oby była pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: co gotować na cempingu. Pomocy IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.07.04, 22:38 i przepisuje składniki na sos, smacznie pochnie, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: co gotować na cempingu. Pomocy 18.07.04, 13:14 Jakbyś miała taki specjalny garnek (zakręcany z góry, żeliwny, w środku polewany) do prażonki, to masz sprawę załatwioną. Brzegi okładasz skórami zesoninki lub słoninka, a do środka warstwami to, co ci tam serce i żoładek podpowiedzą. ja zawsze dawałąm pokrojone w plastry ziemniaki, przesmażoną cebulę z kiełbasą, paprykę, zioła, pomidory itd. aż do wyczerpania składników. Gar się umieszcza w ognisku w popiele i po zawodach. Tylko garnek trzeba umyć (bo wszyscy zawsze z niego jedzą. I już. Nie próbowałam, czy da radę zrobić w innym garnku np. na ruszcie, ale chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co gotować na cempingu. Pomocy 18.07.04, 19:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11681273&a=11681273 Tak wygląda: papadutch.home.comcast.net/images/maca-dutch-ovens.jpg forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13011927&a=13011927 Odpowiedz Link Zgłoś