Dodaj do ulubionych

Pomoc Test na Kucharz Mistrz

24.03.13, 20:30
Witam potrzebuje pomocy w celu opracowania pytan do testu ktory mam za 2 tygodnie szukalam w googlacha lae nie moglam zanlesc nic konkretnego prosze was o pomoc jestescie jedyna deska ratunku ;( z góry dziekuje slicznie za udzielone odpowiedzi i czekam niezmiernie ;)
1.WYJAŚNIJ POJĘCIA STOSOWANE W TECHNOLOGI GASTRONOMICZNEJ.

SUROWIEC-

PÓŁPRODUKT-

POTRAWA-

PRODUKT-

2.PODAJ PRZKLADY DODATKOW STOSOWANYCH DO ZUP ZAGESZCZANYCH.

3.WYMIEN SKLADNIKI MIESNEJ MASY MIELONEJ I OMOW ICH ROLE.

4.CO TO JEST PROCES PRODUKCYJNY WYMIEN JEGO ETAPY.

5.PODAJ PRZYKLADY DODATKOW STOSOWANYCH DO ZUP CZYSTYCH. 6.WYMIEN POTRAWY Z MIESNEJ MASY MIELONEJ.

7CO TO JEST PROCES TECHNOLOGICZNY WYMIEN JEGO ETAPY.

8.OMOW WYKORZYSTANIE OWOCOW W SPORZADZANIU POTRAW .

9. W JAKIM CELU PRZEPROWADZA SIE OBROBKE WSTEPNA SUROWCOW.
10.PODAJ PRZYKLADY ZASTOSOWANIA MLEK SLODKIEGO W PRODUKCJI POTRAW.

11.WYMIEN CZYNIKI KLARUJACE galarete

Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 24.03.13, 20:37
      bez jaj, do książek a nie na gotowe
      i nie w googlach ( szczerze wątpię, że tam nie ma odpowiedzi na poniższe) a w podręcznikach szukaj odpowiedzi
    • lee_a Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 24.03.13, 20:39
      no to ja już się nie dziwię poziomowi większości restauracji w Polsce, skoro na takie pytania przyszły Kucharz Mistrz odpowiedzi znaleźć nie może
    • roseanne Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 24.03.13, 20:54
      a rusz sie moze do biblioteki, albo ksiegarni
      pozycz sobie od kogos "kuchnie polska" , taka z lowiczanka na okladce i tam we wstepie znajdziesz wszystko

no moze poza nauka jak formulowac zdania, tego ucza w podstawowce

lenistwo kurcze az kipi!
    • hester83 Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 24.03.13, 21:24
      ręce opadają...
    • Gość: aqua48 Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 21:27
      Nie wierzę, chcesz być Mistrzem i nie znasz odpowiedzi na te pytania? Jeśli nie chodziłaś na zajęcia to przynajmniej przejdź się do biblioteki i poczytaj trochę. Polecam podręczniki do technologii żywności i żywienia. Krótkie, ale dobre i praktyczne informacje znajdziesz w Kuchni Polskiej jak ktoś przytomnie poleca.
      • Gość: GMK Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz IP: *.centertel.pl 24.03.13, 22:22
        Drodzy forumowicze, zadajecie złe pytania autorce. Pytanie powinno brzmieć ile stron odpowiedzi napisać i w jakim programie by mogła sobie wydrukować bez problemu.
        Może ona nawet zna odpowiedzi na niektóre z pytań, ale pisać nie ma czasu i jej się nie chce a kasy nie ma by gotowce w necie kupić. Więc może znajdzie tu frajera...
        • ania_m66 Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 24.03.13, 22:57
          krysiaa ma niestety niefarta
          leniwiec adri991 z innej szkoly garkotlukow (mam szczera nadzieje, ze dawno przeszedt/la na fryzjerstwo) uzyskal az za duzo pomocy od fora

Gość portalu: GMK napisał(a):

> Drodzy forumowicze, zadajecie złe pytania autorce. Pytanie powinno brzmieć ile
          > stron odpowiedzi napisać i w jakim programie by mogła sobie wydrukować bez prob
          > lemu.
          > Może ona nawet zna odpowiedzi na niektóre z pytań, ale pisać nie ma czasu i jej
          > się nie chce a kasy nie ma by gotowce w necie kupić. Więc może znajdzie tu fr
          > ajera...
          • novinka1 Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 25.03.13, 10:03
            Pamela, Żorżyk i Helena rule!!! :D
    • Gość: sylwia Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz IP: *.agh.edu.pl 25.03.13, 00:06
      czuję się urażona, że Autorka ma nas za idiotów, sądząc, że nabierzemy się, że tak bidna szukała, tak szukała a nie znalazła.
      sama mam do czynienia z kuchnią tylko amatorsko a potrafiłabym od ręki odpowiedzieć na niektóre pytania. koniec świata. potem mamy takich niedouków.

poznałam kiedyś dziewczynę z gastronomika. wśród znajomych nie ma osób pasjonujących się kuchnią, liczyłam więc na ciekawą dyskusję. nie dość, że dziewcze nie umiało porządnie zdania skleić to jeszcze nie miała kompletnie pojęcia o czym mówię. a to w teorii ma być "fachowiec".
      ehh
    • Gość: NajwiększafankaZii Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 09:14
      Żartujesz???? Są to podstawowe zagadnienia z gastronomii. Dzieciaki w I klasie szkoły gastronomicznej się o tym uczą, a Ty chcesz zdawać na Mistrza i pytasz na forum. W takim razie nie pomogę, bo nie chciałabym jeść w restauracji w której pracuje kucharz z zerową wiedzą.
      Myślę, że nie zdasz tego testu.
    • Gość: kucharz - mistrz Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz IP: *.starachowice.vectranet.pl 15.01.14, 01:07
      Ludzie, tyle komentarzy kompromitujących na pytanie jednej osoby i żadnej odpowiedzi na pytanie, a czemu ? Bo mało kto ma pojęcie na ten temat. Każda osoba która nigdy nie pracowała w tym zawodzie nie ma pojęcia na który kolwiek temat związany z tym pytaniem. A najważniejsze, że żaden szanowany kucharz ani szef kuchni nie posługuje się regułkami ani pytaniami egzaminacyjnymi. Najwarzniejsza jest technika i znajomość potraw z każdego kraju na świecie, choć to jest tecnicznie nie możliwe do ogarnięcia, to prawdziwy kucharz poznając podstawy i standardy w danym regionie potrawi stworzyć danie
      • Gość: Edi800 Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.14, 10:53
        Najwarzniejsze to dobrze potrawić :)
        • pinkink3 krysia1212 - Kuch Mistrzem;) 15.01.14, 20:47
          Gość portalu: Edi800 napisał(a):

> Najwarzniejsze to dobrze potrawić :)

I o to chodzi! Reszta - pikus.;)
          Krysia1212, jak widac, ogarnela, to co nie do ogarniecia i zostala Kucharzem Mistrzem!
          Gratulacje!;))
    • kasianarozdrozach Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 15.01.14, 12:51
      W jakims odcinku Gesslerowa zaprosila stazystow z gastronomika bodajze (miala wybrac jednego czy 2) i zaczela zadawac pytania, banalne. Wiedza zerowa, oni chyba z protestu jakiegos nigdy w zyciu przy garach nie stali, najwyzej z musu raz ziemniaki obrali. No, a potem sie dziwimy, ze w knajpach zarcie jak karma dla psa.
      (Tak naprawde nie chcialam sie odzywac, no ale nie dalam rady zmilczec...)
    • nchyb Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 15.01.14, 16:46
      nie to ze się czepiam, ale dla mnie przerost formy nad treścią jest tu olbrzymi. Zdecydowanie wazniejsze dla mnie u szefa kuchni jest doskonałe przygotowanie danej potrawy od teoretycznej wiedzy na temat technologii jej produkcji, omówionej naukowo-technologiczno-kuchennym językiem.

Prawdziwy mist przyrządzi wyśmienitą potrawę, nawet jeżeli nie będzie umiał podać wykutej na blachę definicji procesu technologicznego itp...

Super smaczne dania zdarzało mi się spożywać w domach i zajazdach osób, które często niemal niepiśmienne były i nazwa półprodukt nic im nie mówiła.

Więc myślę, ze takie odżegnywanie od czci i wiary autorki wątku nie wpłynie pozytywnie na poprawę jakości kulinariów polskich...
      Owszem, teoria do egzaminu potrzebna, ale jak pisałam wyżniej to smak czyni mistrza, a nie wykucie na blachę technologicznych definicji...
      • Gość: mim_maiorus Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz IP: 213.73.9.* 16.01.14, 08:15
        Zgadzam się, że taka wiedza teoretyczna nie jest do niczego kucharzowi potrzebna - pod warunkiem, że nie chwali się on dyplomem zawodowym.
    • kucharznl Re: Pomoc Test na Kucharz Mistrz 01.11.15, 22:25
      nie czaje wogole o co chodzi w tych pytaniach dodatki do zup czystych???? skladniki masy mielonej?kurde gotuje od 24 lat po ambasadach , jezdze po swiecie wyszkolilem chyba z setke kucharzy a tego egzaminu bym nie zdal.... Acha mam dyplom czeladniczy ale chcialem zrobic mistrzowski chociaz nie wiem po co ale jak zobaczylem pytania to masakra!!!! nic nie wiem
      • Gość: klik I po 3 latach wygrzebałeś ten wątek "miszczu"? IP: *.gdynia.mm.pl 01.11.15, 23:05
      • Gość: x uczyłeś zawodu jako czeladnik? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 02.11.15, 01:21
        nie potrzeba być mistrzem żeby uczyć innych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka