Gość: maja IP: *.ht.pl 23.03.02, 19:58 poszukuje super przepisu na sernik, mi zawsze wychodzi taki suchy i ble. poradzcie lub zapodajcie jakis swoj sprawdzony przepic ;) dzieki bardzo ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasiulek Re: super-sernik IP: 195.145.215.* 23.03.02, 23:50 Oto przepis mojej mamy na sernik wiedenski, zawsze pyszny, mniam-mniam:))) 50 dag sera bialego (najlepiej tlustego) 1 szklanka cukru 12 dag masla 4 jaja 1 lyzka maki ziemniaczanej zapach migdalowy może być dodatkowo ½ szklanki bakalii (rodzynki, skorka pomaranczowa itd.) Oddzielic bialka od zoltek Wrzucic do malaksera wszystkie skladniki oprocz bialek – mieszac przez kilka minut. Z bialek ubic piane na sztywno i lekko wymieszac z masa, która zostala zrobiona w malakserze Blaszke lub mala tortownice posmarowac maslem i wysypac tarta bulka. Do blaszki wlozyc mase i piec 45 minut w temperaturze 2700C. Pozostawic przez 10 minut w wygaszonym piekarniku Z formy wyjmowac po calkowitym ostygnieciu Odpowiedz Link Zgłoś
marta_kinga Re: super-sernik 25.03.02, 11:18 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego (ja kupuję już zmielony - jest w formie takich "kiełbasek" lub w wiaderku), 10 jajek, 40 dkg cukru, 20 dkg masła, 15 dkg bakalii (rodzynki i morele), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temperatury pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miękkie masło i dalej ucierać, dodać ser, dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodać bakalie (rodzynki namoczyć, morele pokroić w kostkę) obtoczone w mące ziemniaczanej. Do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę z białek. Dodać 2 łyżki piany do masy serowej i wymieszać. Dodać pozostałą pianę (ja zwykle zostawiam jeszcze 2 łyżki piany w garnku, potem dodaję je na samym końcu już w tortownicy) i delikatnie wymieszać. Masę przełożyc do dużej tortownicy (28 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni. Przez pierwsze 30 minut pieczenia NIE WOLNO otwierać piekarnika. Ten sernik jest pyszny, miękki i się nie kruszy. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś