Dodaj do ulubionych

moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 16:50
dzieci lubia wiec czesto robie racuchy. niestety sa dość tłuste, osączam je na ręczniku papierowym po usmażeniu, ale czemu tak sie dzieje, nie wiem. ciasto robie drożdżowe, dodaje do niego troche roztopionego masła lub oleju, ciasto jest dość luźne...
moze macie jakis sprawdzony przepis na placuszki którym zechcielibyscie sie podzielic? plisss!!!!!
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 03.06.13, 17:47
      pankejki z galerii potraw.
      smazysz je na suchej patelni, do ciasta idzie troche roztopionego masla. za przepis recze, bo robie b. czesto i czesciowo gotowe zarazam, po czym odmrazam w tosterze.
      sa rewelacyjne.
      a twoje racuchy smazysz pewnie w za malej ilosci tluszczu o za niskiej temperaturze.
      smazoe musi plywac w tluszczu. wtedy paradoksalnie mniej nim nasiaka.
      tu gdybie tylko teoretycznie, bo niestety wiekszosc zadajacych pytania jak twoje nie pomysli ani przez chwile, zeby wkleic dokladny przepis - i sposob wykonania, tu smazenia, ktore jest b. wazne, ktory wg nich jest "felerny". jak wiec inni maja pomoc? myslisz, ze tu jasnowidzowie pisza czy jak? :(

Gość portalu: sonia napisał(a):

> dzieci lubia wiec czesto robie racuchy. niestety sa dość tłuste, osączam je na
      > ręczniku papierowym po usmażeniu, ale czemu tak sie dzieje, nie wiem. ciasto ro
      > bie drożdżowe, dodaje do niego troche roztopionego masła lub oleju, ciasto jest
      > dość luźne...
      > moze macie jakis sprawdzony przepis na placuszki którym zechcielibyscie sie pod
      > zielic? plisss!!!!!
      • matylda1001 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 03.06.13, 18:00
        A po co Ci Aniu przepis? Racuchy to racuchy. Do ciasta trzeba dodać potężna łychę spirytusu a jak nie ma to octu i po kłopocie.
        • ania_m66 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 03.06.13, 18:32
          przepis w tym konkretnym przypadku moze i mniej, choc patentu ze spirytusem nie znalam, ale to jak pytajaca smazy jest b. wazne.
          • matylda1001 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 03.06.13, 23:01
            ania_m66 napisała:

>patentu ze spirytusem nie znalam<

Naprawdę? Przeciez to metoda stara jak świat :) Do ciasta faworkowego też dodaje sie spirytus albo ocet, właśnie dlatego, żeby faworki tłuszczu nie chłonęły. Tak smaży się racuchy i wszelkie placuszki.
    • budzik11 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 03.06.13, 18:50
      Ale racuchy są tłuste i tak ma być. To nie są "chude", dietetyczne placki. Ja robię takie ciasto jak nalesnikow, bez żadnego tłuszczu w srodku, tylko sporo gęstsze, do tego oczywiscie drożdże. Smażę na srednim ogniu, żeby zdążyły usmażyć się w srodku a nie spalić z zewnątrz, bo rosną grube.
      • matylda1001 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 03.06.13, 23:09
        budzik11 napisała:

> Ale racuchy są tłuste i tak ma być. To nie są "chude", dietetyczne placki.<

Wcale nie powinny być tłuste, i nie chodzi o to, żeby były dietetyczne, ale żeby nie były obrzydliwe. Nic przyjemnego jak tłuszcz kapie po brodzie albo maże sie w ustach Racuchy powinny być delikatne, puszyste i lekkie - tylko wtedy są naprawdę smaczne.
        • matylda1001 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 03.06.13, 23:16
          za szybko poszło...

Do ciasta nie należy dodawać żadnego tłuszczu, jest zupełnie zbyteczny. Cukru tylko tyle, żeby drożdze "wystartowały". Jak jest go za dużo, to racuchy/placuszki szybko się palą bo cukier się karmelizuje.
          • mhr2 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 04.06.13, 09:19
            matylda1001 napisała:

> Do ciasta nie należy dodawać żadnego tłuszczu,

wlasnie w tym ta cala tajemnica!
        • budzik11 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 04.06.13, 15:36
          Ale pomiędzy "kapiącym po brodzie tłuszczu" a "niechłonącymi tłuszcz racuchami" jest jeszcze cos - normalnie tłuste racuchy :)
          • matylda1001 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 05.06.13, 19:46
            budzik11 napisała:

> Ale pomiędzy "kapiącym po brodzie tłuszczu" a "niechłonącymi tłuszcz racuchami" jest jeszcze cos - normalnie tłuste racuchy :)<

No właśnie ideałem są te niechłonące tłuszczu. Nie ma czegoś takiego jak normalnie tłusty racuch, bo nie jest normalne żeby racuchy były tłuste :) Spróbuj raz zrobić takie "nienormalnie nietłuste" a zobaczysz, że przyznasz mi rację.
            • reniam_123 Mój przepis na racuchy. 09.06.13, 15:30
              Soniu podam ci mój przepis, racuchy smażę na droższym oleju i ciasto robię dość gęste, bo wtedy właśnie nie chłoną tyle tłuszczu.

50 dag mąki
              2 jajka
              3 dag drożdży
              1,5 szkl mleka (ja robię na wodzie ze względu na domowego alergika)
              2-3 łyżki cukru
              pół łyżeczki soli
              odrobinę cukru waniliowego

Sól, cukier i drożdże rozmieszać z letnim mlekiem, dodać przesianą mąkę i jajka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wszystko mieszam na raz, żadnego rozczynu nie robię, a jeżeli dokładam jabłka, to już po wyrośnięciu ciasta, mieszam i jeszcze odstawiam na 15 min.

Pozdrawiam.
              • ania_m66 szkoda twojej energii reniu 09.06.13, 16:05
                sonia nawet ci nie podziekuje, zalozymy sie?
                • reniam_123 Re: szkoda twojej energii reniu 09.06.13, 16:41
                  Aniu myślę, że jakoś to przeżyję, choć z trudem :D
              • mhr2 Re: Mój przepis na racuchy. 10.06.13, 10:35
                z podobnego przepisu robie ciasto konsystencji dobrej kwasnej smietany, po wyrobieniu i rosnieciu(2X) klade lyzka do fryterki, ciasto jest wspaniale i nie nasiakniete tluszczem wiec przepis masz dobry:)
            • budzik11 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 09.06.13, 18:30
              matylda1001 napisała:

> No właśnie ideałem są te niechłonące tłuszczu. Nie ma czegoś takiego jak
              > normalnie tłusty racuch, bo nie jest normalne żeby racuchy były tłuste :)

W moim domu rodzinnym babcia smażyła racuchy na tłusty czwartek, więc na 100% nie jest moim ideałem dietetyczny, beztłuszczowy racuch. Tak samo jak nie da się zrobić dobrych pączków bez tłuszczu. Racuchy chłoną tłuszcz tak samo jak pączki (czyli niewiele, ale zawsze trochę tak).
              • matylda1001 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 10.06.13, 09:27
                budzik11 napisała:

W moim domu rodzinnym babcia smażyła racuchy na tłusty czwartek, więc na 100% n
                > ie jest moim ideałem dietetyczny, beztłuszczowy racuch. Tak samo jak nie da się
                > zrobić dobrych pączków bez tłuszczu. Racuchy chłoną tłuszcz tak samo jak pączk
                > i (czyli niewiele, ale zawsze trochę tak).

Budziku, skoro smaży się w tłuszczu, to zupelnie bez tluszczu się nie da, to przeciez oczywiste. Chodzi o to, żeby tego tluszczu nie było ani odrobiny wiecej niż to absolutnie konieczne. Skoro Twoja babcia smażyła dobre racuchy, to może właśnie dodawala spirytus albo ocet tylko Ty o tym nie wiesz. W przeciwnym razie nie wspominałabyś ich jako coś naprawdę smacznego.
    • Gość: gość Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic IP: *.toya.net.pl 10.06.13, 08:39
      do ciasta przed smażeniem dolej łyżkę spirytusu, nie będą wchłaniały tłuszczu. To samo robię z pączkami , gdy smażę na tłuszczu. Tego spirytusu się nie czuje, bo w wysokiej temperaturze wyparuje. Smacznego
    • mhr2 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 12.06.13, 17:22
      Gość portalu: sonia napisał(a):

ro
      > bie drożdżowe, dodaje do niego troche roztopionego masła lub oleju, ciasto jest
      > dość luźne...

zrezygnuj z masla(oleju) i bedzie wspaniale:)
    • Gość: dobra rada dobra rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.15, 14:49
      bardzo dobry sposób na racuchy bez tłuszczu, na pewno nic nie skapie na brodę
      pompuchy na parze -garnek z gorącą wodą ,na to napięta gaza i parzymy pod przykryciem.super polecam!
      • tralalumpek Re: dobra rada 11.02.15, 15:04
        a co maja kluski na parze do racuchow?
        • Gość: klik Bo kluski na parze są podobne IP: *.gdynia.mm.pl 11.02.15, 15:15
          do racuchów. A racuchy robi się w następujący... //rotfl
        • tamiza.1 Re: dobra rada 13.02.15, 17:50
          haha, wersja fit :)
    • linn_linn Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 13.02.15, 19:03
      W sprzedazy jest tez specjalny rodzaj maki: do smazenia. Nie wiem, czy w Polsce mozna ja kupic. Ma specjalny sklad, ktory zapobiega wchlanianiu tluszczu.
    • milek15 Re: moje racuchy "piją" tłuszcz-jak temu zaradzic 09.07.20, 11:13
      Racuchy muszą być smażone na tłuszczu, bo inaczej to nie ten smak ;)

Ale, żeby nie były takie bardzo bardzo tłuste to warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
      1. Tłuszcz musi być odpowiednio rozgrzany (jak jest za zimny to wnika za bardzo w ciasto)
      2. Po usmażeniu, przenieś na ręcznik papierowy

Polecam ten przepis, tam jest krok po kroku opisane: www.chlebyrolfa.pl/racuchy/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka