20.06.13, 15:50
Zrobiłam harissę po raz pierwszy. Podpiekłam papryczki chili, usunęłam pesteczki, zmieliłam w blenderze razem z czosnkiem, solą, mielonym kuminem, odrobiną mielonej kolendry i olejem. Wyszła dość gęsta pasta ale na następny dzień w lodówce zrobiła się twarda jak margaryna:( Czy coś źle zrobiłam? W smaku jest b. dobra tylko ta konsystencja... Nie da się nabrać jak dip. Macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Harissa 20.06.13, 16:42
      A normalnie trzymasz olej w lodówce ? :)
      • ks40 Re: Harissa 21.06.13, 08:26
        Jasne, że nie tylko, że przy tych temperaturach na zewnątrz dawno by spleśniała. Tak myślę...
        • corrina_f1 Re: Harissa 21.06.13, 10:59
          Rodzina w Syrii nigdy nie trzyma w lodówce, trzeba tylko zalać całość cienką warstewką oleju, żeby pokryła całą pastę. Tam u nich większe upały i nic nie pleśnieje :) Inna kwestia, że tam schodzi to w 5 minut i robi się nową :)
          • Gość: petro Re: Harissa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.06.13, 11:11
            corrina_f1 napisała:

> Rodzina w Syrii nigdy nie trzyma w lodówce,

???
    • corrina_f1 Re: Harissa 21.06.13, 11:01
      Teraz doczytałam zdanie, że nie da sie nabrać jak dip. Ale czy powinna ? Nasza harissa jest też super gęsta i mocno zbita, bardziej jak do smarowania, a nie taka leista-dipowa. Nie wiem, jaka powinna być oryginalna konsystencja harissy, ale z tego co pamiętam, to tunezyjska też była raczej taka mocno zbita.
      tunisiantravels.com/authentic-harissa-recipe/
      • ks40 Re: Harissa 21.06.13, 14:10
        No właśnie, moja jest zdecydowanie do smarowania! Ale uspokoili(ły)ście mnie, to jest jej normalna konsystencja. Potwierdza to przepis z Tunezji, dziękuję corinna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka