Dodaj do ulubionych

Owoce na drożdżówce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.13, 12:18
Latem często piekę drożdżówki, takie małe ,na 2 kęsy z owocami, truskawkami, rabarbarem, jagodami. Ale owoce podczas pieczenia "wyparowują" i często pozostaje po nich słodki dołek. Jak położę na ciasto zbyt wiele owoców to zakalec pewny. Czy można te świeże owoce czymś obtoczyć by nie znikały? Macie jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Owoce na drożdżówce 25.06.13, 13:20
      Gość portalu: Niunia napisał(a):

> Latem często piekę drożdżówki,

to bardzo dziwi mnie te pytanie!
      • Gość: ja Pierniczysz, jak zwykle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.13, 15:52
        I po co?
    • anel_ma Re: Owoce na drożdżówce 25.06.13, 13:29
      owoce z natury rzeczy maja duzo wody, w trakcie pieczenia ta woda wyparowuje i zostaje prawie sama "sucha masa"
      może jakby przykryc bezą - lekka jest - to ocali trochę wody i bedzie to bardziej owocowe
      • anel_ma Re: Owoce na drożdżówce 25.06.13, 13:30
        ale drożdżowka z bezą to już dziwoląg ;) - myślałam o cieście ucieranym jogurtowym itp
    • Gość: mala Re: Owoce na drożdżówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.13, 13:56
      Ja obtaczam ( głównie jagody i truskawki) w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, szczególnie w jagodziankach :) Sok wtedy z owoców fajnie się "wiąże".
    • Gość: pasqda Re: Owoce na drożdżówce IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.13, 13:58
      Specem nie jestem, ale tak sobie myślę - kruszonka?
      Powinna uchronić przed wyparowaniem, poza tym rasowa drożdżówka bez niej się nie obejdzie! :)
    • budzik11 Re: Owoce na drożdżówce 25.06.13, 18:45
      Ja sypię w dołek pod owoce ok. pół łyżeczki bułki tartej. Wchłania sok, nie robi się zakalec a na górę sypię kruszonkę - owoce pewnie się kurczą, ale nie widać dziury, bo jest przykryta kruszonką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka