Dodaj do ulubionych

kolacja dla 14 osób

18.10.13, 19:49
Poratujcie pomysłami - co zrobic na kolację na której będzie 14 dorosłych osób? musi być proste, stosunkowo szybkie. najlepiej tak aby dało się przygotować w ciagu dnia, a wieczorem tylko podgrzać/dokończyć. chętnie potrawy które mozna sporzyć na stojąco bo nie mam nawet tylu krzeseł. Kolacje musze zrobic ze względów rodzinno-okolicznościowych.
Myslalam o np.2-3 tartach albo drożdżowym cebularzu. do tego jakies sałatki. tylko jakie? obleci? czy coś innego proponujecie.
Obserwuj wątek
      • gingers73 Re: kolacja dla 14 osób 18.10.13, 21:15
        Małe kotleciki mielone
        Sałatka
        Grzanki

        Lub

        Paszteciki z różnym farszem
        Barszczyk

        Lub
        małe tosty a la zapiekanki z różnymi.dodatkami
        Od sera począwszy na watrobce skończywszy
        Do picia bardzo lub grzane wino
          • bene_gesserit Re: kolacja dla 14 osób 18.10.13, 23:25
            A to prawda akurat, dłubanina.

            Ja bym postawiła na:
            * zupę w kubkach - czyli krem albo w każdym razie coś bez fafołów - zmiksowaną cebulową np, grzanki z serem osobno (krojony chleb na zakwasie, każda kromka na 4 ćwiartki, ser starty w mikserze - tylko posypać i do pieca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zeby się nie świniło). Zupa, bo zimno jest cholernie :)

            * coś w rodzaju stromboli - w supermarketach mozna kupić surowe ciasto na pizzę, daje radę - wystarczy nadziać, zawinać, przesmarować jajem i posypać makiem/sezamem czy czym tam - mozna machnać parę rodzajów w dodatku i mniej opatrzone od tart. Podaje sie na desce, każdy sobie sam kroi

            * jeśli sałatkę w ten mokry ziąb, to jakąś bardziej na ząb - coś z ciecierzycy, albo tortellini z pomidorami i pesto, kuskus z rodzynkami, pieczoną papryką, orzechami i oliwkami itd, w tym stylu.

            * Jesli autorkę ponosi ambicja, niech zrobi jeszcze jakieś mniej spotykane smarowidło do chleba, np z brokułów i ostrego sera i drugie - z pieczonej papryki, bazylii i kremowego sera, trzecie z jogurtu i czego tam - cashew i curry np - do tego dobre pieczywa i nieśmiertelne warzywa w słupkach. Do tego jakieś ciasto i starczy.
            • czuszkaa Re: kolacja dla 14 osób 19.10.13, 09:06
              żadnej dłubaniny :-)
              i stawiam na coś co można przygotować nawet w piatek bo wtedy będe miała więcej czasu.
              zupa to fajny pomysł. ale nie zapiekana w piecu bo nie mam naczyń do zapiekania. więc podam w wazie plus grzanki. Mozna cebulową zrobić w piatek?

              stromboli nie znam, mogę spojrzeć ale tez nie chcę eksperymentować.
              wolę tarty-z czym? ostatnio robiłam z łososiem i mozzarellą to jedna moze byc taka. a dwie pozostałe?

              jeszcze sałatki-na pewno nie takie z sałaty bo oklapnie. przed imprezą kolacyjną bedziemy w kościele i do domu dotrę razem z goścmi. fajnie jakbym mogła sałatki naszykować przed wyjściem. po przyjsciu będzie zamieszanie. do tego kilkoro małych dzieci, na pewno zmęczonych.

              na slodkie juz nie starczy mi chyba czasu. ewentualnie upieke w piatek sernik. a jak nie-będzie kupne. mam fajną cukiernię.
              • bene_gesserit Re: kolacja dla 14 osób 19.10.13, 11:00
                Zupy mogą stać i dwa dni, o ile dobrze przykryte i w lodówce, i - zwłaszcza kremy - nie stracą smaku, ale dojrzeją. Jeśli przyjęcie w sobotę, to w czwartek mozesz zrobić wywar, a w piątek dokończyć zupę. Oczywiście, ze cebulowej w ograniczonym metrażu na 14 osób nie zapiekasz, tego by się zresztą nie dało jeść na siedząco-stojąco. Jesli nie chce ci sie bawić z krojeniem i smażeniem cebuli (troche z tym jest zabawy i smrodku), poszłabym w barszczyk z pasztecikami (dobre kupione, podgrzane w piecu pod folią, potem chwilkę bez niej), albo choćby i pomidorową, przyprawioną jakoś trochę inaczej - na wschodnio, z kolendrą, czosnkiem, cynamonem, kuminem itd.

                To samo z sałatkami - przez 12 godzin w lodówce przegryzają się i dochodzą, w przeciwieństwie do sałat, które na tym tylko tracą.

                Jeśli będą dzieci, to może partię frytek z pieca z domowym ketchupem albo sosem jogurtowym? (gęstym, zeby dzieci nie upaprały wszystkiego i siebie, na jogurcie bałkańskim). Jedna-dwie torebki łódeczek ziemniaczanych z mrożonki do pieca i problem głodnych dzieci z głowy. Plus jogurt z niedużą ilością szczypiorku (ok, mozesz mieć w lodówce ketchup, w razie gdyby co:).

                Tarty:
                *klasyczna - lotaryńska
                *grzybowa (ostatnie kurki, cebulka, ser+ew jakaś wędlina)
                *nieśmiertelna brokułowa (z nieśmiertelną fetą i migdałami i/lub wędzonką i ostrym serem; z serem pleśniowym plus ew. kurczak)
                *cukiniowo-fetowa (zalewa ze szczypiorkiem/czosnkiem i ostrą papryką albo chili plus ew np plastry paprykowego salami)
                • czuszkaa Re: kolacja dla 14 osób 19.10.13, 13:56
                  poczytałam o stromboli i wygląda na proste dane. mogę zrobić:
                  - stromboli z cukinią i szynką
                  - stromboli z mięsem mielonym
                  - stromboli ze szpinakiem i fetą

                  a sałatki jakie?
                  bene-dasz przepis na sałatką kuskus z rodzynkami którą wyżej wspomniałas?
                  • bene_gesserit Re: kolacja dla 14 osób 19.10.13, 15:27
                    Po namyśle: moze jednak przecwicz jeden rodzaj stromboli, bo inaczej będzie na mnie :)
                    Machnij na lunch rodzinny, a przede wszystkim sprawdz, jak sprawuje się ciasto z twojego supermarketu.

                    Proporcje sałatki na oko, składniki takie:

                    *pieczone papryki (możesz upiec wcześniej, obierać ze skórki przy jakimś filmie, bo jest trochę z tym roboty) albo papryka w occie (mozna kupić pieczoną paprykę w occie, chyba Rolnik ją robi) - pokrojone w mozliwie regularne kształty; Uwaga - jeśli pieczesz paprykę, nie wykładaj blachy papierem do pieczenia,ale paroma warstwami foli aluminiowej, bo sok z papryk ma dużo cukru i cudownie wręcz się przypala, paprząc blachę i wszystko wokół
                    *oliwki zielone w dużej ilości, zeby przełamać słodycz, mozesz je pokroić na pół albo w plasterki
                    *kuskus ugotowany w bulionie, niezbrylony, podlany oliwą
                    *dużo drobno siekanej natki
                    *sok z cytryny/limonki w dużej ilości
                    *(można, ale nie trzeba dodać siekanego/pieczonego kurczaka albo tuńczyka w dużych kawałkach)
                    To wszystko moze w szczelnie zamknietym pojemniku spokojnie leżakować w lodówce do następnego dnia. Na wydaniu dodajesz to - (jeśli zmieszasz te składniki wcześniej, zdezintegrują się - orzechy nie będą chrupać i przejdą za bardzo aromatem papryki, a rodzynki oddadzą słodycz sałatce i będzie słodka jak deser):
                    *orzechy włoskie, podprażone na patelni albo podpieczone w piecu (5 min w 180C, czujnie bo bardzo szybko się palą na węgiel), grubo siekane
                    *rodzynki - lekko przelane wrzątkiem - w niedużej ilości, bo całość jest dość słodka

                    Doprawiasz solą i pieprzem, jeśli suche, dolewasz więcej bulionu, soku z cytryny i oliwy ew wykorzystujesz sok z papryk, który wyciekł z nich przy pieczeniu.
            • mhr2 Re: kolacja dla 14 osób 19.10.13, 12:04
              bene_gesserit napisała:

              > Ja bym postawiła na:
              > * zupę w kubkach - czyli krem albo w każdym razie coś bez fafołów

              tez uwielbiam zupy, ale jak pomysle ze bede musiala je spozywac na stojaco to nie wiem, te inne pomysly sa wspaniale:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka