Dodaj do ulubionych

sos winegret

22.10.13, 00:02
Jak robicie? może podzieli się Ktoś sprawdzonym przepisem. Nigdy nie robiłam, zawsze kupowałam do sałatki greckiej z paczki Knorra. Wiem, że jest mnóstwo przepisów w necie wiec linków prosze mi nie podawać, chodzi mi o sprawdzony, wychwalany przez znajomych i rodzine sos winegret:)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: sos winegret 22.10.13, 00:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,136053346,,Vinaigrette_.html?v=2
    • 59kg Re: sos winegret 22.10.13, 12:10
      ja daję:
      3 łyzka oliwy
      1 łyzka wody
      1 łyzka soku z cytryny
      szczypta soli, pieprzu, ziół
      i - 1 łyżeczka musztardy - takiej gładkiej, stołowej
      • shiva772 Re: sos winegret 22.10.13, 12:16
        Proporcje octu do oliwy 1:3, dodać miód, czosnek i musztardę Dijon - próbować, mieszać :)
        • mhr2 Re: sos winegret 22.10.13, 12:36
          , a do sloiczka od miodu(troche miodu zostalo) dodaje ocet, potem jak znalazl do robienia winegret:)
          • solaris_1971 Re: sos winegret 22.10.13, 12:52
            Klasyczny francuski winegret sklada sie z octu winnego, oliwy i musztardy.

Winegretu Knorra w paczce jescze nie widzialam.

A do salatki greckiej moim zdaniem pasuje oliwa ( najlepiej wlasnorecznie zrobiona, z ziolami, tymiankiem i rozmarynem ), sok z cytryny i swieze ziola.
          • Gość: miki202 Re: sos winegret IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.13, 12:55
            Jakie 3:1? I biedna dziewczyna ma glajdę, a nie winegret. Zawsze 2:1! Dwie łyżki oleju, jedna łyżka soku z cytryny. Jaki miód, rany boskie? Ociupina soli i pieprzu, cukier do smaku. To żelazna podstawa. Według starej, sprawdzonej, żelaznej zasady prawdziwych kucharzy: nie udziwniać. Nie kombinować. Jak to przetrenujesz, to możesz później sobie dodawać - a to koperek, a to musztardę, jakieś zioła, ale to raczej zależy od tego, jaką sałatkę polewasz.
            • solaris_1971 Re: sos winegret 22.10.13, 16:00
              Oliwa a nie olej !!!
              Co do reszty, sie zgadzam. Nie udziwniac.
              • jeepwdyzlu Re: sos winegret 22.10.13, 16:09
                a ja dodaję miód
                jeep
            • 59kg Re: sos winegret 22.10.13, 19:45
              jej
              już się bałam, ze źle robię
              a robię tak, aby po zabełtaniu w słoiku powstała gęsta zawiesina,
              1 porcja oliwy na 3 porcje soku z cytrymy moim zdaniem nie wyjdzie, będzie to nie dosć że kwaśne niemiłosiernie, to jeszcze gęstość żadna,
            • shiva772 Re: sos winegret 22.10.13, 20:50
              Nie wiem co to jest glajda ale te proporcje wzięłam z przepisów Magdy Gessler i wychodzi pyszny, tylko trzeba uważać z musztardą, coby nie przekwaśnić.
              • Gość: miki202 Re: sos winegret IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.13, 21:52
                Najlepszy jest olej rzepakowy. Kapnęli się ludziska i cały niestety idzie na eksport. Kujawski ujdzie. Przestańcie z tą oliwą ekstra dziewiczą, naprawdę nie jest obowiązkowa.
            • jackk3 Re: sos winegret 24.10.13, 04:33
              Nie wymadrzaj sie.
              en.wikipedia.org/wiki/Vinaigrette
              I wszystko (no moze prawie wszystko) na temat.
              • varna771 Re: sos winegret 27.10.13, 23:16
                Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy. Zrobiłam na oko bo sos podałam w sosjerce. Kilka łyżek oliwy, 1.5 łyżki octu winnego, łyżka musztardy dijon, pieprz, sól, zioła prowansalskie, troche soku z cytryny. Wyszedł bardzo dobry:) THX

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka