Dodaj do ulubionych

salatka z lososia -co poszlo nie tak ?

30.11.13, 18:29
Salatka wyszla w sumie dobra ale na pewno moglaby byc jeszcze lepsza. Cos bylo nie tak i nie wiem co ........ cos w sosie do salatki.
Salatka skladala sie z ugotowanego i pokrojonego lososia, krewetek, odrobiny tartej marchewki i kukurydzy ( dla koloru i wyglada, nie dla smaku ) i z zalewy. Zalewe zrobilam z majonezu pol na pol z jogurtem naturalnym, odrobina czosnu i soku z cytryny. Do tego wszystkiego wmieszlama spora ilosc swiezej kolendry.
Ta salatka to nie byla jakas kompletna klapa, tylko byla jakas taka mdlawa, taka bez wyrazu, czegos jej brakowalo. No wlasnie, czego ? Moze skoro dodalam swiezej kolendry, to trzeba bylo tez wrzucic troche suszonej kolendry ?
A moze w ogole pomysl na sos majonezowo-jogurtowy to nie to i trzeba by raczej zrobic z czyms w rodzaju winegretu ?
A jak Wy robicie salatki z lososia ?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 z samych mdlych skladnikow 30.11.13, 18:50
      co ci innego ma wyjsc jak nie mdle ochydztwo?
      bo absolutnie nie wierze, ze takie kuriosum bylo zjadliwe.
      bardzo, ale to bardzo dziwna ta twoja kombinacja skladnikow. kukurydza tu ni z gruchy ni z pietruchy, kolendra moglaby byc niezlym dodatkiem, ale nie z majonezem przeciez.
      takiej salatce trzeba elementu chrupiacego/czegos swiezego i bardzo wyrazniego, kwasnego, pikantnego dressingu. coz z dodatkiem musztardy, duzej ilosci soku z limetki/cytryny itp.
      z twojej kombinacji wykonalabym jakas ciapaje z dodatkiem kilku jajek na twardo a majonez doprawilabym ostra musztarda, odrobina miodu i koperkiem ktora jadlabym na chlebie.
      jesli szukam inspiracji salatkowych, robie to w galerii potraw albo tu. z tym, ze niektore pokazane tez do mnie absolutnie nie przemawiaja jak np ta z burakami i kukurydza.
      najbardziej przemawia do mnie ta nicejska ze zgrillowanym lososiem.
      jadlam tez b. dobra na bazie mlodych ziemniakow, malych pomidorkow, dymki, duzej ilosci bazylii ze zgrillowanym lososiem porwanym na kawalki w dressingu z cytryny i oliwy
      • Gość: aaa Re: z samych mdlych skladnikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.13, 19:11
        przychylam się do Twojej opinii, że nic jadalnego nie mogło z tego wyjść; w zasadzie zniechęciłam się już przy gotowanym łososiu; bleeeeeeeeeeeeee
    • squirk Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 19:13
      solaris_1971 napisała:

Pierwsza myśl - a fuj, kolendra ;-), ale druga - dodałabym kapary, jakiś wyrazisty dodatek, mocny akcent.
      :-)
    • coralin Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 19:21
      Nie wyobrażam sobie tej sałatki. Do ryb, owoców morza pasuje sos "tysiąca wysp", ale nie wymieszałabym krewetek z łososiem , tartą marchewką i kukurydzą.
      • Gość: Gosc Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? IP: *.208-246-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.11.13, 19:32
        Łosoś wędzony, krewetki, majonez, szalotka drobno krojona i pomidor w kosteczkę krojony.
        Mowię Wam Pychaaaa
      • pietnacha40 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 19:32
        Nasza domowa, łososiowa to wędzony łosoś, sałata, tarty, żółty ser i winegrete. Łososia układa się na sałacie, posypujemserem, na to sos. Te warstwy się zostawia, nie miesza.
      • solaris_1971 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 19:37
        Wiedzialam, ze Ania odezwie sie jako pierwsza. Spodziewalam sie tez tej reakcji.

Aniu droga, slowo " ohydztwo " pisze sie przez "h" a nie przez "ch". Moze zamiast kolejnej ksiazki kucharskiej kup sobie slownik ortograficzny ?

A ja lubie lososia gotowanego, przegladalam w necie i widzialam przepisy na rozne salatki ale tylko z lososia wedzoneko, ktorego nie znosze.
        • ania_m66 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 20:39
          a ty moze kup sobie ksiazke kucharska, co?
          na szczescie cale lata nie musialam uzywac tego slowa, bo swietnie gotuje i chodze do dobrych restauracji. dopiero twoj post mi je przypomnial.
          wszyscy sa mojego zdania jak widac zreszta.

solaris_1971 napisała:

> Wiedzialam, ze Ania odezwie sie jako pierwsza. Spodziewalam sie tez tej reakcji
          > .
          >
          > Aniu droga, slowo " ohydztwo " pisze sie przez "h" a nie przez "ch". Moze zamia
          > st kolejnej ksiazki kucharskiej kup sobie slownik ortograficzny ?
          >
          > A ja lubie lososia gotowanego, przegladalam w necie i widzialam przepisy na roz
          > ne salatki ale tylko z lososia wedzoneko, ktorego nie znosze.
          • solaris_1971 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 02:56
            Aniu, nie wszyscy sa takiego zdania jak Ty. Zasmradzasz, zarzygujesz to forum swoimi kretynskimi / chamskimi uwami. Nie jestem pierwsza osoba , ktora Ci to mowi. Moze wizyta u psychoterapety by pomogla ? Rozwaz to, serio. Masz potrzebe dowalania ludziom, sprawiania im przyxkrosci, wtedy czujesz sie lepiej -to nie jest normalne.
            • Gość: kasia Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.13, 09:35
              Wysylanie kogos do psychiatry do chwyt ponizej pasa, skoro brakuje ci merytprycznych argumentów, nie odzywaj się po prostu. Nakrecasz sie na Anię niepotrzebnie (twoj waąek poswiecony Ani, sorzed kilku tygodni), policz do 10, weż gleboki oddech i ciesz się z gotowania i weź pod uwagę, że rad bardziej doswiadczonych forumowiczow, warto czasem wysłuchać :-)
        • Gość: Tawananna* Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.13, 01:57
          > A ja lubie lososia gotowanego, przegladalam w necie i widzialam przepisy na roz
          > ne salatki ale tylko z lososia wedzoneko, ktorego nie znosze.

Podrzucam parę przepisów (nie testowałam, ale niektóre wyglądają całkiem ciekawie):

scandifoodie.blogspot.com/2010/09/simplest-poached-salmon-potato-salad.html
          kokocooks.com/2011/08/salmon-nicoise-salad/
          www.lavenderandlovage.com/2013/04/weekly-meal-plan-and-two-day-diet-recipes-salmon-nicoise-salad-52-diet.html
          www.realsimple.com/food-recipes/browse-all-recipes/poached-salmon-salad-beets-00000000000658/
          www.bbcgoodfood.com/recipes/3161700/toasted-quinoa-lentil-and-poached-salmon-salad
          www.theroastedroot.net/kale-salad-salmon-orange-ginger-dressing-announcement/
          www.washingtonpost.com/pb/recipes/poached-salmon-salad-with-spring-vegetables/8112/
    • budzik11 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 20:24
      To wszystko brzmi tak, jakby wpadli nagle niespodziewani goście a ty wyczyściłabyś pustą lodówkę z ostatnich, zapomnianych resztek. Gotowany łosoś, tarta marchewka, kukurydza?? Ble. W całym tym zestawieniu tylko majonez i kolendra brzmią dobrze.
    • bene_gesserit Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 21:17
      Kukurydza podbita marchewką to słodkie ze słodkim. Nic dziwnego, ze efekt połączenia tego z łagodnym smakiem łososia i krewetek wyszedł paskudny. W sałatce słodkie smaki trzeba równoważyć kwaśnymi (ten zestaw aż się prosi o, bo ja wiem, ogórka koserwowego/kiszonego, cebulki z octu, wyrazisty sos z chrzanem czy coś w tym stylu), pamiętać też należy o konsystencjach (musi coś chrupać) i wyglądzie (tarta marchewka w majonezie uziemiła sałatkę estetycznie na amen).
      • squirk Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 21:29
        bene_gesserit napisała:

> Kukurydza podbita marchewką to słodkie ze słodkim. Nic dziwnego, ze efekt połąc
        > zenia tego z łagodnym smakiem łososia i krewetek wyszedł paskudny.

Nie wyszedł paskudny, Solaris była z sałatki zupełnie zadowolona tylko czegoś jej brakowało, dla niej sałatka nie była paskudna choć dla innych byłaby nie do zjedzenia ale to nie jest wątek o tym, jakie sałatki lubią inni, tylko co dodać do opisanej sałatki żeby ją ulepszyć. I ja proponuję kapary a cudzego gustu się nie czepiam, mam koleżankę która lubi wędzoną makrelę z pomarańczami, dawno się poddałam, niech ludzie jedzą co chcą, byle nie szkodziło ;-)
        • bene_gesserit Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 21:37
          Nie sposób pisać o ulepszaniu potraw, nie odwołując się do swojego gustu.
          Mi by w tej mdlawej, słodkiej paciai brakowało składników chrupkich i kwaśnych.
          • squirk Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 21:43
            bene_gesserit napisała:

> Nie sposób pisać o ulepszaniu potraw, nie odwołując się do swojego gustu.
            > Mi by w tej mdlawej, słodkiej paciai brakowało składników chrupkich i kwaśnych.

Mnie kwaśnych i zdecydowanych, naprawdę aż się prosi żeby dorzucić coś konkretnego.
            Z chrupkiego w sałatkach (odwołam się do swoich preferencji bo z wątkiem niewiele to ma wspólnego) lubię czipsy z boczku albo grzanki pieczone jednej konkretnej firmy, oczywiście jak na złość pojawia się w sklepach raz na kilka m-cy.
            :-)
          • solaris_1971 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 03:11
            Ok, podaj przyklad. Co tom np dla,Ciebie skladnik chrupiacy ?
            Myslalam papryce, kaparach , selerze naciowym.
            Co do sosu, to przegladalam w guglu salatki lososiowe. Najwiecej jest z z lososia wedzonego, ktorego nie znosze.
            Ale znalazlam salatke litewska ( z ziemniakami ) i czyms tam jeszcze. W kaszdym razie ludzie do gotowanego lososia dodaja albo chrzanu albo musztardy gruboziarnistej. Ja sie balam dodac z obawy, ze spieprze, ze spieprze.
            Dodam , ze jedyna ryba , z ktorej robilam salatki jest tunczyk. Robie przynajmniej 5 roznych salatek i wszystkie sa dobre.
            • bene_gesserit Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 11:21
              Przecież napisałam wyżej - ogórek kiszony/konserwowy, cebulki z octu. Chrupiące, wyraziste i kwaśne, może dobre jabłko (chociaż nie wiem, czy ono dobrze by szło z krewetkami). Noi marchewki bym nie tarła - lepiej by wygladała i bardziej by chrupała pokrojona w cieniutkie krążki albo półkrązki. Seler naciowy i papryka - ok, ale wtedy sos wyrazisty i kwaśny (musztardowy imo brzmi ok, majonez też, ale podkręcony natką/kolendrą i sokiem z cytryny).
        • ania_m66 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 22:34
          squirk napisała:

> bene_gesserit napisała:
          >
          > > Kukurydza podbita marchewką to słodkie ze słodkim. Nic dziwnego, ze efekt
          > połąc
          > > zenia tego z łagodnym smakiem łososia i krewetek wyszedł paskudny.
          >
          > Nie wyszedł paskudny, Solaris była z sałatki zupełnie zadowolona
          i zapewne dlatego jak kazdy inny "zupelnie zadowolony" ze swojego, nazwijmy to "dziela" zalozyla watek o tytule "co poszlo nie tak?"
          intresujaca teoria....

>
          • squirk Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 30.11.13, 22:49
            ania_m66 napisała:

> > Nie wyszedł paskudny, Solaris była z sałatki zupełnie zadowolona
            > i zapewne dlatego jak kazdy inny "zupelnie zadowolony" ze swojego, nazwijmy to
            > "dziela" zalozyla watek o tytule "co poszlo nie tak?"
            > intresujaca teoria....

Oczywiście, że coś poszło nie tak, skoro daniu czegoś brakowało i nie było świetne a tylko zadowalające - wystarczy dodatek, jak przypuszcza Solaris, i "pójdzie tak", oby. To ona napisała, że jej smakowało, nie wzięłam tego znikąd.
            • ania_m66 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 00:08
              wbrew pozorom kuchnia to sprawa naukowa i sa w niej polaczenia ktore pasuja jak ulal i takie ktore sie gryza i ktore to wieszosci nie beda smakowaly. polaczenie skladnikow a la salatka solaris jest niechlubnym przykladem drugiej opcji bo nie ma w niej ani balansu polaczenia kontrastowych smakow ani praktycznie rowniez tekstur ktore czynia kazda salatke interesujaca. moze desperaci jakos to cos przelkna, ale szalu nie bedzie, bo byc nie moze.
              polaczen idealnych jest duuuzo wiecej niz nam sie wydaje. niektore z nich sa bardzo zaskakujace.
              btw wedzona makrela rewelacyjnie komponuje sie z pomarancza. i nie wymyslila tego twoja kolezanka ani tym bardziej ja, a gwiazdkowi kucharze dekady temu :)
              popros mikolaja o fantastyczna ksiazke the flavour thesaurus a odkryjesz calkiem nowe swiaty kulinarne, ba - galaktyki.
              poza tym serdecznie polecam doskonala salatke z wedzona makrela z pomarancza z magazynu bbc good food. ma fantastyczny balans smakow - dymnego - ostrego - kwasnego - slodkiego i gorzkawego i swietna mieszanke tekstur skladnikow.

squirk napisała:

> ania_m66 napisała:
              >
              >
              > > > Nie wyszedł paskudny, Solaris była z sałatki zupełnie zadowolona
              >

> > i zapewne dlatego jak kazdy inny "zupelnie zadowolony" ze swojego, nazwij
              > my to
              > > "dziela" zalozyla watek o tytule "co poszlo nie tak?"
              > > intresujaca teoria....
              >
              > Oczywiście, że coś poszło nie tak, skoro daniu czegoś brakowało i nie było świe
              > tne a tylko zadowalające - wystarczy dodatek, jak przypuszcza Solaris, i "pójdz
              > ie tak", oby. To ona napisała, że jej smakowało, nie wzięłam tego znikąd.
              >
              • solaris_1971 Aniam66 01.12.13, 13:11
                poza tym serdecznie polecam doskonala salatke z wedzona makrela z pomarancza z magazynu bbc good food.

ja bym zwymiotowala

Kuchnia to sprawa naukowa ............... taak ..............

I przestan w kolko o tym tesaurusie. Ludzie gotuja i jedza to co lubia a nie to o czym pisze tesaurus.
                Dla mnie inna galaktyka jest twoj sposob myslenia.
          • solaris_1971 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 03:17
            Ania, czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem ? Salatka nie wyszla,doskonala ale bardzo dobra.
            Salatka jes dobra , moje pytanie brzmi jak ja ulepszyc .
            <idz kobito do psychiatry ..............
            • solaris_1971 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 03:24
              Aniu, mam prosbe . niewypowiadaj sie w moich watkach. Obawiam sie , ze strace pewnego dnia cierpliwosc do <Ciebie i uzyje nieparlamentarnych slow.
              Twojego jadu i zolci juz nie trawie.
              • solaris_1971 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 03:30
                Co do tych chrupkich skladnikow, absolutnie sie zgadzam.
                Przychodza mi do glowy papryka i seler naciowy.
                zeby podkrecic sos, chrzan lunmusztarda gruboziarnista.

Zaznaczam, ze ta sama salatka z koperkiem wyszla rewelacyjna.
                • minor_swing Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 09:40
                  kiedyś w ramach pozbywania się zapasów ukręciłam takie coś:
                  kawałek łososia wędzonego na gorąco, miks sałat, pomidory, kilka ostrych papryczek nadziewanych twarożkiem i kilka kaparów, łyżka majonezu, sól, pieprz.
                  sok z pomidorów, twarożek z papryk i odrobina majonezu fajnie zlepiły całość. chrupkość i "świeżość" dzięki sałacie, łagodny i treściwy łosoś i ostry kontrapunkt w postaci kaparów i papryczek.
              • ania_m66 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 09:37
                bede sie wypowiadala ile bede chciala.
                nikogo nie obrazam, a pisze prawde. wiem ze niektoryc to boli, ale coz, moj komfort psychiczn przedkladam nad ten innych. nie wdaje sie w pyskowki, nie wyzywam nikogo. nie jest to tez moim problemem, ze niektorzy nie rozumieja ironii.
                to jest forum publiczne. wypowiedziec moze sie kazdy kto ma na to ochote. jesli ci sie nie podoba, zaloz wlasne, albo idz gdzie indziej.
                osoby bardziej sprawne umyslowo moga po prostu posluzyc sie opcja "wygaszania", czyli lista ignorowanych.
                poniewaz ja i ty jestesmy zalogowane nie bedzie problemu z jej funkcjonowaniem :)

solaris_1971 napisała:

> Aniu, mam prosbe . niewypowiadaj sie w moich watkach. Obawiam sie , ze strace p
                > ewnego dnia cierpliwosc do <Ciebie i uzyje nieparlamentarnych slow.
                > Twojego jadu i zolci juz nie trawie.
                • bene_gesserit Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 15:44
                  Po pierwsze, nie zawsze piszesz prawdę, a jedynie wyrażasz swój na jej temat pogląd. Czy to prawda czy nie - trudno ustalić.
                  Po drugie - często twoje wypowiedzi są niegrzeczne, mimo ze np nie używasz wulgaryzmów. To kwestia formy.
                  Po trzecie - często jesteś opryskliwa i nieprzyjemna.
                  Po czwarte - naprawdę, wygląda to tak, jakbyś jakieś problemy z realu odreagowywała tu, na forum. Trudno mi sobie wyobrazić, abyś w takiej formie jak tu, gdzie 'piszesz prawdę', zwracała się np do bliskich, przełożonych czy nawet kolegów z pracy.
                  Po piąte - jesteś jedną z niewielu osób na tym forum, która o kuchni wie mnóstwo i szkoda, zebyś znikła :)
    • mhr2 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 10:27
      solaris_1971 napisała:

> Salatka skladala sie z ugotowanego i pokrojonego lososia,

robie jego confit w oliwie tu nabywa smaku,

> A jak Wy robicie salatki z lososia ?

lubie potem jego laczyc z lekko podsmazonym porem z jablkiem kwasnym, troche soli, pieprz, ingwer, szczypiorek, sok z cytryny, to mi wystarczy bo tluszcz ma w sobie:)
    • coralin Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 11:45
      Z ryb robię sałatki typu nicejska czyli na dużym talerzu sałata i inne składniki, ale nie wymieszane tylko porozrzucane. Oprócz sałaty pasują ogórki, ostre kiełki np. rzodkiewki, pomidory, wspomniane kapary. Sos powinien być kwaśnawy i ostrawy, majonezowo pomidorowy np. taki jaki robi się do krewetek z awokado.
      • solaris_1971 Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 13:17
        Takie salatki tez robie. Z lososiem , tunczykiem, szynka serrano lub chorizo.

W tej salatce czegos brakowalo w sosie. Nastepnym razem zrobie z koperkiem, szczypiorkiem, ogorkiem konserwowym lub kiszonym i dodam troche musztardy dijonskiej. Myslalam o tej musztardzie ale balam sie, ze mi salatke zepsuje.
        I rzeczywiscie seler naciowy pasuje jak ulal.

I chyba nie bede juz mieszac lososia z krewetkami. Zrobie salatke albo z lososia albo z krewetek.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi.
        • coralin Re: salatka z lososia -co poszlo nie tak ? 01.12.13, 13:31
          Seler naciowy oswajam w sałatkach mieszanych. Pyszny jest z fetą, ogórkiem, żurawiną. Ten łosoś i krewetki to naprawdę dużo na raz, wystarczy sałata plus sos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka