Dodaj do ulubionych

Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:(

02.12.13, 16:21
Pomocy, nie wiem co robię źle:(
Od jakiegoś czasu nie radzę sobie z zakwasem. Przygotowuję żytni na mące chlebowej (nie razowej) wg przepisu Liski. Pracuje pięknie, chleb wyrasta bez problemu.
Piekę około 2 razy w tygodniu więc zakwas dokarmiam średnio co 3-4 dni. Kiedy nie pracuje stoi w lodówce, w czystym szklanym pojemniku nakryty gazą. Niestety po 3-4 dokarmieniach następny raz jest już niemożliwy, bo z lodówki wyjmuję rzadką maź o intensywnym zapachu octu. Ze cztery razy już mi taki numer wywinął.
Co ciekawe z debiutanckiego zakwasu korzystałam ponad 4 miesiące zanim się "zoccił". Kolejnych nie jestem w stanie utrzymać nawet miesiąc:( Whyyyy?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 02.12.13, 17:00
      moim zdaniem glodny jest :-)
    • wanda43 Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 02.12.13, 17:24
      Ja swojego nie wkladam do lodowki, tylko dokarmiam dalej co ok 12 godzin. Chlebki pieke 2 razy w tygodniu wiec mam gotowy na kazde pieczenie. Robilam z mąki zytniej grubo mielonej, a ostatnio z tej drobnej i tez jest ok.
    • anel_ma Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 02.12.13, 18:05
      za dużo zakwasu, za mało karmy
      ja sobie przy robieniu zaczynu (też wg Liski) zostawiam tylko łyżkę zakwasu i dokarmiam 50g mąki + 50g wody = popracuje, do lodówki
      Co 2-3 pieczenia wywlam większość ze słoika, zostawiam mało i znów karmię, ale w nowym słoju
      Raz mi skisł na ocet, jak go tylko dokarmiałam małymi porcjami w tym samym naczyniu. Potem już byłam mądrzejsza i mam "ten sam" zakwas 3 miesiące.
      Bez dokarmiania stał najdłużej w lodówce 2 tygodnie (wakacje chlebowe).
      • Gość: kuchareczka :) Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 13:29
        proponuję zrobić tak: zrobić zakwas, z niego wyrobić zakwas. Następnie do pudełeczka odebrać 2 kopiate łyżki tego ciasta do pojemnika i włożyć do lodówki. Chleb upiec. Następnym razem, gdy będziesz chciała piec chleb - wyciągasz to ciasto z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem - nigdy nie dokarmiasz!! W ciągu tych trzech godzin ciasto = zakwas zacznie pracować. Taki zakwas możesz trzymać 2 tygodnie w lodówce. z niego pieczesz jeden chleb, jeżeli chcesz piec więcej odkładasz 2 łyżki ciasta więcej na każdy chleb. Te 2 łyżki łączysz z 3 szklankami ciepłej wody i łyżką miodu. W misce mieszasz suche składniki: mąka ziarna sól. Później łączysz z zakwasem i czekasz aż wyrośnie chlebek.
        • Gość: kuchareczka :) Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 13:29
          z niego wyrób ciasto*
        • Gość: szadoka Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: 212.160.172.* 03.12.13, 15:08
          Robie dokladnie tak samo i nikogo w lodowce nie dokarmiam :)
          • Gość: kuchareczka :) Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 16:00
            Oczywiście zrobisz jak uważasz, ale nie ma lepszego sposobu niż ten, który podałam. Parę lat temu robiłam właśnie tak jak ty, szybko się zniechęciłam tym dokarmianiem, bałam się z domu ruszyć na dłużej. A teraz piekę na okrągło chlebki, już nigdy mi się nie popsuł "zakwas" ponieważ zawsze jest świeżutki. Chleby wychodzą tak pyszne, że ludzie z pracy kupują ode mnie :)
        • houhou Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 03.12.13, 16:52
          Oooo, to do mnie przemawia. Miód jest konieczny? Wolałabym pominąć.
        • sfornarina Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 03.12.13, 19:10
          > proponuję zrobić tak: zrobić zakwas, z niego wyrobić zakwas. Następnie do pudeł
          > eczka odebrać 2 kopiate łyżki tego ciasta do pojemnika i włożyć do lodówki. Chl
          > eb upiec. Następnym razem, gdy będziesz chciała piec chleb - wyciągasz to ciast
          > o z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem - nigdy nie dokarmiasz!!

Robię identycznie. Nigdy przenigdy zakwasu nie dokarmiam.
          Siedzi sobie w czystym słoiczku (po jakiś marynatach!) z zakrętką w lodówce i czeka zazwyczaj 5 dni, ale czasem i ponad dwa tygodnie, póki będzie znów potrzebny.

Ja zakwas wyjmuję z lodówki dopiero jak robię nowy zaczyn na chleb, nawet nie czekam żeby doszedł do temperatury pokojowej - chleb zawsze wychodzi.

Zakwas ma już prawie półtora roku i nic się z nim nie dzieje. Za to bardzo uważam, żeby mieć czyste ręce, sterylnie czystą łyżkę i miskę gdy robię nowy zaczyn, bo przecież po dwóch dniach z niego odkładam drogocenny zakwas do lodówki:)
          I na wszelki wypadek co kilka miesięcy odkładam dodatkowy zakwas do zamrażarki (stary wyrzucając), coby mieć backup w razie zepsucia obecnego zakwasu.
    • Gość: gość Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.13, 14:02
      houhou,

zrob nowy!
      • houhou Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 03.12.13, 16:51
        Robiłam nowy już kilka razy ale, jak pisałam, po krótkim czasie kończy się octem. Chcę mieć stale dostępny dobry zakwas a nie wciąż zaczynać od początku, tym bardziej, że zrobienie zakwasu trochę trwa.
        • Gość: kuchareczka :) Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 16:55
          miód jest konieczny - łyżeczka, ponieważ dzięki niemu zakwas pracuje. Prędzej można pominąć sól- zdarzyło mi się, że o niej zapomniałam :)
          • Gość: kuchareczka :) Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 16:56
            W pierwotnej wersji miałam do wyboru na jeden chleb: - łyżeczka miodu bądź 2 łyżki cukru... wybrałam mniejsze zło. :)
            • Gość: kuchareczka :) Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 17:03
              I dodam jeszcze, że dobrym pomysłem jest również "zarażenie" kogoś pieczeniem chlebka. Wtedy zawsze można się poratować zamiast od początku robić zakwas gdy np. wypadnie bardzo długi czas bez pieczenia. Wystarczy poprosić o dwie żyłki zakwasu :) Nigdy mi się to nie zdarzyło, a piekę chleby już baaardzo długo. Strzeżonego Pan Bóg strzeże :D
          • sfornarina Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 03.12.13, 19:14
            > miód jest konieczny - łyżeczka, ponieważ dzięki niemu zakwas pracuje. Prędzej m
            > ożna pominąć sól- zdarzyło mi się, że o niej zapomniałam :)

Konieczny na pewno nie jest.
            Mój zakwas nie ma w sobie ani grama soli, ani miodu, ani cukru. Mąka żytnia + woda, i sobie żyje tak już półtora roku:)
          • roseanne Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( 03.12.13, 19:31
            pieklam kilka lat, zanim sie okazalo, zrm bezglutenowiec
            miodu nie dodawalam nigdy
            • Gość: kuchareczka :) Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.13, 12:00
              no to jeszcze zdrowiej bez słodzenia :) ja zawsze dodawałam łyżeczkę miodu, bo jest pożywką dla tegoż zakwasu, może odłożę do osobnego pojemniczka i również spróbuję bez kolejny chlebek. :)
    • Gość: wrobel Re: Zakwas chlebowy zamienia się w ocet:( IP: *.bredband.comhem.se 04.12.13, 12:22
      Od 6-ciu miesiecy pieke chleby na zkwasie i jezcze takiego przypadku nie mialam.
      Zakwas stoi w lodowce. Przed pieczeniem wystawiam na noc. Rano dosypuje make i letnia wode. Robie konsystencje gestej smietany. Pozostawiam do mometu az zacznie "rosnac".
      Nastepnie zaczynam robic ciasto a pozostaly zakwas wstawiam do lodowki do nastepnego wypieku. Do zakwasu nigdy nie dodaje zadnej soli, miodu czy innych produktow.
      Jest tylko maka i woda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka