Dodaj do ulubionych

czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampele)?

10.12.13, 00:52
orientuje sie ktos?
tak toto wyglada
ile mniej wiecej kosztuje?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 01:03
      ania_m66 napisała:

> orientuje sie ktos?

6-8 zł (patrzę na mój sklep dostarczający do domu bo własnie robię zamówienie, u nich jest po 7,99 a mają trochę drożej niż w stacjonarnych), w Auchan też widziałam.
      :-)
      • ania_m66 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 01:29
        ufff, bardzo dziekuje.
        ostatnio jestem wrecz uzalezniona od tego smakolyku, ktory jak dzisiaj szukajac polskiej nazwy wyczytalam jest na dodatek megazdrowy, ze juz sie balam, ze bede musiala poslac kurierem duza paczke jako forpoczte ;)

squirk napisała:

> ania_m66 napisała:
        >
        > > orientuje sie ktos?
        >
        > 6-8 zł (patrzę na mój sklep dostarczający do domu bo własnie robię zamówienie,
        > u nich jest po 7,99 a mają trochę drożej niż w stacjonarnych), w Auchan też wid
        > ziałam.
        > :-)
        >
        >
        • Gość: agsag Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 11:36
          mega zdrowa chińszczyzna naszpikowana nie wiadomo jaką chemią
    • kocio-kocio Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 08:31
      Pomelo jest teraz wszędzie pełno.
      W każdym markecie kupisz.
    • joana.mz Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 10:08
      o tej porze roku już jest, ale kupiłam jakoś w zeszłym tygodniu i nie było jeszcze smaczne
      • minor_swing Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 10:42
        kupisz nawet w biedrze. :)
    • nicknet Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 10:42
      Jest dostępne w marketach i na targach.
    • budzik11 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 11:11
      Wszędzie można kupić, ale nie wiem, czy to kwestia przechowywania (złego? długiego, bo mało kto kupuje?) czy też może ten typ tak ma, bo ilekroć kupiłam, było mało soczyste, prawie bez soku, zupełnie inaczej niż inne cytrusy. Przestałam kupować.
      • minor_swing Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 11:41
        ale pomelo właśnie (chyba :) ) takie jest - dzięki temu mogę je spokojnie sama obierać.
      • ania_m66 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 12:01
        pomelo ma mniej soku niz pomarancza, grapefruit czy cytryna. zdecydowanie mniej. taka wlasnie jego uroda :)

budzik11 napisała:

> Wszędzie można kupić, ale nie wiem, czy to kwestia przechowywania (złego? długi
        > ego, bo mało kto kupuje?) czy też może ten typ tak ma, bo ilekroć kupiłam, było
        > mało soczyste, prawie bez soku, zupełnie inaczej niż inne cytrusy. Przestałam
        > kupować.
        • budzik11 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 12:20
          Dzięki. Bo już myślałam, że mam sporego pecha, kupując ciągle stare, zleżałe i wyschnięte owoce :D
        • Gość: evro444 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.13, 12:30
          nie do końca się zgodzę, mam znajomego który pracuje przy naprawach statków i jeżdzi po całym świecie. Był mocno w szoku jak kupił u nas pomelo, którym zażerał się w np. w Malezji. Okazuje się, że do nas dociera zupełnie coś innego. Tamtejsze owoce są tak soczyste, że nie da się ich zjeść "na sucho", sok cieknie po łokcie.
          • ania_m66 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 13:04
            tak naprawde nie ma owoca o nazwie pomelo. to tylko nazwa handlowa roznych krzyzowek pomaranczy olbrzymiej (citrus maxima) z grejpfrutem. czasami z domieszka mandarynki i pomaranczy zwyklej
            w malezji pod nazwa pomelo kryje sie inny owoc btw - wlasnie citrus maxima.
            pomelo sprzedawane w niemczech nie tryska sokiem. akurat uwazam to za wilka zalete.

Gość portalu: evro444 napisał(a):

> nie do końca się zgodzę, mam znajomego który pracuje przy naprawach statków i j
            > eżdzi po całym świecie. Był mocno w szoku jak kupił u nas pomelo, którym zażera
            > ł się w np. w Malezji. Okazuje się, że do nas dociera zupełnie coś innego. Tamt
            > ejsze owoce są tak soczyste, że nie da się ich zjeść "na sucho", sok cieknie po
            > łokcie.
            • solaris_1971 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 13:09
              To Ty czegos nie wiesz ? ................... jak to mozliwe ?
          • pinkink3 suche pomelo 11.12.13, 06:38
            Gość portalu: evro444 napisał(a):

>Tamt
            > ejsze owoce są tak soczyste, że nie da się ich zjeść "na sucho", sok cieknie po
            > łokcie.

Takie byc powinny. Suche pomelo to jakies nieporozumienie.
      • pinkink3 nie powinno byc suche w zadnym razie 11.12.13, 06:34
        budzik11 napisała:

>czy też może ten typ tak ma, bo ilekroć kupiłam, było
        > mało soczyste, prawie bez soku, zupełnie inaczej niż inne cytrusy.<<

Tak, czasem sie zdarza. Kiedy owoc podeschnie, jest przejrzaly, czesc kapsul -nie wiem, jak je nazwac- z sokiem twardnieje i owoc traci soczystosc. Rozsypuje sie, traci scislosc.
        Ale generalnie ten typ tak raczej nie ma;))

Nie zniechecaj sie. Zwracaj przy kupnie uwage na blyszczaca skore i ciezar. Pomelo nie powinno byc lekkie.
    • mmagi Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 13:28
      Carrefour ,Biedronka i inne:)
      • minor_swing Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 13:45
        cóż, nie jest tajemnicą, że owoce (właściwie w ogóle wszystko) najlepiej spożywać tam gdzie urosły.
        chociaż ja również uważam, że brak soku jest zaletą pomelo.
        • solaris_1971 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 13:48
          Zgadzam sie. Ale mieszkam w Europie Zachodniej, wiec niewiele by mi zostalo gdybym jadla tylko miejscowe owoce.
    • a74-7 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 17:23
      malutkie cus to twoje pomelo, aniu.
      Kup sobie porzadne honey pomelo w jakims orientalnym supermarkiecie jest podwojnej wielkosci jak to na fotce.Skore ma ciutke bardziej pomaranczowa.
      Ja obieram zawsze skore i dziele na segmenty .Obsuszam je troche ( po prostu leza bez przykrycia ) wtedy obieram segmenty bez problemu i cala przyjemnosc po mojej stronie ;-)
      • pinkink3 pomelo 10.12.13, 18:37
        Nie wiem, skad opinia, ze pomelo nie jest soczyste. Jest i to bardzo. I tak jak pisala A-74 jest b.duze.Znacznie wieksze niz grapefruit. Proporcje jak pomarancza do mandarynki.

Sezon na nie dopiero sie zaczyna, jeszcze nie sa takie, jakie lubie. W ubieglym roku byla jakas muszka czy wirus, ktory grozil zbiorom ale mam nadzieje, ze sprawe zazegnano, bo to takze jeden z moich ulubionych owocow.

Przecinam je w poprzek, odchylam albedo za pomoca noza albo lyzeczki, wyciagam pol owoca z blonkami, po czym za pomoca malego nozyka usuwam blonki, ktore przy dojrzalych owocach schodza bardzo latwo. Troche roboty ale przyjemnosc jedzenia wynagradza trud.

Zolty kolor niekoniecznie oznacza dojrzalosc. Trzeba zawsze wybierac te ciezsze.
        W moim kraju /stanie sprzedaja je na sztuki, od 25 centow do $2-$3 dolarow, w zaleznosci od sklepu.
        Stosunkowo niedawno zaczeto je uprawiac w Kalifornii, wiec ciagle dla wielu sa nowoscia i ceny sa narazie niskie, na zachetke. Byly dostepne, oczywiscie, ale w etnicznych sklepach do ktorych regularna publika nie jednak zaglada.
        • pinkink3 Re: pomelo 10.12.13, 19:02
          Tutaj lepiej widac jak rzeczywiscie wyglada i jak mozna sie zabierac do pomelo.
          www.youtube.com/watch?v=c4K2P-fO2eM
          To, co pokazala zalozycielka watku to jakas mala odmiana, z innego video:
          www.youtube.com/watch?v=8FcaNQyVBCM
        • minor_swing Re: pomelo 10.12.13, 20:01
          pinkink3, a jak u Ciebie opisują pomelo?
          bo mama kupiła kiedyś coś podpisane właśnie jako pomelo a to smakowało jak grejpfrut! i wyglądało jak coś pomiędzy grejpfrutem a pomelo.
        • ania_m66 Re: pomelo 10.12.13, 20:46
          twoje pomelo w usa to nie jets pomelo jakie jest do dostania w niemczech i polsce.
          gdybys uwaznie przeczytala ten watek o bys wiedziala.
          to jest twoje pomelo
          pomelo o ktorym pisze ma jedynie czesc jego genow.

pinkink3 napisała:

> Nie wiem, skad opinia, ze pomelo nie jest soczyste. Jest i to bardzo. I tak j
          > ak pisala A-74 jest b.duze.Znacznie wieksze niz grapefruit. Proporcje jak pomar
          > ancza do mandarynki.
          >
          > Sezon na nie dopiero sie zaczyna, jeszcze nie sa takie, jakie lubie. W ubiegl
          > ym roku byla jakas muszka czy wirus, ktory grozil zbiorom ale mam nadzieje, ze
          > sprawe zazegnano, bo to takze jeden z moich ulubionych owocow.
          >
          > Przecinam je w poprzek, odchylam albedo za pomoca noza albo lyzeczki, wyciaga
          > m pol owoca z blonkami, po czym za pomoca malego nozyka usuwam blonki, ktore
          > przy dojrzalych owocach schodza bardzo latwo. Troche roboty ale przyjemnosc j
          > edzenia wynagradza trud.
          >
          > Zolty kolor niekoniecznie oznacza dojrzalosc. Trzeba zawsze wybierac te ciezsze
          > .
          > W moim kraju /stanie sprzedaja je na sztuki, od 25 centow do $2-$3 dolarow, w z
          > aleznosci od sklepu.
          > Stosunkowo niedawno zaczeto je uprawiac w Kalifornii, wiec ciagle dla wielu sa
          > nowoscia i ceny sa narazie niskie, na zachetke. Byly dostepne, oczywiscie, ale
          > w etnicznych sklepach do ktorych regularna publika nie jednak zaglada.
      • ania_m66 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 20:48
        a skad wiesz ajkie duze to moje pomelo?
        zagladasz mi do torby na zakupy, czy do smietnika?

a74-7 napisał:

> malutkie cus to twoje pomelo, aniu.
        > Kup sobie porzadne honey pomelo w jakims orientalnym supermarkiecie jest pod
        > wojnej wielkosci jak to na fotce.Skore ma ciutke bardziej pomaranczowa.
        > Ja obieram zawsze skore i dziele na segmenty .Obsuszam je troche ( po prostu le
        > za bez przykrycia ) wtedy obieram segmenty bez problemu i cala przyjemnosc po
        > mojej stronie ;-)
        • a74-7 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 22:15
          dlaczego jezysz sie aniu ?
          Pokazalas zdjecie pomelo w siateczce i w foli przezroczystej, znam takie dobrze, mozna kupic przed sezonem , w sezonie sa tanie rowniez, sa one mniejsze od tych o ktorych pisze .
          Takie pomelo kupuje w angielskich supermarketach,
          ale po te wieksze jade do specjalistycznych chinskich czy arabskich
          , w sezonie ok chinskiego nowego roku - miodzio !
          W Polsce nie sadze zebys je spotkala, nie mniej jednak gdybys poszukala w" enerde";-D nie pozalujesz , bardzo smaczne,lepsze od tego pokazanego ( sadze po wielkosci owocu do wielkosci dloni na obrazku)
          W necie sa rowniez zdjecia tych troche wiekszych .
          Sama zamieszczalam kiedys jakies swiateczne porownanie pomelo z duza pomarancza , nie pamietam czy zdjecie jeszcze jest w galerii.
          I nie denerwuj sie aniu, zlosc pieknosci ....
          Milego wieczoru.
    • Gość: kaska Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 10.12.13, 20:21
      po polsku-grejfrut
      po francusku -pamplemousse
      po hiszpansku - pomelo
      to nie jest nowosc w Polsce
      • ania_m66 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 20:47
        po prostu kompletnie sie mylisz.

Gość portalu: kaska napisał(a):

> po polsku-grejfrut
        > po francusku -pamplemousse
        > po hiszpansku - pomelo
        > to nie jest nowosc w Polsce
        • Gość: kaska Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 10.12.13, 21:12
          Nie bede sie spierac ale wystarczy tlumaczenie przez Google z polskiego na hiszpanski i jest odpowiedz,chyba ze w Polsce to znaczy cos innego.Jezeli nie mam racji to przepraszam.
          • ania_m66 Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 10.12.13, 21:45
            wystarczy ze zrozumieniem przeczytac moje wypowiedzi w tym watku. dwa razy to tlumaczylam, nie mam ochoty tlumaczyc po raz trzeci
            niestety z nazewnictwem pomelo jest straszny balagan, uwiez mi, ze to nie jest grejpfruit, ale kilka genow grejprfuta w sobie ma :)
        • Gość: agsag Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 11:40
          na pewno ma rację, że nie jest to żadna nowość w Polsce
    • 22lh2o Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel 11.12.13, 11:17
      w biedronce zmiescisz sie w 5 zl :)
    • Gość: sdf Re: czy w polsce mozna latwo dostac pomelo(pampel IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 11:34
      w każdym sklepie spożywczym w którym sprzedają owoce, jest dostępne od wielu lat, Polska to nie dżungla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka