23.01.14, 16:54
Hej dziewczęta!
Czy któraś z was posiada szybkowar z takim zamknięciem? U dołu link.
Powiedzcie czy łatwo się go otwiera i zamyka? Mam zamiar sobie taki sprawić ale to zamknięcie wygląda inaczej niż te co mają pokrywkę od góry zamykaną. Moja znajoma twierdzi ze ten typ szybkowaru źle się otwiera i zamyka bo przy wkładaniu pokrywki rysuje po krawędzi garnka.A jakie jest wasze zdanie? Czy to prawda??
Pomóżcie mi doradźcie proszę.
Z góry dziękuje za pomoc.

sklep.elhurtagd.pl/szybkowar-9l-id-1850.html
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Szybkowar 23.01.14, 17:03
      Przede wszystkim dziewięciolitrowy szybkowar jest mało praktyczny (za duży) jeśli nie masz dziesięcioosobowej rodziny...No i warto jednak mieć coś co się otwiera bez problemu, jedną ręką. Rysy to drugorzędny problem. Każdy garnek się kiedyś zarysuje.
      • Gość: klik I co z tego, że 9 l.? IP: *.gdynia.mm.pl 23.01.14, 17:07
        A ko Ci każe napełniać go "pod przykrywkę"?
        • aqua48 Re: I co z tego, że 9 l.? 23.01.14, 18:33
          Gość portalu: klik napisał(a):

> A ko Ci każe napełniać go "pod przykrywkę"?

Dla mnie praktyczniejsze byłyby dwa mniejsze. Takie też kupiłam. Tarabanienie się tak dużym garem do zrobienia np. gulaszu z 1 kg mięsa trochę jest bez sensu. Szybkowar poza tym jest ciężki, a duży zajmuje dużo miejsca w szafce.
          • Gość: klik On nie jest duży. Jest wysoki. IP: *.gdynia.mm.pl 23.01.14, 18:55
            A przede wszystkim jak pisałem niżej jest bez uszczelkowy. U mnie na co dzień jest dwójka dorosłych. No i co więcej miejsca Ci zajmie. Dwa mniejsze czy jeden wyższy?
      • jagoda85 Re: Szybkowar 24.01.14, 11:09
        Ja ma dwa, jeden 6 litrów, drugi właśnie 9 litrów, ten 9 litrowy wykorzystuję najczęściej, przecież napełniasz go do 3/4, jest super do gołąbków, galarety, wszelakich mięs, zupę też często gotuję w dużym, nie gotuję na 1 obiad.
    • Gość: klik Re: Szybkowar IP: *.gdynia.mm.pl 23.01.14, 17:06
      Mam dokładnie taki sam i żadnych problemów. A przede wszystkim nie ma tradycyjnej uszczelki, której po zużyciu nigdzie nie można dokupić. I niby dlaczego miałaby przykrywka rysować garnek? Toż to stal.
      • klaudynka2013 Re: Szybkowar 24.01.14, 09:19
        Mi chodziło ze podczas wkładania pokrywki do środka bo ten szybkowar ma trochę inne otwieranie. Pokazane to jest na 2 zdjęciu linka które podesłałam. Czy tak się go własnie otwiera jak na zdjęciu?? Pozdrawiam.
        • Gość: klik Re: Szybkowar IP: *.gdynia.mm.pl 24.01.14, 10:00
          Dokładnie tak, "bokiem". Ta pokrywka jest w naturalnej pozycji wygięta, wtedy spokojnie "wchodzi" w garnek. Kiedy opuszczasz "wajchę", niejako rozprostowujesz ją do góry. Wtedy szczelnie przylega do obrzeża garnka. I po robocie. Moim zdaniem jest wygodniejszy niż tradycyjne, "uszczelkowe". I bezpieczniejszy. Jeśli podasz adres mailowy to mogę podesłać filmik "jak to się robi".
          • klaudynka2013 Re: Szybkowar 24.01.14, 12:25
            Moj e-mail:
            tulipan2014@onet.pl

Dzięki
    • Gość: x Re: Szybkowar IP: *.net-serwis.pl 23.01.14, 18:49
      Mam szybkowar z takim zamykaniem od lat i jest OK - pojemność 7 litrów.
      Zaletą tego modelu jest brak uszczelki.
      Wadą fakt, że zajmuje dużo miejsca i trzeba wyćwiczyć zamykanie i otwieranie.
      Rysowanie nie jest problemem - sprawdziłem w moim szybkowarze i nie widać żadnych rys. Natomiast oczywiście każdy garnek stalowy po pewnym czasie nie jest już tak "lustrzany" jak nowy.
      Pozdrawiam
      x
    • Gość: Endy Re: Szybkowar IP: *.rzeszow.mm.pl 23.01.14, 23:17
      mam też taki 7l. życia sobie bez niego nie wyobrażam. zamknięcie-jak każde inne. rysować też się nie rysuje.

No i czemu pytanie tylko do dziewcząt? toż na forum sporo chłopa bywa i dobrze gotuje ;)
    • klaudynka2013 Re: Szybkowar 24.01.14, 09:12
      Dziękuje za pomoc. Wiedziałam gdzie się zgłosić.
      Ja właśnie potrzebuje takiego dużego, bardzo mi się podoba i kupie go a z tym zamykaniem to tak jak napisaliście trening czyni mistrza.

NAPISAŁAM DO DZIEWCZĄT A PANOWIE TEZ GOTUJĄ BARDZO PRZEPRASZAM TO CHYBA Z PRZYZWYCZAJENIA BO ZAWSZE DO KOBIET PISAŁAM W TAKICH BABSKICH SPRAWACH.
      ALE CHYBA PANOWIE NIE POGNIEWACIE SIE ZA PRZEJĘZYCZENIE
    • klaudynka2013 Re: Szybkowar 24.01.14, 09:28
      A jeszcze mi powiedzcie jak wygląda odpowietrzanie, czy któryś z tych małych zaworków pokazuje ze spadło ciśnienie do "zera" i można go otworzyć. Pytam bo to będzie mój pierwszy zakup a ja za bardzo nie wiem. Wiem że są instrukcje obsługi do poczytania ale póki co jeszcze go nie mam wiec pytam was. Pozdrawiam
      • Gość: klik Re: Szybkowar IP: *.gdynia.mm.pl 24.01.14, 10:10
        Kwestia wyczucia. Kiedy przestaje "syczeć" musisz chwilę (no, dłuższą chwilę) odczekać i jak naciśniesz dźwigienkę na zaworze bezpieczeństwa i nic nie zasyczy to możesz otwierać. Po za tym można (ale nie od razu) lekko naciskając tę dźwignię wyrównać ciśnienie w garnku i otworzyć bez czekania.
        • Gość: jagoda Re: Szybkowar IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.14, 11:13
          można wstawić szybkowar do zlewozmywaka i chłodzić zimną wodą
          • Gość: klik Re: Szybkowar IP: *.gdynia.mm.pl 24.01.14, 11:18
            Zależy od tego co się gotuje. Jeśli na przykład mięso to wystarczy poczekać do "zapiszczenia" i odstawić. Samo "dojdzie".
    • jhbsk Re: Szybkowar 24.01.14, 10:40
      Używałam szybkowar z takim zamknięciem. Było wszystko OK.
    • Gość: x Re: Szybkowar IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.14, 12:14
      z ciekawosci zamowilam na Allegro bo tanszy
      • reniam_123 Re: Szybkowar 24.01.14, 19:40
        Gość portalu: x napisał(a):

> z ciekawosci zamowilam na Allegro bo tanszy

A możesz pokazać ?

Też się przymierzam do kupna nowego szybkowara, bo mój stary uszczelkowy już nie szczelny.
        • reniam_123 Re: Szybkowar 24.01.14, 19:58
          A co sądzicie o tym ? allegro.pl/szybkowar-cisnieniowy-4l-7l-gwarancja-indukcja-i3893440959.html

Tu są dwa garnki i jedna pokrywka, można by używać wedle potrzeby. Nie widzę nazwy producenta. Cena wydaje mi się korzystna.
          • Gość: klik Re: Szybkowar IP: *.gdynia.mm.pl 24.01.14, 20:08
            Cena i rodzaj ok. Tylko ten jeden "dekiel". No, ale jeden szybkowar potrafi być dużo droższy. Ja bym jednak wziął.
            • reniam_123 Re: Szybkowar 24.01.14, 20:28
              No właśnie, cena dobra i nie zawsze potrzebujemy używać 7l gara
    • Gość: beti Re: Szybkowar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.14, 14:01
      Ja kupiłam dzisiaj szybkowar z Tefala i oczywiście zaraz próba...bogracz...nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z zakupem tego cuda. 25 minut i mięso wołowe miękkie..cud :)
    • mhr2 Re: Szybkowar 28.01.14, 11:42
      , a cos takiego jest bezpieczne!
    • klaudynka2013 Re: Szybkowar 18.05.14, 10:14
      Kupiłam sobie ten szybkowar 9l i powiem wam że jest suuper. Mam go już duzo ponad 2 miesiące i rosołek rewelacja. Jestem z niego bardzo zadowolona. Bardzo dziękuje wszystkim za pomocne porady.To zamkniecie co ma to jest pikuś a obawiałam się że bedzie duzo trudniej. Pozdrawiam
      • Gość: jagoda Re: Szybkowar IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.14, 12:50
        gratulacje, dobrego, i szybkiego gotowania
        • klaudynka2013 Re: Szybkowar 29.05.14, 16:05
          dziekuje bardzo a gotowanko bedzie naprawde szybkie i bardzo dobre
      • Gość: x rosol gotujemy powoli i dlugo. IP: *.unitymediagroup.de 18.05.14, 13:28
        Szybko to mozesz wlasnie rosolek se ugotowac :)
        • Gość: jagoda Re: rosol gotujemy powoli i dlugo. IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.14, 15:27
          widać, że nigdy nie gotowałeś, i nie jadłeś rosołu z szybkowaru, może spróbuj potem doradzaj
          • klaudynka2013 Re: rosol gotujemy powoli i dlugo. 29.05.14, 16:08
            Jagoda popieram w 100 %

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka