05.01.17, 19:23
Macie? Używacie? Jakieś pomysły na zastosowanie i przepisy?
Nabyłam dziś w lidlu, może trochę kompulsywnie wink Zastanawiam się co w tym robić?
Obserwuj wątek
    • mynia_pynia Re: Szybkowar 05.01.17, 19:28
      Mam używam ale mi nie smakują zupy czy też warzywa z szybkowaru, są jakieś takie przegotowane. A znam czasy gotowania. Rosół pykający przez 2-3h w normalnym garze na wolnym ogniu to niego a ziemia w stosunku do rosołu po 35 min z szybkowaru.
      • mum2004 Re: Szybkowar 05.01.17, 19:42
        To do czego używasz?
        • mynia_pynia Re: Szybkowar 05.01.17, 20:46
          Jak muszę bo się spieszę, a najczęściej używam jak zwykły z inną pokrywka wink
      • asia06 Re: Szybkowar 06.01.17, 01:53
        A ile gotujesz zupy? 10 minut, nie więcej. Zupa jest zawsze pyszna. Przy czym np. przy zupie kalafiorowej czy brokułowej trzeba te kalafiory czy brokuły dorzucić już po ugotowaniu zupy i zagotować jeszcze raz (max.1minutę), ewentualnie dogotować bez ciśnienia.
    • dzika41 Re: Szybkowar 05.01.17, 20:08
      Duszenie mięs - rewelacja. Obsmażam na rumian wołowinę, dorzucam cebulę żeby się zeszkliła, podlewam gorącą wodą(ok 1/3 wys mięsa) zamykam i po max 20 minutach guasz gotowy.

Lubię w szybkowarze robić wywar na zupę.
      Piorunem robiły się pomidory na przecier.
      Gotuję ziemniaki w minimalnej ilości wody.

Warzywa gotuję tradycyjnie lub na parze bo lubię kontrolować "jak dochodzą".

A rosół to zupa którą się długo gotuje więc z zasady nie robię w szybkowarze. Tak samo bigos.
      • mynia_pynia Re: Szybkowar 05.01.17, 20:47
        Ooooooo ... dzięki! O tym nie pomyślałam!
    • nottymoni Re: Szybkowar 05.01.17, 20:17
      Warzywa na parze z szybkowaru są pyszne. Ważne żeby nie za długo trzymać. Np brokuły potzebuje6tylko 1 minuty. Szybkowar jest super jeśli chcesz mięso udusić na miękko, np gulasz wolowy to ok 25 minut.
    • beverly1985 Re: Szybkowar 05.01.17, 21:06
      Moja mama robila gulasz wolowy w szybkowarze. Myslalam dlugo, ze kazdy ma w domu szybkowar
    • zuleyka.z.talgaru Re: Szybkowar 05.01.17, 21:32
      Uwielbiam warzywa z szybkowaru! Ale nie gotowane w wodzie tylko na parze. Mój szybkowar ma sitko wewnętrzne - woda idzie tylko na spód i potem konstrukcja z sitkiem - warzywa są gotowe w 15min...pyry w 20.
      Mięsa duszę, zupy gotuję (prócz rosołu i ogórkowej), warzywa. Wszystko na co przyjdzie mi ochota.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Szybkowar 05.01.17, 21:33
        Uściślę, że brokuła nie robię w szybkowarze - wolę półsurowy z patelni.
      • mum2004 Re: Szybkowar 05.01.17, 23:02
        W tym lidlowskim tez jest sitko na parę. Mam 7 dni na zwrot - ale chyba zostawię bo coraz bardziej mi się podoba. Jedyny problem to że jest wielki - gdzie to wszystko trzymać.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Szybkowar 06.01.17, 10:16
          Mój szybkowar stoi na regale na balkonie big_grin
    • baltycki Re: Szybkowar 05.01.17, 21:42
      > Zastanawiam się co w tym robić?
      Destylowac zacier.
    • senin1 Re: Szybkowar 05.01.17, 23:04
      mam, nie uzywam
      wole slow cooker - nastawiam rano a po powrocie z pracy mam jedzenie gotowe - jest duzo smaczniejsze niz z szybkowaru
    • aurinko Re: Szybkowar 06.01.17, 00:08
      Mam i używam od ładnych paru lat. Używam do gulaszu, zupy gulaszowej, buraków, fasolki po bretońsku, mięsa duszone w kawałku, zrazy, wywar warzywny (taki skoncentrowany "rosół" z samych warzyw który potem zamykam w słoiki) , robię też "kociołek" z warzyw, mięsa i kaszy; kukurydza w kolbach na parze jest najlepsza na świecie; ) w ogole warzywa na parze z szybkowaru są bardzo smaczne, o wiele smaczniejsze niż w garnku na parze. Gotuję też kasze i ryż ale tego musiałam się nauczyć metodą prób i błędów.
      • mum2004 Re: Szybkowar 06.01.17, 00:17
        O to to - fasolka po bretońsku! Szybkowar zostaje ze mną smile
    • odnawialna Re: Szybkowar 06.01.17, 00:39
      Mam, używam od zawsze, nie wyobrażam sobie życia bez niego.
      Najlepszy do duszenia mięs, bo zamiast 2 godzin, sprawę załatwiam w pół godziny.
    • mikams75 Re: Szybkowar 06.01.17, 00:43
      gulasz, wolowine
      wywary z warzyw
      rosol
      osmiornice
      poza tym uzywam czasem szybkowara jako zwyklego garnka bo to moj najwiekszy gar
      • mum2004 Re: Szybkowar 06.01.17, 00:53
        W sam raz na zimę. Gulasze, grochowka, fasolka po bretońsku. Przekonałyście mnie smile
    • asia06 Re: Szybkowar 06.01.17, 01:54
      Używam bardzo często. Gotuję w nim bigos, gołąbki, zupy, ziemniaki, buraki, marchewki, kukurydzę, leczo, gulasz, mięso.
    • noemi29 Re: Szybkowar 06.01.17, 11:31
      Mam. Nie wyobrażam sobie życia kuchennego bez tego gara. Ja jestem mało kreatywna i nie wykorzystuję wszystkich możliwości, ale koleżanka szaleje. Ostatnio zrobiła całego kurczaka z szybkowaru. Całą noc się marynował, potem na 20 min do gara na sitko do gotowania na parze i potem na 15 min do piekarnika. Rewelacja, goście zachwyceni.
      Ja robię:
      - wszystkie zupy
      - kasze, ryże, ziemniaki
      - bigos, leczo, gulasz, schab ze śliwką
      - warzywa na parze
    • emka_uk Re: Szybkowar 06.01.17, 11:57
      Mam i używam. Rosół- 30 minut i gotowy i w życiu taki dobry mi nie wyjdzie metodą tradycyjną. Oprócz tego wszelkiego rodzaju mięsa duszone - wrzucam najpierw żeby obsmażyć, dorzucam warzywa posiekane- pół godzinki i gotowe bez obawy, że mięso wyjdzie jak podeszwa. Często robię rolady mięsne- roladki idą na dno, na nie kładę taki koszyk metalowy do gotowania na parze i do tego koszyka bezpośrednio ziemniaki i warzywa układam - za jednym zamachem mam wszystko. No i największy hicior to bigos - wrzucam mięso do obsmażenia, potem kiełbasę na koniec kapustę i resztę przypraw - 7 minut i gotowe. Oszczędność czau i pieniędzy nie ma smrodu z gotowanej kapusty przez pół dnia i palnik mam od razu wolny jak mi potrzebny. Nie wiem jak ja się mogłam bez tego ustrojstwa obejść- moja mama zresztą też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka