Dodaj do ulubionych

Ile czasu byście piekli

01.02.14, 21:14
indyka, filet. Przepis mam na 0,8kg: 15min w 200st, 25min w 180 - pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywę i 5min dla zrumienienia. Moje mięsiwo właśnie marynuje się do jutra, ale to bagatela 1,3kg - ZNACZNIE więcej. W przepisie jest adnotacja że jak większy kawałek mięsa to trzeba wydłuzyć czas pieczenia pod przykryciem... ile żebym nie wysuszyła tego indora? :-)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Ile czasu byście piekli 01.02.14, 21:28
      o jezu, ja zawsze robie "na oko", a indyka po prostu probuje (odkrawam cienki plasterek i wiem jak miekkie ma byc mieso podczas tego krojenia). probuje najwczesniej po godzinie przy kawalku tak z 1, 2 do 1,5 kg.
      indyk indykowi nierowny i nie ma jakiejs zlotej reguly.
    • Gość: klik Re: Ile czasu byście piekli IP: *.gdynia.mm.pl 01.02.14, 22:04
      5 minut dołóż do każdego czasu, nakłuj, jeśli wypływa klarowny sok bez dziwnych przebarwień - będzie ok, jak nie to dołóż na końcu jeszcze 5-10.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Ile czasu byście piekli 02.02.14, 06:26
        zamiast zgadywac i ryzykowac surowy lub przesuszenie kup sobie taki gadzet:

termometr

wbijasz, i wiesz dokaldnie czy ci sie w srodku upieklo.
        ja wlasnie mam zamiar taki nabyc. znowu wyszla mi kura sucha jak wior :(

Minnie
    • mhr2 Re: Ile czasu byście piekli 02.02.14, 08:36
      podsmazam na patelni(osobiscie nie marynuje), potem klade na ruszt do piekarnika nagrzanego ok 80°C i tam sobie dochodzi, proboje palcem, ale termometr dla poczatkujacych polecam:)
    • Gość: jagoda Re: Ile czasu byście piekli IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.14, 13:30
      20 minut, i przekładam do folii aluminiowej, zawijam szczelnie, pozostawiam do wystygnięcia.
    • Gość: gość portalu Re: Ile czasu byście piekli IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.14, 18:26
      nie ma nikogo żałośniejszego niż nachalny spamer żebrający o wejścia na beznadziejny blog...
    • izka7790 Re: Ile czasu byście piekli 02.02.14, 18:46
      Taki kawałek indyka piekłabym co najmniej 60-70 minut, zaś później sprawdziłabym, czy już się upiekł, za pomocą termometru. Jak go nie posiadasz pozostaje metoda organoleptyczna ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka