Dodaj do ulubionych

kluski śląskie

09.02.14, 17:46
przeciskacie zimne czy gorące ziemniaki?
Bo raz zrobiłam i były to kluski genialne i nigdy potem tej genialności nie powtórzyłam. A nie pamiętam szczegółów procedury.

I jeszcze mój trick na fajne, żółte ziemniaki - szczypta kurkumy do wody dodana czyni cuda...!

Jest to porada neutralna światopoglądowo, kurkumy można używać do klusek, ktąre to mogą być podane do dań mięsnych i bezmięsnych. Ten post NIE nawraca!
Obserwuj wątek
    • mitta Re: kluski śląskie 09.02.14, 19:09
      U nas w domu kluski śląskie robi mój mąż - Ślązak. Zawsze z gorących, ale czeka, aż odparują, a ziemniaki traktuje takim niewielkim ubijakiem (na gorąco, wtedy nie mają grudek). Kończy, kiedy ziemniaki przestygną.
      Trik z kurkumą sama często stosuję.
    • aka10 Re: kluski śląskie 09.02.14, 19:18
      Zawsze gorace, tluczkiem traktuje, nie przeciskam.
    • beata_ Post niewiele wnoszący :-) 09.02.14, 19:24
      znana.jako.ggigus napisała:

> [...]
      > I jeszcze mój trick na fajne, żółte ziemniaki - szczypta kurkumy do wody dodana
      > czyni cuda...!

Pod warunkiem, że komuś zależy na żółtych ziemniakach :-D
      Mojej teściowej poznaniance pewnie by zależało - uważała, że białe ziemniaki są tylko dla świń, a dla ludzi wyłącznie żółte.
      W naszej rodzinie - odwrotnie, ziemniaki powinny być białe.
      Żadnych zwierzątek w to w ogóle nie mieszamy :-)
    • roseanne Re: kluski śląskie 09.02.14, 20:28
      zoltawy lubie ryz
      natomiast ziemniaki maja przerozne odcienie zaleznie od odmiany
      biale, krekowe, zolte, pomaranczowe(slodkie), fioletowe
      • nchyb Re: kluski śląskie 09.02.14, 22:31
        > biale, krekowe, zolte, pomaranczowe(slodkie), fioletowe
        jadłam kiedyś czipsy z fioletowych ziemniaków - smak typowy, ale kolor bajka :)
        ciekawe gdzie w PL można kupić fioletowe ziemniaki...
        • roseanne Re: kluski śląskie 10.02.14, 02:11
          odkrylam dopiero w montrealu, wiec nie podpowiem :-)
          smak jednak inny niz typowych bialych
          • nchyb Re: kluski śląskie 10.02.14, 11:17
            dziękuję za odpowiedź, jednak do Kanady po nie nie pojadę :)
            chipsy były smakowo nie do odróżnienia od tych białych, we Francji jadłam...
            pozdrawiam
            • znana.jako.ggigus fioletowe ziemniaki 10.02.14, 12:21
              bywają w Lidlu
              • nchyb Re: fioletowe ziemniaki 10.02.14, 14:33
                nie widziałam :(
                ale chodzi Ci o fioletowe skórki, czy ciemnofioletowe wnętrze? u mnie nigdy nie widziałam...
                • roseanne Re: fioletowe ziemniaki 10.02.14, 14:38
                  fioletowy srodek, skorka ciemna, prawie czekoladowa
                  • nchyb Re: fioletowe ziemniaki 10.02.14, 15:30
                    te to ja się domyślam, pytałam o te lidlowe...
    • Gość: x i do czego te kluski są dobre? IP: *.unitymediagroup.de 10.02.14, 00:03
      ja wolę pyry ;)
      • mmagi Re: i do czego te kluski są dobre? 13.02.14, 15:53
        spróbuj do wołowinki w sosie grzybowym to sie posikasz z radości:/
    • aga7211 Re: kluski śląskie 10.02.14, 00:31
      genialność klusek nie zależy od tego kiedy się je zmieli tylko od rodzaju ziemniaka- są bardziej/mniej mączne, niestety dla mnie to ruletka bo w sklepach nie ma wyboru ziemniakow - wszystkie jest pod hasłem "ziemniaki" i czasami zdarza się że w garnku gotują się biale i żółte
      • ursi5 Re: kluski śląskie 10.02.14, 10:12
        Nie zgadzam się, bo już w wielu supermarketach jest kilka rodzajów ziemniaków. Napisane jest: do sałatek, do gotowania itp.
        • minor_swing Re: kluski śląskie 10.02.14, 10:18
          o, czyli idzie ku lepszemu :)
          od dawna zastanawiałam się dlaczego w kraju ziemniakami, pyrami i kartoflami stojącym ludzie (zazwyczaj) nie potrafią nawet wymienić nazw odmian.
        • Gość: x te do sałatek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.14, 12:06
          ursi5 napisała:

> Napisane jest: do sałatek, do gotowania itp.

gotowane?
          • mmagi Re: te do sałatek 13.02.14, 15:55
            nie kurde na surowo!;/
        • quba Re: kluski śląskie 14.02.14, 10:32
          ursi5 napisała:

> Nie zgadzam się, bo już w wielu supermarketach jest kilka rodzajów ziemniaków.

Odmian ziemniaków jest mnóstwo, wprost setki i nie chodzi o to, że jedna są na sałatki, inne do pieczenia, tylko on nazwy.
          W Polsce nie kupisz ziemniaków Jelly jako jelyy, bo będą wymieszane np. z augustą, albo inną odmianą.
          We Francji na przykład możesz kupić jakie chcesz, sprzedawca ma wg rodzajów ziemniaki posortowane, a raczej wg odmian.
    • madopar50 Re: kluski śląskie 10.02.14, 10:27
      Zamiast kurkumy wystarczy kawałek marchewki
      • znana.jako.ggigus prościej jest dodać szczyptę kurkumy 10.02.14, 12:23
        wg mnie
    • mmagi Re: kluski śląskie 10.02.14, 12:17
      kupuję w Biedronce:/
    • znana.jako.ggigus serdecznie dziękuję za poradnictwo!! 10.02.14, 12:23
      Wszystkim uczestnikom
      • Gość: ankakw ziemniaki IP: *.ennet.pl 10.02.14, 13:28
        Ostatnio w Stokrotce ( bo tylko ten sklep mam obok) kupiłam ziemniaki pod nazwą "ziemniaki" i było to coś okropnego!
        Po ubraniu były trupio białe a po ugotowaniu po prostu w garnku zamieniły się w mączystą breję.
        Nie było czego odcedzać ani ubijać.Wylądowały w zlewie.
    • mhr2 odparowane 10.02.14, 14:03
      znana.jako.ggigus napisała:

> przeciskacie zimne czy gorące ziemniaki?

tak do nich jak i do kopytek albo gnochi:)
      • Gość: Anka Jaki rodzaj i gatunek ziemniaków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.14, 09:22
        ursi5 napisała:

> Nie zgadzam się, bo już w wielu supermarketach jest kilka rodzajów ziemniaków.

Nie każdy mieszka na tyle blisko, aby skoczyć po kg ziemniaków do supermarketu.

Pracuję w sklepie spożywczym, takim samoobsługowym, średniej wielkości, raczej osiedlowym. Za stoisko owocowo-warzywne odpowiedzialne są dwie dziewczyny, które robią zamówienia, przyjmują towar i go rozkładają. Nigdy nie widziałam żeby zamawiały różne ziemniaki, jak by zapytać kierowcę, który je przywiózł (pracownik hurtowni przecież) jakie to ziemniaki, to też by nie wiedział. Ziemniaki to ziemniaki i moje koleżanki też się tym nie interesują, jakie i do czego powinny się nadawać. Każdy to olewa po prostu. Ja też nie zamierzam "pchać się przed szereg" i zwracać im uwagi, bo zaraz będę wrogiem nr 1 i myślę że tak to się odbywa we wszystkich mniejszych sklepach. Niestety :/
        • ursi5 Re: Jaki rodzaj i gatunek ziemniaków? 11.02.14, 10:15
          Rozumiem, że nie chcesz się narażać koleżankom, ale gdyby spróbowały (jeśli oczywiście jest popyt),to świadczyloby to o ich zaangażowaniu i profesjonalizmie, bo wymagania klientów są coraz większe, a świadczy o tym choćby nasza dyskusja:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka