Dodaj do ulubionych

Ciasto marchewkowe

07.03.14, 21:38
Witam.Zrobiłam dzisiaj po raz drugi ciasto marchewkowe i znowu niewypał. Nie wiem co żle robię, dzisiaj mi wyrosło w miarę ( robiłam w brytfance prostokątnej 25x30 cm), po upieczeniu nie wyjmowałam od razu, tylko uchyliłam lekko piekarnik i oczywiście ciasto opadło i zostało tyle co wlałam na grubość.
Najgorsze jest to że próbuję a tam takie zbite na dnie wygląda na zakalec.Robiłam teraz w/g tego przepisu:
przekaskinaimpreze.pl/ciasto-marchewkowe-z-kremem/
Na zdjęciach jak patrzę to te marchewkowe takie wyrośnięte a moje ( tez było, ale opadło niestety). Proszę o porady w sprawie tego ciasta.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Ciasto marchewkowe 07.03.14, 21:59
      Nie wiem, co robisz źle. Ja robię od lat (ok. 2005r. GW wydawała "Kulinarny Atlas Świata" w kawałkach, ciasto marchewkowe było zdaje się w Szwajcarii - z tych broszurek znam ten przepis, nawet z tym samym zdjęciem) wg tego przepisu: ugotuj.to/ugotuj/34870171/torcik+marchewkowy/p/ - zawsze się udaje i jest pyszne. Wilgotność - jak na zdjęciu - nie jest jakoś szczególnie wyrośnięte, ale tez nie jest zbite - jest fajne, wilgotne, miękkie i elastyczne. A próbowałam różnych przepisów.
      • jjacon2 Re: Ciasto marchewkowe 07.03.14, 22:04
        Dziękuję za odpowiedż. Czy marchew po starciu należy odcisnąć. ja tym razem tak zrobiłam i odmierzyłam te 3 szkl. marchwi po jej odciśnięciu. Tak się zastanawiam ,że może za dużo tej marchwi, za ciężkie i opadło, dodałam jeszcze do ciasta rodzynki, wcześniej je namoczyłam, odsączyłam i przed dodaniem do ciast lekko obsypałam mąką. To chyba nie zaszkodziło.
    • bene_gesserit Re: Ciasto marchewkowe 07.03.14, 22:07
      Po pierwsze - ścierałabym marchewkę na drobnych oczkach, czyli na wiórki. Po drugie - trzeba ją lekko odsączyć, chociaz o tej porze roku to może mniej, bo nie jest tak soczysta.

Noi: wina może tkwić w twoim sposobie pieczenia i/lub w piekarniku. Ciężkie ciasta, czyli np własnie takie z dodatkiem warzyw/owoców piekę tak, ze grzeję piekarnik góra-dół, potem wyłączam górę i zostawiam dół, wkładam ciasto i piekę tak do połowy czasu pieczenia. W ten sposób dół ruszy, więc nie zrobi się zakalec (który, jak myślę, może być przyczyną klapnięcia twojego ciasta). Potem włączam grzanie góra-dół i dopiekam.

Jeśli nie masz możliwości włączenia takich opcji, spróbuj po prostu piec dłużej ale w niższej temperaturze - ciasto jest mokre, więc go nei wysuszysz.

Noi dla pewności zmień przepis, pewnie coś jest u dorotuś (google: dorotuś+ciasto+marchewkowe). Możesz też zmienić proporcje albo upiec dwa placki w małych foremkach (czyli zamiast jednej większej prostokątnej dwie mniejsze okrągłe) - w małych formach ciepło jest siłą rzeczy równiej rozprowadzane, więc ciasto lepiej się upiecze.
      • jjacon2 Re: Ciasto marchewkowe 07.03.14, 22:28
        Piekłam właśnie w ten sposób, bo mój piekarnik muszę prawie cały czas na spodzie. Na początku z 5 minut potrzymałam góra dół a potem do końca pieczenia tylko dół i wyrosło, nawet się ucieszyłam tyle że póżniej opadło.
        • bene_gesserit Re: Ciasto marchewkowe 07.03.14, 22:40
          Nie, piekłaś w inny sposób. Od połowy czasu pieczenia powinnaś też zacząc dopiekać górę. Inaczej ciasto będzie surowe w środku.
    • jjacon2 Re: Ciasto marchewkowe 08.03.14, 11:30
      Dzięki za odpowiedzi.
      Tak masz rację może za długo, praktycznie całe pieczenie na dole, bo mój piekarnik jak daję góra dół szybko "bierze" wierzch.Tak piekę kruche np. jabłecznik czy sernik, ale może takie z warzywami inaczej. Pewnie nie dam za wygraną i będę robiła kolejny raz. Ma może ktoś swój sprawdzony sposób na ciasto marchewkowe ( żeby urosło, było wilgotne ale nie zakalcowate).
      Czy marchew odciskacie, ja wczoraj odcisnęłam była szklanka soku.Poproszę o sprawdzone przepisy i na jaką wielkość formy robicie
      • Gość: AnkaKw Re: Ciasto marchewkowe IP: *.ennet.pl 08.03.14, 13:18
        Moje zawsze jest grube.Robię z tego przepisu:

1 szklanka cukru
        3 jajka
        1 łyżeczka sody oczyszczanej
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        1,5 łyżeczki cynamonu
        1,5 łyżeczki kakao
        1 szklanka oleju
        1 3/4 szklanki mąki
        2 szklanki marchwii utartej na tarce o dużych oczkach

Cukier utrzeć z jajkami.

Dodać proszek i sodę oraz cynamon i kakao.

Utrzeć.

Do tego dodać olej oraz mąkę.Wymieszać.

Do tej masy wsypać marchew.Wymieszać razem.

Można wsypać dowolne bakalie.

Piec w gorącym piekarniku ~45-50 minut
      • budzik11 Re: Ciasto marchewkowe 08.03.14, 16:08
        jjacon2 napisał(a):

> Czy marchew odciskacie, ja wczoraj odcisnęłam była szklanka soku.Poproszę o spr
        > awdzone przepisy i na jaką wielkość formy robicie

Absolutnie nie odciskam soku (wtedy byłby suchy wiór). Ścieram na drobnej tarce (tej ("podziurawionej gwoździem"). Sprawdzony przepis zalinkowałam. Piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 26cm.
        • jjacon2 Re: Ciasto marchewkowe 10.03.14, 08:58
          Dziękuje za podpowiedzi. Czyli marchwi nie odciskać i zetrzeć na drobnej tarce. Budzik11 mogłabym prosić o przepis na to ciasto.
          • budzik11 Re: Ciasto marchewkowe 10.03.14, 11:47
            ugotuj.to/ugotuj/34870171/torcik+marchewkowy/p/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka