Dodaj do ulubionych

Kuchnia brytyjska

24.03.14, 19:26
Ostatnio zasmakowała mi kuchnia brytyjska. Mają swoje pyszne sery i owoce morza. Niedawno zrobiłam swoja pierwszą pieczona jagnięcinę :) Mężowi smakowała bardzo :) Może znacie jakieś ciekawe przepisy?
Obserwuj wątek
    • Gość: maria Re: Kuchnia brytyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.14, 10:09
      Jagnięcina zwłaszcza słona jest delikatesem, ale każdy z regionów Wielkiej Brytanii pielęgnuje swoją odrębność kulinarną. Z tego co ja poznałam to cenię sobie wszelkie puddingi owsiane, baraninę, dziczyznę, owoce morza i ryby. Przepisy wyszukuję w necie i coraz częściej wprowadzam je do mojej kuchni.
      • aqua48 Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 14:25
        Pieczona jagnięcina jest jak najbardziej daniem z kuchni polskiej. To w PRL-u baranina i jagnięcina zostały spostponowane i były mięsem pogardzanym przez kupujących, dzięki temu, że do sprzedaży trafiały często stare łykowate, albo bardzo tłuste kawałki barana. Nie ma nic pyszniejszego niż jagnięcina, rozpływająca się w ustach po upieczeniu.
        • Gość: mika Re: Kuchnia brytyjska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.04.14, 22:15
          Jagniecina wszedzie w Europie uchodzi za rarytas. Jagniecina a nie baranina. Specjalizuja sie w niej Wlosi, Francuzi. Polacy odkryli jagniecine w Anglii bo tam masowo wyemigrowali. I tyle. Ja uwazam, ze jagniecina w wersji angielskiej jest malo wyrafinowana, nie umywa sie do kuchni wloskiej czy francuskiej. Oczywiscie, mlode jagnie zrobione w Anglii smakuje lepiej niz baran-staruszek jakiego mozna kupic w Polsce i trudno z nim cos zrobic, chocby sie bardzo starac.
    • jeepwdyzlu Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 14:54
      mają świetne paje, znacznie lepsze niż nasze kurczaki
      wołowina jest po argentyńskiej najlepsza na świecie
      zaadoptowali curry
      mnie smakuje fiszędczipz

Na prowincji świetne wędliny, zaskakująco dobre sery, wszędzie sporo knajp kuchni całego świata...
      A Londyn po NY jest kulinarnie chyba najciekawszym miejscem w ogóle...
      jeep
      • sznupkowie Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 15:20
        oj tak brytyjska kuchnia jest bardzo smaczna - jagnięcina przyżadzana do perfekcji - nei wpomne o bekonie - który mogłabym jeść na surowo plastrami. I wędzony cheddar(applewood) najlepszy ser na świecie..:)

Koniecznie musisz spróbować chicken&leek pie - zapiekanka z pora i kurczaka pod ciastem francuskim. KONIECZNA KONIECZNOŚĆ..:) przepis na prosty klasyczny paj - poniżej, ale niestety po angielsku, po polsku ciezko mi było wyszukac w miarę oryginalny

www.bbc.co.uk/food/recipes/chicken_and_leek_pie_77394
        I jeszcze jedno, w WIelkiej Brytanii używa się całego pora do zup czy innych dań na ciepło, nie marnuje się tego co najlepsze :)
        • Gość: klik Re: Kuchnia brytyjska IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.14, 15:25
          sznupkowie napisał(a):
          > I jeszcze jedno, w WIelkiej Brytanii używa się całego pora do zup czy innych da
          > ń na ciepło, nie marnuje się tego co najlepsze :)

A w Polsce to niby nie? Chyba, że ktoś kompletnym amatorem jest w kuchni.
          • znana.jako.ggigus w Polsce wiele osob 07.04.14, 15:26
            uzywa tylko zielonej czesci.
            Sama tak robilam dlugie lata.
            • Gość: klik Przeciez wiem, że nalezysz do kuchennych IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.14, 16:02
              ignorantów. Nie musisz tego dodatkowo udowadniać. A tak swoją drogą to większość przepisów mówi o BIAŁEJ części, nie zielonej.
            • posenerka Re: w Polsce wiele osob 08.04.14, 11:31
              znana.jako.ggigus napisała:

> uzywa tylko zielonej czesci.
              > Sama tak robilam dlugie lata.

A ja z kolei z wielu przepisów kojarzę, że zawierały użycie tylko białej części.
              Nigdy się tym nie przejmowałam i dla mnie por to całość.
              Ale być może wiele osób, przez takie przepisy, zakodowały sobie, że jedna część pora jest użyteczna a druga nie...
            • kk345 Re: w Polsce wiele osob 08.04.14, 23:53
              znana.jako.ggigus napisała:

> uzywa tylko zielonej czesci.
              > Sama tak robilam dlugie lata.

A co robilaś z białą częścią- wyrzucalaś?
            • Gość: kkk Re: w Polsce wiele osob IP: *.198-178.cust.bluewin.ch 13.04.14, 13:46
              Cos Ty? W moim otoczeniu wlasnie tej bialej uzywali
          • sznupkowie Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 16:36
            Klik - ja widzę bardzo dużo przepisów na zupę pora z uwzględnieniem białej i jasnozielonej częsci ewentualnie - baaardzo dużo. POmalu to się zmienia i chwała za to...:)
            To samo z obieraniem wszytkiego - u nas wszytkie warzywa nagminnie się skrobie i obiera, jak 12 lat temu przyjechałam na Wyspy to się zastanawiałam jak to mozna buraka ze skóra jeść i marchewki nie obierać do zupy, nie wspomne o ziemniakach gotowanych ze skórka, lekko gnieconych z masłem i pietruszką :) teraz nie wyobrażam się jeść inaczej:)
        • igeka Re: Kuchnia brytyjska 09.04.14, 13:39
          Ten przepis na zapiekankę z kurczaka ląduje w moich przepisach, na pewno wypróbuje bo wygląda przepysznie. Dzięki :)
      • aqua48 Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 15:33
        jeepwdyzlu napisał:

> mają świetne paje,
        > zaadoptowali curry
        > mnie smakuje fiszędczipz

Mnie paje i curry nie zachwycają. Wolę zdecydowanie quiche i ratatouille. Fiszędczips natomiast mogłabym jeść natomiast o każdej porze :) Z cheddarem.
        Jadłam w Londynie bardzo dobry chleb.
        • princesswhitewolf Re: Kuchnia brytyjska 08.04.14, 23:35
          quiche i ratatouille

mowa o brytyjskiejkuchni a nie francuskiej. To ze w UK quiche i rattaouille jest popularne nie znaczy ze jest to czesc tradycyjnej kuchni brytyjskiej.
          • aqua48 Re: Kuchnia brytyjska 09.04.14, 14:06
            princesswhitewolf napisała:

> quiche i ratatouille
            >
            > mowa o brytyjskiejkuchni a nie francuskiej. To ze w UK quiche i rattaouille jes
            > t popularne nie znaczy ze jest to czesc tradycyjnej kuchni brytyjskiej.

Toż piszę, że wolę francuską od brytyjskiej. Nie zamawiam francuskich potraw w Anglii..
            • sznupkowie Re: Kuchnia brytyjska 09.04.14, 14:50
              Kuchnia brytyjska ta tradycyjna ma wiele wspólnego z kuchnią francuską, wiele potraw zostało przyswojonych w brytyjskiej kuchni i są teraz nazywane klasycznymi brytyjskimi. Królowa Bona tez nie była Polką, a włoska kapusta to już raczej z nazwy, a nie z pochodzenia..:)

Co do chleba w Wielkiej Brytanii, to w zwykłym tesco kupuje świeżo pieczony chleb na zakwasie - w wielkim kwadracie suto posypany maką - smakuje jak chleb kŧory jadłam 20-30 lat temu kupowany w wiejskim sklepie. Dla zainterezoswanych nazywa sie Sour Dough Pave

Kuchnia brytyjska ma także przepyszne zupy - jeżeli ktos ma ochotę na szkocki rosół to mogę podać mój przepis na cock-a leeky link do przepisu KLIK

I co jeszcze, najważniejsza chyba cześc kuchni brytyjskiej czyli GASTROPUB - czyli gastronomia pubowa - rewelacyjne steki, burgery z angusa, paje na podrobach, frytki grubo cięte, dorsz w panierce piwnej, gulasz rybny zapiekany pod ziemniakami i wiele innych niesamowitych potraw. I jedyne w swoim rodzaju angielskie śniadanie:)

• Gość: mika Re: Kuchnia brytyjska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.04.14, 22:01
                Anglicy uwielbiaja malpowac dania z Francji i potem mowic ze to ich. Angielska kuchnia w wersji oryginalnej slynie w calej Europie z tego, ze jest niejadalna. Taka prawda.
        • princesswhitewolf Re: Kuchnia brytyjska 08.04.14, 23:36
          Jadłam w Londynie bardzo dobry chleb

???<wytrzeszcz> ale co tam... kwestia gustu.
          • aqua48 Re: Kuchnia brytyjska 09.04.14, 14:04
            princesswhitewolf napisała:

> Jadłam w Londynie bardzo dobry chleb
            >
            > ???<wytrzeszcz> ale co tam... kwestia gustu.

Sama byłam zaskoczona. Chleb świetny, ciemny podawany jako dodatek w zagłębiu knajpek koło muzeum Alberta i Wiktorii. Chcesz możesz spróbować.
      • nchyb Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 15:49
        > wołowina jest po argentyńskiej najlepsza na świecie
        a argentyńska po kobe :)
        • squirk Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 15:53
          Wpadnij do Dublina, to, co mój rzeźnik robi z wołowiną, zapiera dech w piersiach, nigdzie nie jadłam tak perfekcyjnie dojrzałej wołowiny, steki są nie do opisania. Z drugiej strony to tylko kawałek przez morze od UK, nic dziwnego, że tu i tam mięsa świetne.
          :-)
        • jackk3 Re: Kuchnia brytyjska 07.04.14, 17:16
          Kobe to juz troche taki 'freak show'. I co do tej wyzszosci angielskiej czy argentynskiej - to kwestia do dyskusji.
          • Gość: mika Re: Kuchnia brytyjska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.04.14, 22:07
            Brednie. Wolowina z Kobe to mistrzostwo swiata.
            Podobna jakosc udalo sie uzyskac w innych panstwach, ale Kobe jest marka, a inne tylko kopia.

Swietna wolowine maja Arentynczycy, Amerykanie i Francuzi. I tylko te cztery panstwa bronia sie wszedzie na swiecie. Angielska znaja i wchwalaja tylko Anglicy oraz ci co mieszkaja na Wyspach. I to za caly komentarz.
            • jackk3 Re: Kuchnia brytyjska 13.04.14, 23:55
              Brednie. Dla mnie wcale nie jest najlepsza. Zapominasz o Kanadzie. Bijemy Amerykanow w jednym. Coraz wiecej miesa bez antybiotykow i wspomagaczy typu hormony wzrostu. Wiekszosc amerykanskiej wolowiny jest tym szpikowana. Francja? Jako producent chyba sie nie liczy. I nie zapominajmy o Australijczykach. Maja swietna wolowine.
    • znana.jako.ggigus kurczaj Tikken Masala 07.04.14, 15:23
      - ja uzywam tofu, seitanu i kotletow sojowych.
      No i maja pyszne ftytki.
      • Gość: klik kurczak wege... IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.14, 15:26
        To już przechodzi ludzkie pojęcie co ta b... wypisuje.
        • znana.jako.ggigus piszesz zgodnie z zaleceniami administracji forum 07.04.14, 15:27
          Kuchnia to forum, które w swoim opisie zawiera 'dyskusje o przepisach i potrawach'. W tym, a właściwie - ze względu na specyfikę polskiej kuchni - przede wszystkim mięsnych. To forum *nie* służy do nawracania.
          gratulacje.
          no ale IP klicka jest swiete, jak i poglady jego.
        • pavvka Re: kurczak wege... 07.04.14, 16:48
          Gość portalu: klik napisał(a):

> To już przechodzi ludzkie pojęcie co ta b... wypisuje.

To nie był kurczak, tylko "kurczaj". Popatrz jeszcze raz na tytuł posta.
          • squirk Re: kurczak wege... 07.04.14, 17:20
            pavvka napisał:

> To nie był kurczak, tylko "kurczaj". Popatrz jeszcze raz na tytuł posta.

Tikken w dodatku, nie Tikka - to może byc zupełnie inna potrawa po prostu.
            • znana.jako.ggigus to mial byc kurczak tikka massala 07.04.14, 17:30
              tak bardzo chce Was agitowac, ze robie literowki.
              Obiecuje poprawe i bije sie w piers.
    • znana.jako.ggigus kuchnia indyjska zaanektowana 07.04.14, 15:34
      rzez kuchnie brytyjska, tez polecam.
    • Gość: Karo.llina Re: Kuchnia brytyjska IP: *.181.243.246.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.04.14, 12:32
      Kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips, krwiste steki czy papkowate puddingi. Londyńczycy dbają o to, co jedzą, żeby było smaczne i lekkie, mają wybór wszystkich kuchni świata. Mieszkałam przez jakiś czas w Londynie i mnie tamtejsza kuchnia kojarzy się z egzotycznymi owocami, które jadłam tam po raz pierwszy w życiu: mango, ananas, avocado, papaja, ..itp. Koktajl z mango czy Papaja z krewetkami są łatwe do odtworzenia też w Polsce - ja korzystam z przepisów z bloga Amanda Ricci Butik z Przepisami, a owoce można dostać już w każdym sklepie. Polecam fanom kuchni brytyjskiej!
      • Gość: klik Mam wątpliwości czy istnieje coś takiego jak IP: *.gdynia.mm.pl 08.04.14, 12:37
        "kuchnia brytyjska".
        • a74-7 Re: Mam wątpliwości czy istnieje coś takiego jak 08.04.14, 22:28
          Gość portalu: klik napisał(a):

> "kuchnia brytyjska".

oczywiscie marynarzyku (;-)) ze istnieje .
          Z tzw. "rozbudowaniem "
          sorry, ze podaje po angielsku , polska wiki nie siega tak daleko.
          en.wikipedia.org/wiki/British_cuisine
          • Gość: klik Aleś poleciała "po bandzie". IP: *.gdynia.mm.pl 08.04.14, 23:34
            A tak swoją drogą od niedzieli będę sprawdzał co się zmieniło w kuchni bornholmskiej. Ponoć tylko ceny poszły do góry a euro nadal nie chcą przyjmowac. :-D Wiesz coś o tym dziewczynko?
            • jeepwdyzlu off topic -kuchnia z Bornholmu - na życzenie kika 09.04.14, 00:19
              wspaniałe śledzie
              Duńczycy lubią starsze od naszych - większe i tłustsze
              robione na wiele sposobów w tym na słodko :-)
              I GENIALNA musztarda....
              A i tyko tam występujące cukierki ciągutki - rodzaj krówek, ale lepsze...
              jeep
            • a74-7 Re: Aleś poleciała "po bandzie". 09.04.14, 14:49
              nie "polecialas po bandzie" , bo pytanie dotyczylo kuchni brytyjskiej a nie kuchni angielskiej .
              W tym temacie polska wiki tez skapo udziela wiadomosci w jez.polskim wiec pozwole sobie tylko dla przykladu wrzucic link :
              en.wikipedia.org/wiki/English_cuisine
              No I milego kosztowania kuchni bornholmskiej, mam nadzieje ze poswiecisz jej jakis watek chlopczyku ;-D
              • Gość: klik Nie dziewczynko. Gotowania będę miał wystarczająco IP: *.gdynia.mm.pl 11.04.14, 11:18
                dość na 40 chłopa, żeby mieć jeszcze chęć na próbowanie czegokolwiek.
        • glasscraft Re: Mam wątpliwości czy istnieje coś takiego jak 08.04.14, 23:15
          Istnieje, istnieje.
    • Gość: maria Re: Kuchnia brytyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.14, 21:50
      Mnie jeszcze smakuje wołowina duszona w guinnessie, mięsko jest oczywiście z cebulką i smakuje wybornie. Do tego jeszcze mogę dorzucić owoce morza, małże w śmietanie i whisky, z którego słynie WB
      • glasscraft Re: Kuchnia brytyjska 08.04.14, 23:13
        A jakiej whisky do tych malzow uzywasz?
    • lorelailee Re: Kuchnia brytyjska 13.04.14, 12:20
      szkocki deser Cranachan - boski! zupa rybna cullen skink i wszelkie dania kuchni indyjskiej podrasowane do brytyjskiego smaku- z tikka masala na czele :)
      • Gość: mika Re: Kuchnia brytyjska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.04.14, 22:11
        Otoz to. Kuchnia angielska w wiekszosci wypadkow jest niejadalna. To co na Wyspach jest jadalne lub smaczne najczesciej pochodzi z innych panstw, glownie z Francji, Indii, Pakistanu oraz wysp, czyli panstw z ktorymi Anglicy albo walczyli albo skolonizowali lub skad maja duze grupy emigrantow. Oryginalna kuchnia angielska slynie w calej Europie z tego, ze jest okropna.
        • jeepwdyzlu Urban legends 14.04.14, 09:51
          Kuchnia angielska w wiekszosci wypadkow jest niejadalna.
          ----------
          Tak może napisać tylko ktoś, kto nigdy nie był w GB

Co do jakości wołowiny - niezła jest też we Włoszech..
          I CIEKAWOSTKA: na polskie poligony do Drawska co roku przyjeżdża brytyjska brygada na manewry (od lat). Kupują od okolicznych producentów chleb, warzywa, wieprzowinę...
          Na 28 dni dla prawie 5000 ty ludzi..
          Miesiąc wcześniej przyjeżdza ekipa logistyków, żeby dopiąć szczegóły.
          Zawsze próbuję kupić wołowinę. Mimo szeregu prób i rozmów z kilkunastoma producentami - nigdy się to nie udało...
          A przypomnę że wołowiny Kobe zwykle żołnierze nie jadają....

jeep
          • jeepwdyzlu Urban legends - literówka... 14.04.14, 09:52
            Zawsze próbuję kupić wołowinę.
            ----------
            Zawsze próbujĄ :-)
            Oni - Brytyjczycy rzecz jasna

Tytułem precyzji...

jeep
        • igeka Re: Kuchnia brytyjska 25.04.14, 10:32
          Bo wszystkim kojarzy się z angielskimi śniadaniami, rybą z frytkami i innymi fast foodami, czy puddingami. Ale tu mowa o kuchni regionalnej, o daniach przyrządzonych z takich produktów. Są regiony gdzie maja pyszne mięsa, jagnięcina i wołowina jest najlepsza, tak samo sery. Jeśli już wybieramy się tam, to warto próbować właśnie takich dań, wtedy na pewno zdanie na ten temat będzie inne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka