asiak44 19.08.04, 13:16 Mam imieniny, co zaproponowalibyście jako gorace danie i szybkie (pieczone udka kurczaka i gołąbki odpadają). Chciałabym czumś zaskoczyć gości,wymienione wcześniej dania podaję co roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik pytanie najwazniejsze - ile osob (no txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:18 Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: pytanie najwazniejsze - ile osob (no txt) 19.08.04, 13:49 osób około 10 - 12 Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: gorące danie - jakie? 19.08.04, 13:42 Polecam ( podobno ) hit sezonu - smaczne, proste do wykonania i tanie kotlety szarpane. U mnie wszyscy się nimi zachwycali. Przepis tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14945361&a=15005993 Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: gorące danie - jakie? 19.08.04, 13:50 te kotlety zrobię na pewno.Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nastka Re: gorące danie - jakie?-do agi 72? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 10:02 Piersi nie trzeba rozbijać? Czy mięsko będzie odpowiednio miękkie? Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: gorące danie - jakie? 19.08.04, 14:18 Dość ciekawą potrawą podawaną na ciepło są też wafle przekładane mielonym mięsem i zapieczone w jajku. Wafle tortowe smarujemy zmielonym i przyprawionym do smaku mięsem. Przekładamy tak 2-3 warstwy. Tak ułożone wafle kroimy w trójkąty lub kwadraciki. Można też w inne figury geomertyczne, jak ktoś ma inwencje twórcze. Wykrojone kawałki maczamy w roztrzepanym jajku i smażymy na oleju na złocisty kolor. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Potrawę można też przyrządzić wcześniej i podgrzać w prodiżu lub piekarniku przed podanem gościom. ( Tylko nie podgrzewać w mikrofali, bo robi się jak guma ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Ja proponuje inne kotlety IP: *.arcor-ip.net 19.08.04, 19:27 Potrzebujesz: Kawalek schabu, pieczarki, cebule, zabek czosnku, pieprz, sol, natke pietruszki, ser zolty potarty, plastry bekonu albo pociety w dlugie cieniutkie paski boczek. Kup schab w kawalku. Potnij schab tak jak na kotlety schabowe, tylko pierwszym cieciem nie przecinaj schabu do konca, drugim cieciem przetnij do konca. Powstal kotlet o dwoch platach, rozbij je mlotkiem do miesa, tak jak kotlety schabowe. Posol, popieprz.Przygotuj nadzieniew nastepujacy sposob. Cebule, czosnek pokroic w drobna kostke przysmazyc. Pieczarki obrac (nie myc)pokroic tez w kostke idodac do przysmazonej cebulki - podsmazyc razem. Doprawic sola pieprzem, przestudzic, dodac potarty ser. Na jedna klape kotletu naloz nadzienie sklapnij, owin plastrami bekonu. Wloz kotlety na plaska blache /brytfane wloz do piekarnika i upiecz na jasno brazowy kolor z obydwu stron. Mozna nadziewac roznymi farszami (samemu wymyslec)albo plastrem szynki i plastrem zoltego sera tez smakuje bardzo dobrze. Wybacz za bledy (i nie smiej sie) - gramatyka j.polskiego poszla po prostu w zapomnienie i zawezilo sie slownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Ja proponuje inne kotlety 23.08.04, 13:03 Kotlety szarpane były bardzi smaczne, te z koperkiem chyba smaczniejsze. Do tych z pieczarkami dodałam ziół prowansalskich. Teraz zrobię te dwa ostatnie dania. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: Ja proponuje inne kotlety 23.08.04, 14:14 Ja z kolei robie spinakopite czyli zapiekanke z ciastem filo, feta, szpinakiem i koperkiem. Szybka i nie mozna jej sknocic. No i jesli ilosc gosci sie powiekszy to zawsze moge podac mniejsze porcje :) Odpowiedz Link Zgłoś