Dodaj do ulubionych

gorące danie - jakie?

19.08.04, 13:16
Mam imieniny, co zaproponowalibyście jako gorace danie i szybkie (pieczone
udka kurczaka i gołąbki odpadają). Chciałabym czumś zaskoczyć
gości,wymienione wcześniej dania podaję co roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: giezik pytanie najwazniejsze - ile osob (no txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:18
      • asiak44 Re: pytanie najwazniejsze - ile osob (no txt) 19.08.04, 13:49
        osób około 10 - 12
    • aga72 Re: gorące danie - jakie? 19.08.04, 13:42
      Polecam ( podobno ) hit sezonu - smaczne, proste do wykonania i tanie kotlety
      szarpane. U mnie wszyscy się nimi zachwycali. Przepis tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14945361&a=15005993
      • asiak44 Re: gorące danie - jakie? 19.08.04, 13:50
        te kotlety zrobię na pewno.Dzięki
      • Gość: Nastka Re: gorące danie - jakie?-do agi 72? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 10:02
        Piersi nie trzeba rozbijać? Czy mięsko będzie odpowiednio miękkie?
    • aga72 Re: gorące danie - jakie? 19.08.04, 14:18
      Dość ciekawą potrawą podawaną na ciepło są też wafle przekładane mielonym
      mięsem i zapieczone w jajku.
      Wafle tortowe smarujemy zmielonym i przyprawionym do smaku mięsem. Przekładamy
      tak 2-3 warstwy. Tak ułożone wafle kroimy w trójkąty lub kwadraciki. Można też
      w inne figury geomertyczne, jak ktoś ma inwencje twórcze.
      Wykrojone kawałki maczamy w roztrzepanym jajku i smażymy na oleju na złocisty
      kolor. Podajemy z czerwonym barszczykiem.
      Potrawę można też przyrządzić wcześniej i podgrzać w prodiżu lub piekarniku
      przed podanem gościom. ( Tylko nie podgrzewać w mikrofali, bo robi się jak
      guma ).
    • Gość: Thea Re: Ja proponuje inne kotlety IP: *.arcor-ip.net 19.08.04, 19:27
      Potrzebujesz:
      Kawalek schabu, pieczarki, cebule, zabek czosnku, pieprz, sol, natke
      pietruszki, ser zolty potarty, plastry bekonu albo pociety w dlugie cieniutkie
      paski boczek.
      Kup schab w kawalku. Potnij schab tak jak na kotlety schabowe, tylko pierwszym
      cieciem nie przecinaj schabu do konca, drugim cieciem przetnij do konca.
      Powstal kotlet o dwoch platach, rozbij je mlotkiem do miesa, tak jak kotlety
      schabowe. Posol, popieprz.Przygotuj nadzieniew nastepujacy sposob. Cebule,
      czosnek pokroic w drobna kostke przysmazyc. Pieczarki obrac (nie myc)pokroic
      tez w kostke idodac do przysmazonej cebulki - podsmazyc razem. Doprawic sola
      pieprzem, przestudzic, dodac potarty ser. Na jedna klape kotletu naloz
      nadzienie sklapnij, owin plastrami bekonu. Wloz kotlety na plaska
      blache /brytfane wloz do piekarnika i upiecz na jasno brazowy kolor z obydwu
      stron. Mozna nadziewac roznymi farszami (samemu wymyslec)albo plastrem szynki i
      plastrem zoltego sera tez smakuje bardzo dobrze. Wybacz za bledy (i nie smiej
      sie) - gramatyka j.polskiego poszla po prostu w zapomnienie i zawezilo sie
      slownictwo.
      • asiak44 Re: Ja proponuje inne kotlety 23.08.04, 13:03
        Kotlety szarpane były bardzi smaczne, te z koperkiem chyba smaczniejsze. Do
        tych z pieczarkami dodałam ziół prowansalskich. Teraz zrobię te dwa ostatnie
        dania. Dzięki.
        • jo.hanna Re: Ja proponuje inne kotlety 23.08.04, 14:14
          Ja z kolei robie spinakopite czyli zapiekanke z ciastem filo, feta, szpinakiem
          i koperkiem. Szybka i nie mozna jej sknocic. No i jesli ilosc gosci sie
          powiekszy to zawsze moge podac mniejsze porcje :)
          • asiak44 Re: Ja proponuje inne kotlety 26.08.04, 09:13
            A co to jest ciasto filo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka