tulimatka 12.04.14, 13:50 jak zrobić, gdy nie mam bulionu warzywnego i kostki rosołowej też nie? da się jakoś coś zaczarować? koperek mam :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona_mayfair Re: Sos koperkowy 12.04.14, 13:56 można zrobic coś w stylu rzadkiego beszamelu jako bazę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Sos koperkowy 12.04.14, 14:42 tulimatka napisała: > jak zrobić, gdy nie mam bulionu warzywnego i kostki rosołowej też nie? da się > jakoś coś zaczarować? koperek mam :-) Co tu jest do czarowania? :-) Robisz lekką "białą" zasmażkę (masło i mąka w odpowiednich ilościach), dodajesz trochę wody i śmietanę, a na koniec posiekany koperek. Doprawiasz do smaku i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Sos koperkowy 13.04.14, 09:56 beata_ napisała: > Robisz lekką "białą" zasmażkę (masło i mąka w odpowiednich ilościach), dodajesz > trochę > wody i śmietanę, a na koniec posiekany koperek. > Doprawiasz do smaku i wszystko. > > Dokładnie tak samo robię, nie widzę potrzeby używania tutaj wegety czy też jakiejkolwiek kostki. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Sos koperkowy 12.04.14, 20:22 jak zrobić, gdy nie mam bulionu warzywnego i kostki rosołowej też nie? da się jakoś coś zaczarować? koperek mam :-) Z kostka rosołową miałam złe doświadczenie. Sos przyrządziłam, zagęściłam... Po ok. 1/2 godz. sos był rzadki jak woda. Zagęściłam ponownie i sytuacja się powtórzyła. Od tamtego czasu, nie używam kostek rosołowych do bazy na sos. Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: Sos koperkowy 12.04.14, 21:13 a vegetę masz ??? to rozpuść w gorącej wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 wegeta 13.04.14, 05:36 agulag76 napisała: > a vegetę masz ??? to rozpuść w gorącej wodzie > Widac, zes nowa na tym forum.;) Inaczej wiedzialabys, ze za wzmianke o wegecie tu rzucaja sie zaraz do gardla. I nie ma zmiluj. Zaraz zobaczysz.;) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: wegeta 13.04.14, 10:17 pinkink3 napisała: > Widac, zes nowa na tym forum.;) > Inaczej wiedzialabys, ze za wzmianke o wegecie tu rzucaja sie zaraz do gardla. > I nie ma zmiluj. > > Zaraz zobaczysz.;) Iiiiii tam, zaraz do gardła... ;-) Jak kto bardzo lubi "polepszacze", to niech używa - jego sprawa. Tylko po co zabijać smak koperku na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
tulimatka Re: Sos koperkowy 15.04.14, 18:06 Ok, dziękuję Wam za podpowiedzi :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś