sparta4mr 12.05.14, 10:14 Witam! Czy ktoś wie w których sklepach-sieciówkach można kupić czosnek suszony? W internecie są sklepy, ale koszty przesyłek niewspółmierne do produktu :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klik Re: ___Czosnek suszony - gdzie kupić? IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 10:40 Jak kupisz kilogram (w sieci) to współmierne, a jak zerkniesz na cenę sklepową wydrukowaną maluteńką czcionką nie jednostkową a za kilogram właśnie, to się zdziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: ___Czosnek suszony - gdzie kupić? 12.05.14, 10:43 Może uznasz to za głupią poradę ale... jeśli bardzo lubisz czosnek suszony i zużywasz go dużo to może faktycznie lepiej kupić poprzez internet, dodatkowo możesz zakupić inne przyprawy i suma sumarum razem z kosztami przesyłki okaże się, że masz wszystko znacznie taniej niż w sklepie. Mam swojego sprzedawcę na pewnym portalu aukcyjnym i u niego kupuję przyprawy. W przezroczystych woreczkach, bez reklamy, cena z 50% niższa niż w sklepach, jakość zadowalająca. Inna sprawa - dlaczego akurat czosnek suszony? To jedna z tych przypraw, która nie oddaje prawdziwego smaku przyprawy. Jak suszona bazylia czy pietruszka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Chodziło zapewne o granulowany. nt IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 10:45 Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Chodziło zapewne o granulowany. nt 12.05.14, 11:00 A czym w smaku różni się od suszonego? W sprzedaży są obie wersje: granulowany i suszony. Obie i tak gorsze od świeżego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Chodziło zapewne o granulowany. nt IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 11:25 Ale jak na przykład robię bejcę do mięs przygotowywanych do wędzenia to wolę jednak granulat. Jeszcze w co najmniej kilkunastu zastosowaniach jest lepszy a przede wszystkim wygodniejszy. Zawsze mam i taki i taki. Po za tym żeby dostać w tej chwili polski czosnek a nie śmieci z Chin to też nieźle się trzeba nabiegać. Wiem. Lokalny rynek. Już nie raz się spotkałem z procederem sprzedaży chińskiego czosnku jako naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Chodziło zapewne o granulowany. nt 12.05.14, 11:46 > . Wiem. Lokalny rynek. Już nie raz się spotkałem z procederem sprzedaży chińskiego czosnku jako naszego. Jak to sprawdzić? Bo ja co jakiś czas przepłacam w swoim warzywniaku, który mnie zapewnia, że przepłacam bo kupuję polski czosnek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Chodziło zapewne o granulowany. nt IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 12:53 Wygląda inaczej. Serio. Nawet nie wiem jak wytłumaczyć tę różnicę w wyglądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Chodziło zapewne o granulowany. nt 12.05.14, 12:08 nie sadze. od jakiegos roku wymiotlo u mnie w niemczech suszony czosnek w plasterkach. granulowany jest wszedzie. ostatnio widywalam go w sklepach hinduskich i w takich tanich sprzedajacych wszystko po 1-4 euro w kaciku z przyprawami. w azjatyckich zostal prazony. w jakiejs edece widzialam malutka torebeczke "dzikiego" (nie niedzwiedziego) w plasterkach za 4,99. tez pewnie niedlugo kupie w sieci zgrzytajac zebami, bo wlasciwie wszystko inne mam. ps. uzywam tych plasterkow do szpikowania miesa (smierdzi potem mniej niz swiezy, a ja nie lubie tego zapachu) i do samodzielnie komponowanych na swiezo w mozdziezu mieszanek przyprawowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Chodziło zapewne o granulowany. nt IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 12:56 Zapekluj mięso "na mokro" w zalewie z zaparzonych ulubionych ziół i zwykłej soli, z czosnkiem jaki chcesz na kilka dni przed pieczeniem i będziesz miała problem z głowy. Takie peklowane mięso można spokojnie zamrażać i mieć gotowe do pieczenia w każdej (oczywiście z dodaniem czasu na rozmrożenie) chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
sparta4mr Re: ___Czosnek suszony - gdzie kupić? 12.05.14, 11:41 Dziękuję za wszystkie porady, ale może ktoś jednak wie w jakich sklepach jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a gdzie to gdzies moze byc? IP: *.unitymediagroup.de 12.05.14, 13:28 gdzies w Europie? Doswiadczenie mi podpowiada, ze w Warszawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lumpekos Nie tylko czosnek 13.05.14, 10:27 W suszarni mają suszony czosnek i nie tylko czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ___Czosnek suszony - gdzie kupić? 13.05.14, 15:17 W Warszawie w pasażu handlowym przy Hali Mirowskiej u pani Zosi! Zawsze tam kupuje u niej wszystkie ziola ktorych mie dostane na Podlasiu; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natala Re: ___Czosnek suszony - gdzie kupić? IP: *.30.43.254.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.05.14, 21:12 Suszony czosnek w płatkach można kupić w TESCO ale jak masz trochę czasu to możesz zrobić go sama: czosnek obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Wyłożyć na papier i dać na noc na górę kaloryfera. Rano będzie suchy - przełożyć go do słoiczka i dobrze zakręcić. Ale jeżeli kaloryfer już nie grzeje to podaje strony gdzie znajdziesz przepisy na wykonanie takiego czosnku. Mam nadzieję że pomogłam:) czarodziejkasmakow.blox.pl/2012/08/Suszony-czosnek-w-platkach-i-suszony-czosnek.html www.przyslijprzepis.pl/artykul/domowym-sposobem-czosnek-suszony-w-platkach Odpowiedz Link Zgłoś