Dodaj do ulubionych

pomysł na tort

13.05.14, 09:00
Inspiracji szukam bo syn wymyślił że ma być czekoladowo, śmeitankowo waniliowy.
Żeby było ciekawiej on nie lubi większości mas budyniowych.
Nie lubi galaretki, owoców w cieście oraz niejadanych /wg niego / kolorów.
Czy ktoś poratuje sprawdzonym, łatwym przepisem :D
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: pomysł na tort 13.05.14, 10:12
      to moze po prostu biszkopt czekoladowy przelozony bita smietana (ze stabilizatorem) - albo kremem mascarpone + bita smietana z wanilia oczywiscie i udekorowany po wierzchu truskawkami?
      albo biszkopt klasyczny jasny, za to krem z ubitej smietany polaczonej przed ubiciem z rozpuszczona czekolada?
    • budzik11 Re: pomysł na tort 13.05.14, 15:53
      Ja kiedyś jako tort robiłam ciasto "Mleczna kanapka" - czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczną (z mleka w proszku). Ciasto jest świetne, raz wygrałąm nim konkurs na ciasto na jakimś festynie, więc obiektywnie można stwierdzić, że dobre ;-)
    • bene_gesserit Re: pomysł na tort 13.05.14, 19:03
      Zrób biszkopt czekoladowy (4 blaty) i przełóż go bitą śmietaną (z fixem, bo inaczej nic z tego, i wanilią, nie waniliną) i kremem z bitej śmietany i czegoś w typie nutelli, np tak:

blat
      krem nutellowy
      blat
      krem śmietankowy
      blat
      krem nutellowy
      blat

Będzie to słodkie i zapychające, ale skoro ma być bez owoców, to tak będze. Żeby całość ożywić, możesz naponczować blaty sokiem pomarańczowym - całość bardzo zyska.
    • Gość: JotPi Re: pomysł na tort IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.14, 10:20

Tort sułtański:

Biszkopt: 6 jajek, 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, szczypta soli
      Krem: 2 szkl. kremówki, 2 tabliczki gorzkiej czekolady (70%), 4 łyżki cukru, 2 op. utrwalacza do bitej śmietany, orzechy włoskie lub laskowe grubo posiekane (ilość tyle ile lubisz 5-15 dag)

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie dodać żółtka, wymieszać. Do masy delikatnie mieszając dodać połączone mąki. Piec w temp. 160 st. C ok. 50 min. Gdy ciasto wystygnie, przekroić na 2 blaty. Górny pokruszyć, dolny nasączyć mocną herbatą. Zrobić krem. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, rozpuścić w niej cukier i pokruszoną czekoladę. Schłodzić w lodówce i ubić dodając pod koniec ubijania utrwalacz. Do ubitej śmietany dodać pokruszony biszkopt i orzechy. Na pozostałym blacie biszkoptu ułożyć krem formując z niego kopułę. Można udekorować połówkami orzechów włoskich i bezami. W wersji dla dorosłych można okruchy biszkoptu nasączyć mocnym alkoholem i dodać nasączone alkoholem rodzynki.
      • opium74 Re: pomysł na tort 16.05.14, 10:46
        dzieki za inspiracje - na niedziele poddałam się i zamówiłam w cukierni :D ale na przyszła tez potrzebuje i faktycznie wykorzystam któryś z przepisów "kinder" bo syn lubi te przesłodzone paskudztwa które rysunkiem szlanki mleka na opakowaniu mają zagłuszyć moje wyrzuty sumienia :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka