kropekuk 23.08.04, 04:11 Ja nienawidze! I nie znam nikogo, kto by to uzywal jako smarowidlo do chleba. Nb. jestem Anglikiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AOEU Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.08.04, 12:46 A ja znam wielu ludzi, którzy uwielbiają marmite. NB W Oz kiedys sprzedawali Parwill (ma might, pa will), teraz mozna kupic vegemite. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 26.08.04, 17:18 mnie się wydaje że to jest dokładnie tak jak z ich hasłem reklamowym : you either love it or hate it;) Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 26.08.04, 22:11 My smarujemy i potem jemy z jajkiem na miękko. Tzw. soldiers, mniam mniam. Dobry na lunch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:19 Ale to tylko pachnie aspiryna, czy rowniez smakuje jak rozgryziona tabletka? Odpowiedz Link Zgłoś
landsbergk Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 27.08.04, 08:23 Mnie bardziej przypomina w zapachu pastę do butów. Smakuje chyba podobnie (pasty do butów nie próbowałam). Znam kilku Australijczyków, którzy zajadają się Veggie Mite. Ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 27.08.04, 08:56 Raz obserwowałam moje koleżanki, które pojechały marmitem po tostach jak dżemem i potem głupio im było tego nie zjeść :) Ale mam kumpla, który to uwielbia i zawsze błaga, żeby mu przywozić. W smaku to tak jakby skondensowane maggi. A co powiecie na gentleman's delight? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. gentleman's delight? IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 27.08.04, 09:30 A co to takiego, to gentleman's delight? Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: gentleman's delight? 27.08.04, 10:10 Takie smarowidło, głównie na bazie sardeli, w związku z czym śmierdzi rybami, a słone jest koszmarnie. Z dwojga złego wolę marmite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 20:57 Z wczesnego dzieciństwa - lata 55 - 56 pamiętam obłędny smak "Bevitu" - brązowawego smarowidła do pieczywa o smaku magi. Miałem wówczas 4 lat i aż mnie trzęsło na samą myśl o Bevicie. Podejrzewam , że byłem mocno uzależniony od tego wspaniałego wynalazku. Ma rację Tomasz Raczek , że z każdego pobytu w Wielkiej Brytanii przywozi sobie spory zapas " Marmite" - kuzyna polskiego "Bevitu". Zazdroszczę mu ! A może ktoś wie gdzie w Polsce można zdobyć "Marmite" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Tutinas Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 00:13 na polnej moga miec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.09.04, 03:21 Uwielbiam!!!!!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 04.09.04, 15:01 Marmite jest pyszny! tylko nie wolno za duzo nakladac! Najbardziej go lubie na goracej grzance! Mniam, chyba skocze do kuchni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 04.09.04, 18:06 zbyt zdecydowane w smaku jak na mój gust. nie uwiodło mnie to, podobnie jak nie używałam vinegar'u do frytek, kiedy mieszkalam w anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:26 A gdzie w Polsce można nabtć ten specyfik?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eowin Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 09.11.04, 23:48 jakie sardele?? to jest z drozdzy! I ja lubie. pierwszy kontakt- bleeeeeeeeeee. a w tym roku, bedac w anglii sie przekonalam. przywiozlam i koncze juz kolejny sloiczek (malutki). Chlebek z maslem i marmite.. jammi :) a smakuje jak slone cos. Odpowiedz Link Zgłoś
evana Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 10.11.04, 01:07 Wprost uwielbiam Marmite!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Marmite - brytyjskie smarowidło - BOMI IP: 81.210.22.* 10.11.04, 10:03 1. Marmite mozna kochac lub nie, ale nie powinno nigdy, nigdy o żadnym jedzeniu pisać, że "to ohyda!".... Ostatecznie dodawajcie szczere - "...dla mnie..." ! 2. Można dostac w W -wie w BOMIm w Klifie na pewno - i małe i duże słoiczki, a i w MiniEuropie widziałem też kilka razy; 3. Ja marmita kocham, więc jem często - na kanapkach z serem, wędliną i grzankach. Bardzo mi smakuje, ale w dzieciństwie należałem do tych, co wypijali maggi Mamie :-) 4. Probowalem kucharzyć z Marmitem - kurczak jest taki, ale nie starczyło mi tej miłości, jakos nie za bardzo:-( pozdrawiam jf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Marmite - brytyjskie smarowidło - BOMI IP: 192.39.188.* 10.11.04, 10:50 Bardzo lubię marmite. Zawsze mam w domu co najmniej 20 słoiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Marmite - brytyjskie smarowidło - BOMI 10.11.04, 11:04 łoł, 20 słoiczki! To kochasz na prawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eowin Re: Marmite - brytyjskie smarowidło - BOMI IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 10.11.04, 14:23 zalozmy polski funklub ;) I wymieniajmy sie przepisami... aczkolwiek moj szczyt inwencji tworczej to grzanka z marmite i pomidorem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Marmite - brytyjskie smarowidło - BOMI IP: 81.210.22.* 10.11.04, 14:34 Masz tu Bracie w Marmicie :-) link do nastepnych 6 przepisow, ale jednak wszystko kreci sie wokol posmarowania czegos po prostu :-) www.breakfastandbrunch.com/marmite.php?mmid=6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Marmite - brytyjskie smarowidło - przepisy IP: 81.210.22.* 10.11.04, 14:35 I tu jeszcze orgia Marmitowa :-) www.accomodata.co.uk/marmite2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b00czer Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.nhs.uk 12.11.04, 19:24 PASKUDZTWO!! Siedze w Angli kilka lat i probowalem kilka razy i wciaz nie moge sie przemoc (za kazdym razem mam cofki).To jeszcze jeden angielski dziwolag a angole lubia byc inni.Stad ruch lewostronny,inny system miar,obrzydliwy english breakfast i male dzieci bez czapek w zimie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.dsl.mbay.net 12.11.04, 19:33 uwielbiam, moj 4-letni syn tez. Smarujemy grzanki z maslem, albo chleb z awokado pokrojonym w plasterki, albo do jajka na twardo. Nie przypomina mi to aspiryny - w smaku przede wszystkim bardzo slone i drozdzowe. W zimie najlepsze, bo dostarcza duzo wit.B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dethy Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.11.04, 10:21 jak mozna 4-latkowi dawac do jedzenia cos tak slonego???! Wit.B znajduje sie rowniez w innych produktach. Zreszta to Twoje dziecko i rob jak chcesz. Masz chyba swiadomosc do czego prowadzi nadmiar soli? Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 12.11.04, 23:25 Jak ktos postawi przede mna to zjem ale nie bede sie za tym zabijac. Chrupki Marmite Walkers - mmmmm....to insza inszosc! mmmmm.....pyyyycha! Te to moge worami wcinac. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 12.11.04, 23:38 Hi, hi. A ja ciagle czekam, az bedzie w sklepie, bo pan sprzedwaca (z frakcji : love it) obiecal, ze lada dzien bedzie, bo dostawa sie obsunela... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CeZaReK Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.ukrtel.net 04.12.04, 19:15 Dzisiaj kupiłem sobie jeden słoik Marmite i spróbowałem na "koniec języka" i mnie odrzuciło- spróbuję grzanki posmarować a co jeshche da się z tym zrobić? I jeszcze jedno- ile wy dajecie za słoik tej smoły bo wydaje mi sie że trochę przepłaciłem? Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 05.12.04, 12:25 W Niemczech sa do kupienia inne pasty tego rodzaju - duzo smaczniejsze. Skusilam sie kiedys na oryginal i rzeczywiscie smakuje jak przypalony bulion. Niemiecka wersja - do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia-ma delikatniejszy smak i ...przystepniejsza cene:) Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Marmite - brytyjskie smarowidło 04.12.04, 20:08 Aspiryne?? Skad. Moim zdaniem smakuje jak przypalony 'bulionik' winiary, kiedys byly w sklepach takie malutkie, jakby maggi w proszku (nie to samo co kostka rosolowa). Jest mocno slone i gorzkie. I bardzo lubie;) Nie jadam kanapek na slodko, marmite uzywam wiec w zasadzie zamiast masla, smaruje tosty i chleb, i nakladam np serek. Pycha. Ale przesadzic faktycznie nie wolno, na opakowaniu jest nawet napisane, ze zalecana ilosc to bodajze 2g dla dzieci i 4g dla dorosloych dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Marmite: wszystko o tym po angielsku, zdjęcia IP: *.nyc.rr.com 05.12.04, 21:11 www.spurgeon.org/~phil/marmite.htm Odpowiedz Link Zgłoś
eowyn Re: 25.12.04, 17:13 Czy marmite smakuje tak samo jak australijski vegemite? Bo vegemite uwielbiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tak 25.12.04, 20:47 tak, podobnie. Jest tyć mocniejszy :-))) Witaj w klubie Marmitowców :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmajtówka Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.bos.east.verizon.net 14.01.05, 04:58 Dolączam się do tych co uwielbiają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprostowanie Re: Marmite - brytyjskie smarowidło IP: *.ciup.fr 13.02.05, 19:51 A ja bardzo lubie!!! I nie jestem Angielka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
javert Dobre! 14.02.05, 09:50 Chce sie dołączyc do grupy wielbicieli Marmite. Jem to od czasu, gdy pierwszy raz pojechałam do Anglii, a wiec juz od 12 lat! Niemal co roku ktos znajomy przywozi mi tę pychotke;-) na moja prosbe. Smaruje marmite na goraca grzanke. Mniam... Odpowiedz Link Zgłoś