mhr2 29.06.14, 10:55 one nie potrzebują nowoczesnej obróbki, ryz zapiekany z jabłkami czy kartofle po nelsonsku, macie wiecej takich potraw w swojej kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klik Z definicji zapomnienia wynika, że IP: *.gdynia.mm.pl 29.06.14, 13:17 nie można pisać o czymś czego się nie pamięta... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Z definicji zapomnienia wynika, że 29.06.14, 13:32 dziekuje za przypomnienie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zapomniane potrawy IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.14, 17:27 a co to znaczy nowoczesna obróbka? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zapomniane potrawy 29.06.14, 17:36 Np sous-vide, piece konwekcyjno-parowe, użycie ciekłego azotu, sferyfikacja płynów czy podawanie wszystkiego w formie pianek. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: zapomniane potrawy 30.06.14, 07:53 co to są kartofle po nelsońsku? z potraw zapomnianych - deser: kogiel-mogiel. Chyba juz teraz żadne dziecko tego nie je.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miu A co to jest "kogiel-mogiel"? n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.14, 09:07 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: zapomniane potrawy 30.06.14, 10:18 momas napisała: > z potraw zapomnianych - deser: > kogiel-mogiel. Chyba juz teraz żadne dziecko tego nie je.. Dorosłe dziecko owszem, je, z dodatkiem whisky, koniaku lub innego mocniejszego alkoholu - świetny deser na zimny wieczór :) Z zapomnianych deserów to sernik na zimno, u mnie już nie powstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: zapomniane potrawy 30.06.14, 10:56 no wlasnie - sernik na zimno.... teraz to głównie galaretka plus serek homogenizowany.... a ja szujkam przepisu z dzieciństwa. Duzo bardziej "pracochłonny" był :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Sernik na zimno "po staremu" 30.06.14, 14:40 momas napisała: > no wlasnie - sernik na zimno.... teraz to głównie galaretka plus serek homogeni > zowany.... > a ja szujkam przepisu z dzieciństwa. Duzo bardziej "pracochłonny" był :) 2 opakowania serka homo 2 jajka pół szklanki konfitur domowych lub gęstego soku 2 galaretki 2-3 łyżki stołowe cukru, ew wanilia lub cukier waniliowy Serek wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem i ubitymi na sztywno białkami oraz konfiturą, dodać tężejącą jedną galaretkę, włożyć do lodówki, a po zastygnięciu zalać druga galaretką. O, tak to było. Bardzo słodkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Sernik na zimno "po staremu" IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 14:49 Po "staremu" czyli (ja tak to rozumiem) z normalnego twarogu. Kiedyś się robiło tak, że w niewielkiej ilości mleka rozprowadzało się żelatynę, dodawało do trzykrotnie zmielonego twarogu a reszta to już jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Sernik na zimno "po staremu" 30.06.14, 15:34 no właśnie.... twaróg sie mieliło. I dawało masło. I jajka. No i oczywiście żelatynę. Ale smaku pewnie nie odtworzę, bo to był "ten smak dzieciństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Jeśli chcesz to przewertuję jedną taką IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 16:43 ksiązke pisaną Babciną ręką na ten sernik i wklepię przepis. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Jeśli chcesz to przewertuję jedną taką 30.06.14, 16:46 przy okazji... :) a swoją drogą, wpadło mi do głowy, by pod nazwą "pascha" tego szukac....(chociaz dla mnie pascha jest robiona ze śmietany) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Jeśli chcesz to przewertuję jedną taką IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 17:22 Ok. Sprawdzę, wklepię. Jakoś tak na początku przyszłego tygodnia bo mam teraz próby do Szant pod Żurawiem w Gdańsku. Pascha by mi się nie skojarzyła z sernikiem jakoś tak. No ale ja facet to myślę jednotorowo. //rotfl Nieśmiało mi się kołacze, że dominantem w tym serniku była (o zgrozo!) prawdziwa wanilia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x kartofle po nelsonsku to sa takie IP: *.unitymediagroup.de 30.06.14, 13:17 kartofle podawane w nelsonce. A nelsonka to naczynie, w ktorej podawane sa kartofle po nelsonsku. Tyle dowiedzialem sie o tej potrawie w internecie :D Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: kartofle po nelsonsku to sa takie 30.06.14, 17:03 Serio? Pełno jest przepisów na takie ziemniaki. gotujmy.pl/ziemniaki-po-nelsonsku,przepisy-ziemniaki-przepis,31225.html bistro24.pl/gotowanie/przepisy/zapiekanka-z-ziemniakow-po-nelsonsku,83696.html www.google.pl/search?q=ziemniaki+po+nelso%C5%84sku&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=np&source=hp&gfe_rd=cr&ei=3nuxU9-DJOKG8QfKiYBA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Ty Gigguś jesteś wyjątkową "osobistością". IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 10:45 Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Najwidoczniej masz wybrakowany internet. 30.06.14, 13:49 no proszę, nie znalam potrawy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Nawet Makłowicz wędrując ją pokazywał. :-) IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 14:31 A tak swoją drogą to fajna "jedno garnkówa" szczególnie teraz kiedy są młode ziemniaki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus niestety młode ziemniaki nie nadają się 30.06.14, 17:29 na zapiekanki, bo są zbyt wodniste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: niestety młode ziemniaki nie nadają się IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 17:35 Młode POLSKIE ziemniaki NIGDY nie były "wodniste". Na niemieckich, izraelskich i hiszpańskich się nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ziemniakom narodowosc jest obca 30.06.14, 17:47 mlode ziemniaki sa wodniste, bo taka jest ich natura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Twoja natura jest wodnista. IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 18:09 Każde warzywo rozgotowane będzie wodniste. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dlatego trzeba je odcedzic 30.06.14, 18:11 a mlode ziemniaki, to taka natura, czy w Grecji, czy w Izraelu, czy we Wloszech, maja wiecej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: zapomniane potrawy 30.06.14, 18:55 Smażona sałata z cytryną, zupa cytrynowa, czernina, świński ryj z chrzanem + ziemniaki z wody, galaretka ze skórek wieprzowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies-li-kot Re: zapomniane potrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.14, 19:44 > Smażona sałata z cytryną, zupa cytrynowa, czernina, Oj nie, czernina cały czas popularna w Wielkopolsce. Tylko amatorów jakby mniej. Do listy dołączam: cynaderki, jajo w szarym sosie, kiełbasa w sosie chrzanowym i chleb z cukrem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Wszystko to na moim stole jest obecne. IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 20:30 Z listy Jarka też. Czyli nie zapomniane jednak a raczej mniej popularne. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zapomniane potrawy 30.06.14, 21:08 Gość portalu: pies-li-kot napisał(a): > > Smażona sałata z cytryną, zupa cytrynowa, czernina, > > Oj nie, czernina cały czas popularna w Wielkopolsce. Nadal. I nadal w tradycyjnej roli, przynajmniej gdzieniegdzie. Znajomy cudzoziemiec, który uderzał w konkury do pięknej Polki, został przez jej rodziców poczęstowany podczas kolacji zapoznawczej 'dziwną czarną zupą' i potraktowany dość chłodno. Wyjaśniłam mu, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 marna pamiec 30.06.14, 20:53 Odpowiedz jest wzgledna, bo jedni maja lepsza pamiec, inni gorsza;)) Z mojej lichej pamieci, z mojego domu - "zupa nic", ' kminkowa',[ja robie czasem ale generalnie juz odeszla do przeszlosci], 'legumina grysikowa'- to takie ciasto z kaszki manny zalewane wrzacym mlekiem, ozor na zimno, grzanki z mozdzkiem cielecym, tuk na grzance, kalarepka jako jarzynka, marchewka glazurowana..... Reszta tonie w mrokach. Moze sobie cos jeszcze przypomne. Pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: marna pamiec 01.07.14, 06:56 no właśnie - zupa nic! co prawda, nigdy nie lubiłam chmurek z piany, ale sam płyn.... :) jeszcze mi sie przypomniały koszyczki z kiełbasy z nadzieniem pieczarkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: marna pamiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.14, 08:36 A z okresu sklepowej pustki w PRLu "kotlety" z panierowanej mortadeli. Jak ja tego nie lubiłam! A z wczesnego dzieciństwa kakao z pianką Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: marna pamiec 01.07.14, 08:54 z tego samego okresu: danie obiadowe - parówki w sosie pomidorowym i ziemniaki (puree). Dla mnie brrrrr...... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: marna pamiec 01.07.14, 16:05 momas napisała: > nigdy nie lubiłam chmurek z piany, ale sam pł > yn.... :) przypomnialam, z białka;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: marna pamiec 01.07.14, 09:57 pinkink3 napisała: > Odpowiedz jest wzgledna, bo jedni maja lepsza pamiec, inni gorsza;)) moja marna, myslalam ze po waszych wpisach cos sobie wspomne;) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: zapomniane potrawy 01.07.14, 13:04 To ja dołożę jeszcze do tego zestawu potraw: 1. zupa zacierkowa na wodzie po warszawsku, pokraszona przesmażoną słoniną z cebulą 2. kapuśniak z kapusty kiszonej z kaszą jęczmienną 3. prażucha z mąki gryczanej, pokraszona przesmażoną słoniną z cebulą 4. placuszki z ciasta kopytkowego, pieczone na płycie kuchennej 5. babka ziemniaczana, pieczona w duchówce To są potrawy mojego dzieciństwa, a było to bardzo, bardzo dawno, co najmniej 70 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: zapomniane potrawy 01.07.14, 14:03 bakłażan byl wspanialy, nie pamietam jak go uprawiano? Odpowiedz Link Zgłoś