Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 24.08.04, 18:17 Dlaczego te same pytania powtarzają się na tym forum w nieskończoność, 2-3 razy w tygodniu, a nawet na tej samej stronie? O czym to świadczy? Jak reagować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Liska Re: Dookoła Wojtek... IP: 81.210.125.* 24.08.04, 18:21 Czasem ludzie nie potrafią szukać, bo np od niedawna mają do czynienia z internetem i nie wiedzą, że istnieją wyszukiwarki. Czasem to niewiedza, czasem lenistwo albo brak czasu, żeby szukać:) można pomóc znaleźć albo po prostu zignorować. I już:) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Dookoła Wojtek... 24.08.04, 20:06 Czasem nie wiedza, ze jest wyszukiwarka do tego konkretnego forum. Mozna: a) zignorowac, b) powiedziec, zeby uzyli wyszukiwarki, c) samemu podrzucic watek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Dookoła Wojtek... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 24.08.04, 20:43 Kompromisowo - podrzucić jeden link i napisać, że reszta w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit PS. IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 24.08.04, 20:51 Właśnie zobaczyłam kolejne "chrzciny" i kolejną "kolację dla dwojga"... :) Z drugiej strony, kiedy odkryłam to forum, grzecznie odpowiadano mi na pytania typu: "gdzie kupić piniole", chociaż było już wiele razy. Za co jestem Was wszystkim wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: PS. 24.08.04, 20:51 No właśnie, ja myślę, że dużo tu takich odkrywających:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Dookoła Wojtek... 24.08.04, 21:21 Witam, ignoruj ignoruj... nie ma głupich pytań sa tylko głupie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marianka.m Re: Dookoła Wojtek... 24.08.04, 21:29 1. Pewnie dlatego, że nie wszyscy śledzą to Forum od A do Z, a wpadają wówczas, kiedy "na już", "konkretnie" czegoś potrzebują/szukają; 2. Chyba nie musi to świadczyć o braku umiejętności posługiwania się wyszukiwarką. Często szuka się czegoś więcej. Według mnie, świadczy to wyłącznie o tym, że to bardzo sympatyczne Forum i ludzie nie boją się - na nasze szczęście - zadawać pytań; 3. Jeśli przeszkadza - nie reagować, zignorować, znajdzie się ktoś, kto się nie zirytuje i chętnie pomoże. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Re: Dookoła Wojtek... IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 24.08.04, 21:40 Wydaje mi się, że wielu z nas traktuje forumowiczów jak znajomych,z którymi konwersują przez telefon ... szybkie pytanie , szybka odpowiedź ... ktoś pyta ktoś odpowiada...Forum chyba na tym polega, a wyszukiwarka to co innego... P.S. Z góry przepraszam za trywialne i powtarzane wątki !!! Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Re: Dookoła Wojtek... IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 24.08.04, 21:43 Aha i jeszcze coś mi się przypomniało... Proszę nie nawawiajcie do ignorancji, nie widzę nic złego w zadawanych 1000 razy pytaniach np. jak się robi jajecznicę ? Trochę luzu .... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Dookoła Wojtek... 24.08.04, 21:57 tym bardziej, że zawsze ktos chetnie odpowiada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marrie Re: Dookoła Wojtek... IP: *.town.kosudo.niigata.jp 25.08.04, 00:01 amused.to.death napisała: > tym bardziej, że zawsze ktos chetnie odpowiada... > > hmm, niestety zdazaja sie wyjatki. czesto zagladam na to forum i czasem trafiaja sie takie odpowiedzi jak ta, ktora akurat zapamietalam bo wydala mi sie szczegolnie przykra "Wydaje mi sie ze jestem kulturalna osoba, ale to pytanie to mnie trafia!!!" - by monia - spowodowana jak sie pozniej okazalo wlasnie czestym pojawianiem sie pytania... niestety przy samej wypowiedzi zadnych wiecej wyjasnien.. mysle, ze niektorzy powinni sie zastanowic zanim napisza, albo czasem w ogole nie pisac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Dookoła Wojtek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 23:45 ...a poza tym, czasem chce się z kimś pogadać i trzeba jakoś zagaić :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Jaki WOJTEK? IP: *.lot.pl 25.08.04, 07:07 NO WLASNIE. POPIERAM! ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Dookoła Wojtek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 07:47 nie wszyscy są tak biegli w posługiwaniu się "narzedziami internetowymi". Wciąż przychodzą nowe osoby To przeciez nic nie kosztuje odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Panie Pichciarz... 25.08.04, 08:49 Pan tu też kiedyś zaistniał i zapewniam Pana, że Ameryki Pan nie odkrywał... :) Śledzę forum (całe) od kilku lat, jeśli widzę pytanie po raz setny, to jeśli mam czas i chęć to odpowiadam, jeśli nie - pomijam, ale proszę pamiętać, że nie każdy od razu wie, jakim kluczem się posługiwać przy szukaniu ani tym bardziej, że temat był już wałkowany. Poza tym człowiek uczy się przez całe życie, dzięki stałej wymianie informacji z ciągle nowymi osobami. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Panie Pichciarz... 25.08.04, 08:51 No własnie, dobrze napisane Lahliq. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Panie Pichciarz... 28.08.04, 02:31 No tak, ale czy takie ztłaczanie forum tymi samymi pytaniami nie utrudnia znalezienie tego czego się szuka? Ja widzę inne powody dla takich pytań: Internet w Polsce jest drogi, w pracy trzeba uważać by "niepowołane" osoby (boss) nie przyłapał, połaczenia są wolne - w sumie łatwiej wpisać coś i poczekać na czyjąś odpowiedź. Ale bywa i tak, że jak łatwiej to po co samemu zaprzątać sobie głowę szukaniem? A nawet zerknięciem na bieżącą stronę gdzie akurat ktoś dostał odpowiedź na to samo pytanie, bo i tak bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czy przeszkadza? 28.08.04, 11:10 Uwazam, ze jednak troche przeszkadza i samym watkom tez szkodzi. Jesli w jednym tygodniu otwiera sie 3-4 watki o suszonych pomidorach, to trudno liczyc na tresciwe posty. Komu chce sie pisac lub wklejac, skoro bylo to 2 dni temu. Efekt: na 20 watkow o suszonych pomidorach 3-4 maja jakosc wartosc. Takich przykladow jest wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analizująca Re: Dookoła Wojtek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:48 Dopiero teraz zauważyłam ten wątek:) Drogi Wojtku, drogi Pichciarzu:) Nie ma chyba dramatu, że tematy się powtarzają. Niestety kulinaria to temat jednak dość ograniczony - tak twierdzą nawet ci co zajmują się profesjonalnie kulinarnymi czasopismami. Więc przez lata wkółko musimy sie kręcić. Inna sprawa, to grono forumowiczów, które po długich obserwacjach widzę, że składa się z dwóch podstawowych grup. Pierwsza to...powiedzmy ...maniacy, którzy spotykają się tu niemal codziennie i głupio czują z powodu każdego urlopu i druga, to tacy którzy na chwilę wpadają, żeby sie czegoś dowiedzieć. I nie czytają wstecz i nie szukają możliwości szybkiego szukania. Stwierdzając, że jakoś tu symatycznie zadają swoje pytanie i oczekują niemal profesjonalnej odpowiedzi. No i zwykle ją dostają. Ci co są tu stale widzą, że tematy chodzą w kółko, ale przecież forum jest to również sposób, żeby sobie pogadać o tym co ma się aktualnie w garnku. A co Polak może mieć w garnku? Jak pójdę do swojej kuchni, to widzę świeżo zrobione ogórki w słoikach - kwaszone. Właśnie skończyłam i wskoczyłam dla relaksu tutaj. A że ogóry widzę znowu się kłębią w nowych wątkach? A niech się kłębią. Nie możemy jak zwolennicy dreszczowców stale rządać nowości, bo w końcu nie wystarcza jeden trup i jedna kulka, ale trzeba obłędu cieknącej krwi, żeby ktoś poszedł do kina. Pichciarzu, nie bądźmy znudzeni:) Kochani, spokojnie. Nie wynajmiemy tego forum dla 20 osób. Poza tym proste pytania dają nam szansę się dowartościować i udzielić trafnej doświadczonej odpowiedzi. A że bez coraz nowszych sensacji? A co my możemy zrobić? Gotować w pięciu, w sześciu, w siedmiu garach naraz? Pozdrawiam sobotnio:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzeki Re: Dookoła Wojtek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:31 Dziekuje za te slowa w imieniu: nowych nieporadnych niedoswiadczonych zdezorientowanych roztrzepanych ALE ; ciekawych , chcacych , ambitnych UCZESTNIKOW FORUM Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze A moze by tak?... 28.08.04, 19:57 Pod tytulem forum, jak w niektorych forach prywatnych, napisac pare zdan 'obslugi'? Czyli wyjasnic, ze przed zadaniem pytania o cokolwiek, warto uzyc forumowej przegladarki? To by moglo rozwiazac sprawe, zet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makneta Re: Dookoła Wojtek... IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 20:40 Ja też już jestem nowa i jeśli zadaje jakieś pytanie np. o śniadania i kolacje to liczę, żę może macie pare nowych pomysłów, a także są nowe osoby, które mają nowe pomysły. Umiem korzystać z wyszukiwarki, ale czasami potrzebuję świeżego spojrzenia na tak prozaiczną sprawę - jak pogodzić gusta wszystkich domowników i zdążyć jeszcze do pracy, jak mieć poczucie, że dobrze ich karmię pomimo, że część z nich nie może jeść jajek i produktów mlecznych - sztandarów waszej kuchni. Poza tym łatwiej jest gotować dla jednej, najwyżej dwóch osób, tak jak to robi większość z was. Kto pyta nie błądzi. Mówią też, że nie ma głupich pytań. A tak poza tym, wiele skorzystałam z waszych rad - dania obiadowe przednie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: a moze zloty srodek? 29.08.04, 09:43 Wlasnie troche uwagi: przejrzenie co najmniej strony o numerze 0. Najczesciej jest tam juz cos z klasykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Dookoła Wojtek... IP: *.acn.waw.pl 29.08.04, 10:32 Z tym ignorowaniem to ja bym uwazała. Zwyczajnie mozna zrobić komus przykrość. Wystarczy przeciez napisać, "To już było, poszukaj tu i tu np pod takim hasłem". Poza tym sami wiecie jak działa wyszukiwarka... m Odpowiedz Link Zgłoś