Dodaj do ulubionych

kasza pęczak

01.07.14, 21:00
Witam.
Jak ugotować dobrze kasze pęczak - na sypko np. do warzyw?
Dzisiaj pierwszy raz gotowałam i tyle wsypałam że mam cały garnek,ale gotowała się dosyć długo ponad 40 min, żeby była miękka. Teraz zawinęłam w gazetę i pod koc.Patrzyłam, ale nadal jest taka kleista nie wiem czy za dużo wody, czy za długo gotowałam. Podpowiedzcie proszę jak wy gotujecie tę kaszę i podrzućcie jakieś dietetyczne przepisy z tą kaszą.
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus namaczam 01.07.14, 21:30
      male ziarna na 4-6 h, duze na noc. potem zalewam swieza woda i nastawiam, a kiedy woda zagtuje, wylaczam. za godzine mam garnek pysznej kaszy o wyraznych ziarnach i wyraznym smaku. chetnie robie kaszotto czy salatke - kasza, ogorki kiszone i soczewica zielona, tez namoczona na noc przeg gotowaniem.
      • jjacon2 Re: namaczam 01.07.14, 22:20
        Dziękuje za odpowiedż.
        A ile wody na szklankę kaszy? Czy masło czy jakiś tłuszcz do gotowania też, czy tylko sól.
        • znana.jako.ggigus Re: namaczam 02.07.14, 09:55
          1 na 1 czyli szklanka wody na szklanke kaszy. Jesli namaczam i zauwaze, ze kasza wchlonela wode, to dolewam.
          Efekt uboczny produkcji na forum kuchnia: jutro kasza.
    • Gość: x peczak to jaglana? IP: *.unitymediagroup.de 01.07.14, 22:46
      • roseanne Re: peczak to jaglana? 01.07.14, 22:57
        peczak to jeczmien/ barley/ orge
        jaglana to proso/ millet
        • Gość: x aa, czyli Graupen (po mojemu) IP: *.unitymediagroup.de 01.07.14, 23:04
          • Gość: x Re: aa, czyli Graupen (po mojemu) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.07.14, 14:56
            uwielbiam pęczak!
    • mhr2 Re: kasza pęczak 03.07.14, 14:11
      jjacon2 napisał(a):

> Jak ugotować dobrze kasze pęczak - na sypko np. do warzyw?

gotujesz w wiekszej ilosci wody, potem odcedzić, oplukac, na patelni podgrzac(podsmazyc), dodac przyprawy polecam tak gotowana z grzybami;)
    • st.grzegorz Re: kasza pęczak 08.07.14, 12:43
      Pęczak jest najłatwiejszą w przygotowaniu kaszą. Bardzo trudno go przegotować, jak na przykład kaszę gryczaną, która chwilę przetrzymana zaczyna się rozpadać. Ja zazwyczaj gotuję pęczak w większej ilości wody aż do miękkości i odcedzam na sitku - to wówczas, gdy chcę się pozbyć kleistości. Ale czasami jest ona pożądana, gdy gotujemy na przykład kaszotto, bo nadaje potrawie odpowiednią konsystencję. Trzeba też pamiętać, że owa kleistość to cenny błonnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka