Dodaj do ulubionych

Domowy sos barbecue

08.07.14, 19:36
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na sos barbecue? Raczej taki do spożycia w krótkim czasie, nie do wekowania. Testowałam kilka, ale żaden nie daje smaku barbecue, wychodzą raczej różne warianty sosu pomidorowego. W czym tkwi sekret smaku?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Domowy sos barbecue 08.07.14, 20:47
      liisa.valo napisała:

> Czy macie jakiś sprawdzony przepis na sos barbecue? Raczej taki do spożycia w k
      > rótkim czasie, nie do wekowania.

u.42.pl/2U57 - robiłam, bardzo udany (litościwie pomijam kwestię "granulków"). Na blogu jest także świetny moim zdaniem na lato przepis na sangrię.
      Inni, prostszy, ale też dobry - sos BBQ Ramseya ze słodką wędzoną papryką.
      :-)
      • liisa.valo Re: Domowy sos barbecue 08.07.14, 21:18
        Przetestuję, dzięki :)
    • Gość: x wprawdzie samochwala w kacie stala, IP: *.unitymediagroup.de 08.07.14, 21:05
      ale na dzisiejszy polfinal smaze i griluje i wierzcie mi, nikt nie siega po sosy!
      Niemcy > Brazylia!
      • posenerka Re: wprawdzie samochwala w kacie stala, 08.07.14, 21:17
        Może kiepskie podajesz? :P
      • liisa.valo Re: wprawdzie samochwala w kacie stala, 08.07.14, 21:19
        Ja natomiast lubię duuużo sosu. Do grilla, do ziemniaczków, do sałaty...
        • squirk Re: wprawdzie samochwala w kacie stala, 08.07.14, 21:38
          liisa.valo napisała:

> Ja natomiast lubię duuużo sosu. Do grilla, do ziemniaczków, do sałaty...

Specjalnie dla Ciebie wygrzebałam z archiwum - sprawdzone, świetne sosy, wklejam za pl.rec.kuchnia i przepraszam że nie poprawiam literówek/nie dorzucam pliterek, ale za dużo tego:
          "Ziemniaki pieczone z sosami (na 4 osobniki)

1,2 kg ziemniakow (najlepiej malych i nie rozsypujacych sie podczs obrobki termicznej)

SOS ZIOLOWY
          cebula, zabek czosnku, 1,5 lyzki octu winnego, 3 lyzeczki ziarnistej
          musztardy, 7 lyzek oliwy z oliwek, szczypiorek, koperek, natka, sol, cukier,
          pieprz
          Cebule i czosnek bardzo drobno posiekaj. W miseczce trzepaczka (ta
          przypominajaca druciana zarowke, nie taka klasyczna spiralna) wymieszaj
          ocet, musztarde i olii - sos powinien miec kremowa konsystencje. Dodaj
          cebule i czosnek, posiekane ziola i szczypiorek. Dopraw sola, pieprzem i
          odrobina cukru.

SOS TATARSKI
          kilka pieczarek marynowanych, dwie lyzeczki marynowanych kaparow,
          kilkanascie czarnych oliwek w zalewie, ogoreczek konserwowy, 2 jajka, 3
          lyzki majonezu, 150 g naturalnego jogurtu, 2 lyzeczki musztardy, sol i
          pieprz, lyzka soku z cytryny, szczypiorek
          Jajka ugotuj na twardo, obierz pokroj w grube kawalki. Majonez polacz z
          jogurtem i musztarda, dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
          Wymieszaj z jajkami, kaparami, pokrojonymi w drobna kostke ogoreczkami,
          grzybkami i oliwkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

SOS POMIDOROWY Z CHILI
          5 lyzek przecieru pomidorowego, 2 cebule, 1-2 czerwone papryczki chili lubszczypta chili w proszku, 3 zabki czosnku, 0,5 lyzki rozmarynu, 2 lyzki oleju, lyzka miodu, 3 lyzki soku z cytryny, sol, szczypta cynamonu
          Na oleju podsmaz posiekana drobno cebule, zmiazdzony czosnek i drobno
          posiekane papryczki (albo chili w proszku - ale wtedy na niezbyt duzym
          ogniu, bo chili zgorzknieje). Dodaj przecier pomidorowy i reszte skladnikow. Dus pod przykryciem na malym ogniu przez 15 minut - trzeba co jakis czas mieszac, bo latwo sie przypala ze wzgledu na dodatek miodu.

Sosy rozlej do miseczek. Ziemniaki wyszoruj, zawin we folie aluminowa i
          upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Trwa to b. dlugo, w zaleznosci od wielkosci ziemniakow od 50 minut nawet do 1,5 godziny. Mozna ten czas wydatnie skrocic w ten sposob, ze najpierw obgotowujesz ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut a dopiero pozniej zawijasz we folie i pieczesz - stopien miekkosci sprawdzasz widelcem - sa dobre gdy wchodzi bez oporow.

Ziemniaczki podajesz we folii, kazdy sam sobie je obiera ze skorki i polewa sosikiem. Moim zdaniem to bardzo prosta ale wyrafinowana potrawa i dobrze sie nadaje na przyjacielskie spotkania - kazdy sobie cos tam dlubie, gremialne nabieranie sosow z miseczek itd. Sosy sa rewelacyjne - od ziolowego jestem uzalezniona, choc po spozyciu lepiej sie nie zblizac do ludzi bo zioniesz czosnkiem jak nie wiem co, pomidorowy jest na prawde egzotyczny w smaku a majonezowo-jogurtowy nazwalabym inetligentna interpretacja klasycznego sosu tatarskiego. Polecam
          Herbatka

(za pl.rec.kuchnia) "

• liisa.valo Re: wprawdzie samochwala w kacie stala, 08.07.14, 21:41
            Dzięki. Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :)
            • squirk Re: wprawdzie samochwala w kacie stala, 08.07.14, 21:52
              liisa.valo napisała:

> Dzięki. Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :)

Odwołaj albo podeślę Ci i będziesz bawić, jeśli się spełni ;-) za to chomików przyjmę (prawie) każdą ilość ;-))
              Mam nadzieję, że się na te sosy skusisz, zielony jest rewelacyjny. Podsyłam jeszcze coś, czego przyjaciółka robi zawsze wielką porcję i bardzo rzadko zostaje choćby odrobina, cudowny, kremowy sos chrzanowy, pozostałe też świetne (acz czosnkowy jest bardzo czosnkowy, nie każdy to lubi) - sefk.blox.pl/2012/04/Sobotni-grill-czyli-obiad-za-grosze.html - ale chrzanowy to absolutny hit kżdego wspólnego grilla.
              • liisa.valo Re: wprawdzie samochwala w kacie stala, 08.07.14, 22:28
                To podeślę parę chomików.
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Domowy sos barbecue 09.07.14, 08:28
      Ja robię z pomidorowej passaty, sosu sojowego, octu winnego, sosu Worchester, wędzonych chili i cukru surowego.
    • triismegistos Re: Domowy sos barbecue 13.07.14, 11:22
      Na szybko- keczup, powidła śliwkowe, utłuczony na bardzo drobno anyż i bardzo drobno posiekane wędzone śliwki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka