Dodaj do ulubionych

Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 11:45
Na wstepie zaznaczam, ze groza powaznym uzaleznieniem.

Przepis juz podawalam pare razy, ale nie mam czasu szukac linku, wiec
wklepuje:

2 szklanki platkow owsianych (najlepesze takie w calosci, nie rozdrobnione
ale moga byc kazde)
0.5 szklanki cukru (bialego, ale sporobujcie kiedys z brazowym)
0.5 szklanki maki pszennej
0.5 szklanki roztopionego masla (moze byc margaryna,wtedy polecam Bielska
albo Palme z Murzynkiem)
pol lyzeczki soli
duzo, duzo ziarenek (slonecznik, dynia, sezam) lub orzechow (laskowe albo
wloskie to odlot w tych ciastakch)
1 jajko albo czubata lycha gestej smietany albo woda (tyle, zeby ciasto sie
lepilo ale bylo geste)

Suche skladniki dokladnie wymieszac, dodac jajko i roztopione maslo. Znowu
wymieszac (lyzka lub reka).
Wylozyc na blache z papierem do pieczenia, ew. wysmarowana tluszczem.
Warstwa ma byc maksymalnie centymetrowej grubosci. Troche trudno ja tak
wylozyc bo sie lepi, mozna wiec zwilzyc rece woda i uklepac niesforne ciasto.
Piec w 180 stopniach az bedzie zlote (ok 20-30 minut)
Po upieczeniu pokroic na goraco i zostawic w blasze az ostygna.
Smacznego!

Uwaga 1:Czesto dodaje maslo wymieszane z margaryna, bo z samym amslem sa te
ciastka jakies ciezkie ;-) chociaz przepyszne.

Uwaga 2: Oprocz wyzej wymienionych ziaren mozna dodac np. mak, wiorki
kokosowe i cokolwiek w tym rodzaju. Mozna dodac rozne ziernka na raz, mozna
tylko jeden rodzaj, wedle uznania.
Nie dawajcie suszonych owocow ani rodzynek, bo spala sie na wegielki.

Uwaga 3: Mozna ciasto podzielic na 2 czesci i do jednej dodac kakao, kawe
inke lub cynamon. A takze kardamon czy imbir. Radze jednak najpierw zrobic
bez.

Uwaga 4.Mozna zamiast 2 szklanek platkow owsianych wziac 1,5 szklanki platkow
i 0.5 szklanki otrab pszennych. Wtedy ciastak staje sie jakby
bardziej "wytrawne" ;-)

Ufff...
;-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: majka303 Re: Owsiane ciastka ... PYCHAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 11:54
      Tak, tak popieram robiłam te ciasteczka z twojego przepisu są rewelacyjne !!!!

Dzisiaj też je zrobię !!!!!!!!!!

Dzięki za kolejny fajny przepis z Twojej kolekcji .
      • Gość: Tess Re: Owsiane ciastka ... PYCHAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!! IP: *.telia.com 31.08.04, 12:59
        ..ja dodaje utarta na grubych oczkach czekolade
        i sa rownie pychotka....
    • Gość: s. techniczne pytanko IP: *.csk.pl 31.08.04, 13:12
      a da się od razu formowac z tego ciasta małe ciasteczka?
      • Gość: Tess Re: techniczne pytanko IP: *.telia.com 31.08.04, 13:14
        oczywiscie,ze sie da....
        sama nie probowalam,
        • Gość: Cynamoon Re: techniczne pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 13:16
          Mozna, jak najbardziej. Kiedys czesto tak robilam, teraz jestem zbyt leniwa ;-)
          A czekolada to bardzo dobry pomysl.
    • karelgott Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 02.09.04, 07:27
      Super ciastka, teraz sie 2 razy zastanowie zanim kupie jakies w sklepie.

a co najwazniejsze dla faceta przepis i wykonanie prosty jak budowa
      przysłowiowego cepa no i ten smak
      Cynamoon - staje sie twoim fanem :)

pozdrawiam Karelgott
    • matania Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 02.09.04, 09:25
      ad uwaga 2: robię takie z mniejszą ilością cukru i to wyłącznie brązowego bo do
      tego rodzynki,te wielkie przekrojone na pół plus orzechy włoskie w życiu mi się
      nie przypaliło:)
      • Gość: Cynamoon Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:28
        Mnie zawsze rodzynki zamienialy sie w wegielki.
        A w jakiej temperaturze pieczesz? Tez w 180?
    • Gość: Quazi Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.gsi.de 02.09.04, 18:34
      Brzmi genialnie! :)
      Musze je zrobic mojemu mezczyznie :)
    • mysiulek08 Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 02.09.04, 19:25
      Dziekuje pieknie CMOKKKKK:)
      cukier brazowy u mnie na porzadku dziennym, platki tez jakies sie znajda,
      wprawdzie margaryny Palmy nie posiadam ale ma Juanite:)), zamiast smietany MUSI
      byc woda lub mleko, a moze jogurt? z ziarenkami bywa zle ale jeszcze chyba mam
      zapas ojczyznianego slonecznika z ostatniej maminej dostawy:) Oj znow mi
      przybedzie w bioderkach a obiecalam nie jesc slodkosci:)
      W ramach rewanzu podsylam przepia na przepyszne nalesniki z pomaranczami, byc
      moze jest nawet autorski:))

ciasto nalesnikowe biszkoptowe , tj z ubita piana z bialek z tym, ze dodajemy
      sok wycisniety z pomarancz, nawet ze strzepkami byle nie bylo pestek. Smazymy
      nalesniki, uwazajac by nie pozrec przed nadzianiem:)) Z powodu soku sa
      pyszniaste, zlociste:)
      farsz:
      pokroic na kawalki obrane kilka pomarancz, poddusic na maselku, dodac
      cukru/brazowy nie zaszkodzi;), miodu, galki muszkatolowej i odparowac, jak sie
      mocno spieszy to dorzucic bulki tartej ale raczej domowej z bulek slodkich lub
      pszennych.
      Nadziewac nalesniki i albo zajadac od razu, albo zapiec w piekarniku zalanem
      sosikiem np waniliowym albo szodonowym:) albo pogrzac na patelni i talerz z
      obloczkiem bitej smietany.
      • Gość: Cynamoon Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:53
        Mysiulku, znecasz sie tymi nalesnikami. Ja mam akurat bardzo siedzacy etap w
        zyciu w tej chwili i wystrzegac sie musze :-)Ale neidlugo to sobie odbije!

A co do ciastek, to naturalnie, ze moze byc jogurt zamiast smietany. I Juanita
        tez bedzie cool.
        Co do ziarenek to jakiekolwiek sie sprawdza a nade wszystko orzechy i migdaly.

Wedlug autorki ksiazki, z ktorej kiedys przyswoilam ten przepis, to one nie
        tucza.
        Ponoc maja taka skomponowane proporcje aminokwasow endo i egzogennych, ze
        podkrecaja spalanie tluszczu ;-) no i sa prawdziwa bomba blonnikowa, tak wiec
        nie obawiaj sie o swoje biodra ;-)))
        • mysiulek08 Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 03.09.04, 07:34
          Sie przekonamy:) o ile cos dla mnie zostanie:)) Jutro, czyli dzis raczej nie
          zdaze ale w sobote musowo:))
          Dobranoc
          • anaiss Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 03.09.04, 23:14
            Zrobiłam dzisiaj z pokrojonymi migdałami i cynamonem. Na początku dałam
            asekuracyjnie jedną łyżeczkę, ale później jeszcze trzy razy dosypywałam :-)))
            Wyszły pyszne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru.

anaiss
    • Gość: anew Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 23:58
      Czy daje się proszek do pieczenia?
      • Gość: Cynamoon Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 00:06
        Nie.
        Ani proszku ani innch spulchniaczy.
    • barba50 Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 20.09.04, 17:26
      Aż mi głupio. Upiekłam ciasteczka dwukrotnie, dzień po dniu. Zniknęły jak sen
      złoty. Chyba się uzależniłam, ale mam mały problemik. W smaku pyszne, tylko
      trochę za twarde. Przeczytałam wszystkie posty, nikt nie zgłosił zastrzeżeń.
      Zastanawiam się co zrobiłam źle: dałam jajko i tłuszcz po rozmieszaniu masa
      była niespoista - dodać jezszcze wody lub śmietany? W piekarniku były ok.25
      min. /grzanie z dołu i z góry + termoobieg/.
      Doradźcie...
      Zaznaczam, że się nie zniechęcę i ciasteczka będę piekła!
      Barbara
      • Gość: dar_83 Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:37
        mnie tez wychodza dosc twarde ale daja sie pogryzc i sa bardzo smaczne wiec
        zastrzezen nie zglaszam :)
    • kocio-kocio Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 20.09.04, 17:33
      Ja się zdecydowanie uzależniłam.
      I wszystkich w około.
      Piekę z brązowym cukrem, z miodem, z jajkiem, bez jajka, z mlekiem, z wodą.
      Z milionami różnych ziarenek, z otrębami, orzechami.
      Wariactwo!
      Jeszcze jednych nie skończą, już pytają kiedy znowu!
      Ogólnie rzeźbię.
      Pycha!
      I roboty na 10 minut łącznie z podejmowaniem męskiej decyzji: co dziś tam
      wsypać.
      Dziękujemy wszyscy!
      :o)
    • babeczkaa Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 20.09.04, 18:05
      dziękuje za przepis, jeszcze nie robiłam ale chętnie spróbuje, tym bardziej że mam mnóstwo orzechów włoskich i dodam otręby (tzw. wspomagacze trawienne),pozdrawiam
    • alanadab WIelkie dzięki cynamoon 17.10.04, 19:17
      wspaniały przepis, który właśnie wypróbowaliśmy.
      Robiłam z dodatkiem maku i wiórków kokosowycg. Dodałam 2 jajka, bo mi się kleić
      cóś nie chciało i łychę śmietany.
      Bardzo smacznie dziękuję i polecam dalej ten przepis.
      Alana
    • dorota20w Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 18.10.04, 00:07
      a oto i poprzedni wątek

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14570058&v=2&s=0
    • Gość: gosia Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.acn.waw.pl 30.10.04, 11:58
      ile porcji ciastek mniej-więcej wychodzi z tych składników?
      • Gość: Cynamoon Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 12:20
        W zyciu nie liczylam! Cala blacha ;-)
        Zalezy, jak je sobie pokroisz.
        • alfredka1 Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 30.10.04, 17:00
          pierwszy wpis pochwalny "wcięło",może teraz... Upiekłam, próba pierwsza już na
          gorących, jenialne:))A ciasteczek "wychodzi" stanowczo za mało.Dziękujemy za
          przepis. /aha, musiałam wprowadzić malą zmiane, miałam za mało masła, więc
          dodałam trzy łyżki oliwy z oliwek jako że margaryny nie jadamy/. Pozdrawiam
    • Gość: Jagoda Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: 80.51.236.* 31.10.04, 11:53
      Zrobiłam.

Przepyszne!!!
    • Gość: Sqka Oszołomienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 12:42
      totalne. Zostało trochę na sobotnie śniadanie i zamiast musli albo tostów było
      w sam raz. Nazwaliśmy te ciacha lembasami;)
      • cynamoon6 Re: Oszołomienie 08.11.04, 19:53
        Czemu lebasami?
        Co to slowo znaczy???
        ;-)))
        • Gość: Sqka Re: Oszołomienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 20:22
          Lembasy to był chleb elfów z Władcy Pierścieni. Taki bardzo sycący i łatwy w
          przechowywaniu. A my w gnieździe jako fani Tolkiena postanowiliśmy nazwać Twoje
          ciastka tym pięknym mianem. W pełni zasługują. W sobotę rano uratowały nas
          przed śmiercią głodową, bo żadnemu z nas nie chciało się lecieć po chleb ;)
    • Gość: cookie monster Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 20:36
      A ja mam pytanko ile trzeba tego masla, tzn. wiem, ze pol szklanki stopionego,
      ale ite to w gramach mniej wiecej, zebym wiedziala ile stopic :-))
    • Gość: cookie monster Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 20:44
      • cynamoon6 Re: Okolo 100-120g (ja daje 100g) n/txt 08.11.04, 21:15
    • Gość: Sqka Re: Owsiane ciastka vel Lembasy;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:17
      Dzisiaj zrobię. I posypię gorące czekoladą..
      • Gość: Kamilla Re: Owsiane ciastka vel Lembasy;) IP: *.ds1-khk.adsl.cybercity.dk 18.01.05, 12:18
        Jutro wyprobuje, bo brzmi pysznie;) Mam jedno pytanie - myslicie, ze zamiast
        zwyklej maki mozna dac razowa? Staram sie ostatnio troche zdrowiej odzywiac;)
        • cynamoon6 Re: Owsiane ciastka vel Lembasy;) 25.01.05, 14:47
          Kamilo, mozna. Ale osobiscie odradzam- beda za ciezkie!
          Przy tej ilosci bogatych w blonnik platkow, maka pszenna jest optymalnym
          dodatkiem.

Ja tez zaraz robie. Chyba juz kilkutysieczny w zyciu...:-)))
    • Gość: czegie Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:23
      cudo....pycha!!!!!kupię 5 kg płatków
    • fabiola.2004_ok Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 26.01.05, 20:45
      a mnie wyszly baaardzo twarde, choc robilam wedlug przepisu . co moglam zrobic
      nie tak ?
    • ampolion Re: Owsiankowe scones 27.01.05, 04:30
      Podpowiem jeszcze jedno owsiankowe cudeńko: owsiankowe "skony". Są doskonałe na
      sniadanie czy do przcy jako przekąska z kawą. (Jest ogromna różnorodnosć
      przepisów na nie podobnie jak i na ciastka owsiankowe, i to i to bardzo w
      Stanach popularne.)
    • ampolion Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 27.01.05, 04:31
      mardiweb.com/lowfat/bread.htm#Recipe000551
    • toska.a HE,HE A MI WYSZŁO MUSELI 29.04.05, 16:06
      • toska.a Re: HE,HE A MI WYSZŁO MUSELI 29.04.05, 16:08
        Za szybko mi się wysłało. Po prostu wyszło coś takiego dziwnego wogule sie nie
        trzymało w kupie więc je jeszcze bardziej pokruszyłam i wyszło pyszne museli do
        mleka (tylko miód by się przydał)Co mogłam zrobić nie tak?

pozdrówka
        • Gość: czegie Re: HE,HE A MI WYSZŁO MUSELI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:57
          może zapomnialaś śmietany lub jajko male/to 2 daję/,tez raz mi wyszło zbyt
          sypkie ,ale teraz ok...
          • Gość: Cynamoon Re: HE,HE A MI WYSZŁO MUSELI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 01:00
            One zwykle na goraco, zaraz po upieczeniu sie krusza jak muesli. Trzeba je
            pokroic i zostawic do ostygniecia. Gdy ostygna, beda twarde.
            I nalezy przestrzegac proporcji.

Jest to jedyna rzecz na swiecie, ktorej nie robie na oko, tylko odmierzam szklanka
            przekonalam sie, ze przy zachowanych proporcjach: 2 do 0,5 do 0,5 do 0,5
            sa najlepsze ;-)
            • Gość: x Re: HE,HE A MI WYSZŁO MUSELI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 13:12
              up
              • toska.a Re: HE,HE A MI WYSZŁO MUSELI 06.05.05, 13:58
                Zrobiłam dokładnie dałam jajko i śmietane .najpierw zrobiłam ture w kształcie
                ciasteczek poczekałam aż wyschną i się dalej sypały wię c pokrusxzyłam jeszcze
                bardziej a drugą ture to już wysypałam. I szybko zostało zjedzone tak do
                podjadania.
                • Gość: pawel Re: HE,HE A MI WYSZŁO MUSELI IP: *.cable.ubr07.dals.blueyonder.co.uk 23.05.05, 14:55
                  moze masz zyle wodna pod kuchenka ?!? :)))). mi wyszly boskie za pierwszym
                  razem.
    • nina321 Re: Owsiane ciastka dla Mysiulka ( i nie tylko) 23.05.05, 15:02
      Ciasta są rzeczywiściepyszne.A dowodem nich będzie to , że na kiermaszu szkolnym
      mojego pierwszoklasisty, sprzedały się "na pniu" po 1 zł sztuka.Dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka