Dodaj do ulubionych

Curry indyjskie,orginalne

IP: *.chello.pl 01.09.04, 10:31
Bardzo proszę,pomóżcie.Gdzie można kupić orginalne curry indyjskie.Nie
szukamm żadnej polskiej firmy np.firmy kamis itd.Może być
ew.francuskafirma "ducros".Szukam sklepu,hurtowni która sprowadza z Indii
np.Mida's.Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • gocha221 Re: Curry indyjskie,orginalne 01.09.04, 13:18
      podciagam do gory bo tez jestem ciekawa.
      Moja ciocia kiedys przywiozla z Indii curry i to byl prawdziwy wypas.
      wystarczyla odrobinka.
      te wszystkie polskie kamisy i inne do piet nie dosrastaja temu indyjskiemu!!
      • Gość: kasia Re: Curry indyjskie,orginalne IP: *.chello.pl 01.09.04, 13:30
        Niestety niemozna u nas dostac skladnikow na oryginalne curry. Ja zawsze
        przywoze z uk mase sloikow z sosami, pastami i przyprawami. Czasem mozna
        dostac curru pastes w piotrze i pawle, bomi firmy Patak's sa dosyc dobre.
        przyprawy i oryginalne pikle mozna dostac w slepie przy restauracji arabskiej
        Samira przy alei niepodleglosci kolo biblioteki narodowej. Ja sie nauczulam
        gotowac curry i moje jest duzo lepsze od tego co mozna dostac w warszawskich
        restauracjach.
        • Gość: bnew Re: Curry indyjskie,orginalne IP: 217.153.8.* 01.09.04, 16:45
          Może jakis przepis ??? please :-))
          • Gość: kasia Re: Curry indyjskie,orginalne IP: *.chello.pl 01.09.04, 17:00
            Onion Bhaji
            · 4 Medium Onions (coarsely sliced) 4 cebule grubo pokrojone
            · 1½ Cups Chick Pea Flour szklanki maki zwykla jest ok
            · ½ tsp Curry Powder
            · 2 tbsp Curry powder
            · ½ tsp Garam Masala (do kupienia w niektorych sklepikach arabskich )
            · Salt to taste
            · Water

Fry the onions in a little olive oil, until they break down, remove from heat.
            Mix together all the dry ingredients in a bowl. Add water to make a reasonably
            thick batter. Add the onions to mixture.
            Spoon mixture (forming a ball) into hot oil and deep fry until golden brown and
            set. Put to one side until ready to serve, then deep fry them altogether until
            heated and deep golden brown in colour.

cebulke possmarzyc delikatnie az przezroczysta, wrzucic do miski dodac make z
            przyprawami i tyle wody zeby sie dalo zrobic kulki. smarzyc w glebokim oleju.
            podawaz z pomidorkami i mango pikle (pataks jest w prawie kazdym
            supupermarkecie)

Moje ukochane danie
            spojrz tez na te strony:

PS podaj mi swoj emali to ci przesle pare przepisow
            www.rubymurray.com/
            www.eurosoft-ind.demon.co.uk/currypot.htm#Chicken%20Madras
    • aluniaaa Re: Curry indyjskie,orginalne 01.09.04, 18:18
      produkty "Ducros" znajdziesz w Intermarche.
      • emka_1 a gdzie 01.09.04, 18:20
        produkty 'rajah' w krakowie można kupić???
      • ampolion Re: Curry indyjskie,orginalne 02.09.04, 04:17
        Ducros nie istnieje od roku.
    • roseanne Re: Curry indyjskie,orginalne 01.09.04, 18:31
      mozna tez sprobowac produkty firmy PATAKI, w Warszawie widzialam, u siebie w
      supermarketach tez :)
      • Gość: senin bo patak to firma o "indyjskiej" prowieniencji IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 22:12
        lub pakistanskiej , nie pamietam na sto procent...

sa to bardzo dobre pasty, pikle wrecz znakomite.
        Rownie dobre sa past firmy "Sharwood",to z tych produkowanych w UK, (potem juz
        idzie w gore cenowo, lub w dol jakosciowo)
        • coralin Re: bo patak to firma o "indyjskiej" prowieniencj 01.09.04, 22:19
          Tak Patak's są świetne, ale mała sugestia.Ja uwielbiam ostre, bardzo ostre
          rzeczy ale ichnie ostre sosy są nie do przebrnięcia. Teraz mam Mild curry paste
          z kolendrą i kuminem i tak jest ostra (mimo łagodnej nazwy), super. Ta z
          nazwy ostra to piekło. Te pasty curry Pataks daja faktycznie wschodni smak.
          Nawet najlepsze sproszkowane curry to juz nie to.
          • Gość: sto kobiet Re: bo patak to firma o "indyjskiej" prowieniencj IP: *.sympatico.ca 02.09.04, 03:05
            :))))
            Zapewniam Cie, ze dobre curry mozna zrobic najlepiej z uzyciem swiezo zmielonych
            ziol. Pasta pasta (akurat Patak lubie, zwlaszcza ich pikle z zielonych mango),
            ale swiezo zrobionej pasty w domu albo mieszanki aromatycznych ziol nic nie
            zastapi. Poza tym mozna je mieszac wedlug wlasnych upodoban:)
            Pozdrawiam serdecznie:)))
            • coralin Re: bo patak to firma o "indyjskiej" prowieniencj 02.09.04, 18:09
              Gość portalu: sto kobiet napisał(a):

> :))))
              > Zapewniam Cie, ze dobre curry mozna zrobic najlepiej z uzyciem swiezo
              zmielonyc
              > h
              > ziol. Pasta pasta (akurat Patak lubie, zwlaszcza ich pikle z zielonych mango),
              > ale swiezo zrobionej pasty w domu albo mieszanki aromatycznych ziol nic nie
              > zastapi. Poza tym mozna je mieszac wedlug wlasnych upodoban:)

Wierzę, ale ja chyba nie potrafię skomponować sama. Zawaliłabym proporcje. Co
              innego sobie robić samemu kompozycje z ziół wąchanych i zbieranych u nas, a co
              innego jakieś egzotyczne ingrediencje. Pozdrawiam:)
              • syswia Re: bo patak to firma o "indyjskiej" prowieniencj 02.09.04, 21:56
                Przyznam sie po chichutku, ale nikomu nie mow:))) ja sama tez nie mieszam garam
                masala. Mam stala dostawe od tesciowej. Mysle, ze poczulaby sie urazona, gdybym
                nie przyjela jej prezentow. Ale czasem cos dorzucam, eksperymentuje, bo lubie.

Pozdrawiam

sto kobiet
    • ania-m Re: Curry indyjskie,orginalne 02.09.04, 21:51
      Ja mam gdzies książkę "Kuchnia indyjska", taka fajna książka, wydana jeszcze w
      latach 80' Są tam przepisy na mieszanki przypraw, które mozna zrobić samemu.
      Wielokrotnie je robiłam i zawsze wychodziło super, a naprawde nie było
      skomplikowane. Przez weekend postaram się to wklepac, jak tylko znajde tą
      ksiązke, bo nie chcę strzelać z pamięci. W skład wszystkich mieszanek wchodził
      przede wszystkim mielony kminek, kolendra, czasem kurkuma, tamaryszek.
      Wszystkie te przyprawy są dostępne na rynku. W Krakowie polecam "Naturalny
      sklepik" na Krupniczej.
      • emka_1 Re: Curry indyjskie,orginalne 02.09.04, 22:56
        kminek to nie to samo co kmin (cumin)- cudów nie ma, róznica w smaku i zapachu
        dosyć istotna. w naturalnym sklepiku byłam dzisiaj - madraskiego łagodnego curry
        'rajah' nie ma:( curry sprzedawane na wagę, choć też podobno madraskie ma
        zupełnie inny smak, zapach i kolor:( ale pani w sklepie powiedziała, że będą
        mieli oryginalne w puszce, bo pasty 'rajah' mają. no więc pozostaje czekać na
        dostawę, bo ta konkretna mieszanka jest moją ulubioną.
      • emka_1 skład i składniki :( 02.09.04, 23:24
        o proporcjach właściwych nie wspominając, bo do tego ewentualnie można dojść,
        ale skąd wziąć składniki?
        moje ulubione curry składa się:
        kolendra (jest), kurkuma (jest), gorczyca (chyba biała, jest), fasolka
        bengal-gram (nie ma), kmin (bywa w zastraszającej cenie), chili (jest),
        kozieradka (bywa czasami), pieprz (jest),czosnek (jest), sól (jest), koper
        włoski (bywa), mak (jest, ale nie taki), liście curry (nie ma).

a w innych mieszankach połowy istotnych składników nie ma, za to jest anyż i
        goździki, czasem kardamon:(
    • Gość: sz najbliższe sklepy prowadzone przez Hindusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:54
      są w RFNie
      są tam też Turcy
      i bogactwo przypraw przywoitej jakości

oczywista
      przywoite przyprawy mozna też kupić w RP,
      jeno szukania i ambarasu jest troszkę
    • Gość: giezik Re: Curry indyjskie,orginalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:03
      jest taki importer Sea Foods Poland (okopowa 29B, Warszawa), ktory ma dobre i tanie rzeczy "zamorskie"
      Jedna z ciekawszych jest paka cynamonu (kilkanascie lasek conajmniej) kosztujaca kilka zlotych, podczas gdy w wielu sklepach kilka zloty kosztuja pojedyncze
    • ampolion Re: Curry indyjskie,orginalne 02.09.04, 22:54
      Wyszukiwarka forumowa wyrzuca 126 postów na temat "curry". niewątpliwie jest
      tam i przepis.
      • Gość: kawa Re: Curry indyjskie,orginalne IP: *.238.75.145.adsl.inetia.pl 03.09.04, 09:08
        jest taka firma "PATAK'S" robią oni baze do sosów w słoiczkach , dodajesz to i
        nic więcej , ale uwaga na opakowaniu jest napisane (chyba) 2-3 łyżki ,
        zaznaczam więc że jeśli tyle tego dasz do TWojego sosu curry to będzie zbyt
        mocny . sprzedają toto w hipermarketah i innych większych sklepach.
        powodzenia
        kawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka