Dodaj do ulubionych

Manu na jesienną imprezkę

13.09.14, 10:24
Witam i o poradę proszę,

Mój syn ma 20 września urodziny i już któryś raz z kolei postanowiłam zrobic imprezka na odległej działce w lesie. Potrzebuję pomysłów na jesienne menu. W latach poprzednich zawsze były ciasteczka grzybki takie jak u koleżanki oliwka.przepisy.net/ciastka-grzybki/ , pomyślałam o pieczonych jabłkach bo będę miała gdzie podgrzac takie danie no i co dalej? Może ktos podpowie mi cos fajnego?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Manu na jesienną imprezkę 13.09.14, 11:02
      jak rozumiem twoj syneczek do 20go roczku zyciatka przekiblowal w przdszkolu. pardon, przedszkolku.
      mam nadzieje, ze chociaz w grupie, sorry, grupce of course, starszaczkow?
      bo normalny, mlody nieuposledzony, umyslowo ani ruchowo czlowiek w jego wieku zajmuje sie organizacje wlasnej imprezy urodzinowej samodzielnie.
      ewentualnie goscie umawiaja sie co kto przytarga.
      facet w tym wieku chyba bardziej zatroszczy sie zeby alkoholu nie zabraklo a naprawde ostatnia rzecza ktora chce na imprezie zobaczyc to mamunia dziubdzujaca do niego jak do przedszkolaczka i zachowujaca sie jak kretynka wkraczajaca z torcikiem w raczkach ktorego i tak na bani nikt nie ruszy.
      jesli w lese jest gdzies sensowne miejsce na ognisko, takie zeby nikt nawalony przypadkowo nie sfajczyl okolicy kup odpowiednia ilosc kielbasy do pieczenia i ewentualnie zapakuj musztarde, chleb i ogorki kiszone.
      czipsy i skrzynke wodki mlodziez zalatwia normalnie we wlasnym zakresie.

azonka1 napisała:

> Witam i o poradę proszę,
      >
      > Mój syn ma 20 września urodziny i już któryś raz z kolei postanowiłam zrobic imprezka na odległej działce w lesie. Potrzebuję pomysłów na jesienne menu. W latach poprzednich zawsze były ciasteczka grzybki takie jak u koleżanki oliwka.przepisy.net/ciastka-grzybki/ , pomyślałam o pieczonych jabłkach bo będę miała gdzie podgrzac takie danie no i co dalej? Może ktos podpowie mi cos fajnego?
      • Gość: sosjerka Re: Manu na jesienną imprezkę IP: *.088.066.pools.vodafone-ip.de 13.09.14, 12:11
        20 - tego września syn ma któreś urodziny , czy 20-te akurat niewiadomo
      • angazetka Re: Manu na jesienną imprezkę 13.09.14, 12:35
        Nie ma to jak wylać ocean złośliwości kulą w płot - urodziny są 20 września, a nie dwudzieste.
      • Gość: klik Aleś poleciała... :-D IP: *.gdynia.mm.pl 13.09.14, 12:53
      • azonka1 Re: Manu na jesienną imprezkę 13.09.14, 16:07
        Hahaha, no jak nie będę wiedziała gdzie zdobyć jad do CIASTECZEK dla wrednej sąsiadki to adres już znam :-D, o resztę menu cię nie poproszę bo takie ubogie raczej by było. Ale ty to żeś kilka klas ominęła, oj chyba mój 10- latek lepiej opanował czytanie ze zrozumieniem.
      • kk345 Re: Manu na jesienną imprezkę 13.09.14, 18:04
        Popłynęłaś..
        Ciekawe, czy wystarczy ci odwagi, by po ludzku przeprosić za ten ocean wredoty.
      • quba Re: Manu na jesienną imprezkę 14.09.14, 10:33
        wstydz się!
        • quba Re: Manu na jesienną imprezkę 14.09.14, 10:57
          Mój komentarz był do ankimilion666
        • Gość: x dlaczego zasmiecasz watek? IP: *.hsi04.unitymediagroup.de 14.09.14, 11:26
          wystarczy kliknac na kosz.
          Dwa wpisy nie wnoszace nic do tematu. Wstydz sie ;)
    • Gość: miu Re: Manu na jesienną imprezkę IP: *.fbx.proxad.net 13.09.14, 11:46
      Warto wiedziec co twoj syn lubi, jaki masz budzet, ile bedzie osob, jakie masz mozliwosci podgrzania / gotowania oraz podania potraw na miejscu. Bez tego raczej nie ma sensu pisac.
      • Gość: bobralus Re: Manu na jesienną imprezkę IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.14, 14:01
        Tarta z grzybami albo fougasse nadziane caponata, salatka z rukoli, suszonych pomidorow, świeżych pomidorow i oliwek, jablka fajny pomysl, na ciepło zupa dyniowa z curry i imbirem albo pałki kurczaka ze sliwkami. To dla doroslych, nie wiadomo, ile syn ma lat, wiec tu juz nie pomoge, ale zawsze milo rozpieszczac bliskich;-)
        • aqua48 Re: Manu na jesienną imprezkę 13.09.14, 16:17
          Moja wersja. Tarta ze szpinakiem, boczkiem i masą serowo-jajeczną, sałatka z rukoli, selera naciowego, pomarańczy i soku z cytryny. Na ciepło szaszłyki z kiełbasy, suszonych pomidorów, czerwonej cebuli, papryki i śliwek węgierek. Marynowane grzybki, ogórki małosolne. Owoce. Babeczki orzechowe.

• azonka1 Re: Manu na jesienną imprezkę 13.09.14, 16:16
      dziękuję za konstruktywne odpowiedzi, syn ma 11 urodziny ale menu nie zamierzam układać pod niego, bo musiała by to być pizza, ma to być plenerowa impreza rodzinna z dziadkami i ciocio-wujkami w łącznej ilości 12osób. W lesie jest domek z w pełni wyposażoną kuchnią, ale nie jest to już pora żeby jechać np dzień wcześniej i coś przygotować, domek jest typowo letniskowy a nie ma gwarancji że w nocy będzie jeszcze ciepło. Zazwyczaj ten termin jest okazją do spotkania się, pozbierania ewentualnych grzybów i zamknięcia chałupy na zimę.
      • bene_gesserit Re: Manu na jesienną imprezkę 13.09.14, 20:44
        Zamiast tarty możesz zrobić tartoletki z gotowych 'słonych korpusów' i nadzienia, przywiezionego osobno w pojemniku, zapiec na miejscu to żaden problem. To ma tę przewagę nad tartą, że możesz zrobić bardzo szybk nawet 4 rodzaje nadzienia (dzieciowe, z sera i szynki ze szczypiorkiem i coś doroślejszego - grzyby leśne z sosem koniakowo-śmietanowym, oliwki z z jakąś kiełbasą parykową, i coś w stylu caponaty, z rodzynkami i kaparami pod żółtym serem).

Zupa koniecznie, ale wybór zupy zależy w 100% od pogody - na ciepłe temperatury coś lekkiego - warzywnego (dobrą pomidorową z wczesnojesiennych pomidorów, ze świeżą bazylią itd zjedzą z przyjemnością i dzieci, i dorośli), a jeśli zapowiadają ochłodzenie to mocno przyprawiony barszczyk, z czosnkiem, świeżym majerankiem i dużą ilością pieprzu, na zakwasie i z miodem nie byłyby głupi.

Jako ciasto, oczywiście, szarlotka (sprawdz na Galerii Potraw te 'spod samiuśkich Tater'), ale wtedy już bez jabłek pieczonych (zamiast nich możesz zapiec np nektarynki z nadzieniem z pokruszonych orzechów laskowych i herbatników plus jajko, trochę masła i brązowego cukru, albo zamiast nich możesz przygotować mniej typowy deser zapiec połówki gruszek z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i miodem).
        • gingers73 Re: Manu na jesienną imprezkę 14.09.14, 11:37
          Grzanki z pomidorami, serami i ew grzybami/ pieczarkami
          Jakaś zupa krem
          Faszerowane cukinie /farsz przygotowany dzień wcześniej
          Na deser szarlotka lub ciasto marchewkowe
          Do picia cydr, wino ...dla dorosłych i nie kierowców.
      • mhr2 Re: Manu na jesienną imprezkę 17.09.14, 12:21
        azonka1 napisała:

> syn ma 11 urodziny ale menu nie za
        > mierzam układać pod niego, bo musiała by to być pizza,

napewno bedzie ucieszony, dla kogo te urodziny robisz?
        • pavvka Re: Manu na jesienną imprezkę 18.09.14, 16:27
          Też na to zwróciłem uwagę. Naprawdę 11-latek ucieszy się z imprezy polegającej na sproszeniu kupy starych ciotek i podaniu jedzenia którego nie lubi?
          • angazetka Re: Manu na jesienną imprezkę 18.09.14, 22:23
            O ile sama idea urodzin dla rodziny mnie nie dziwi, o tyle nie rozumiem, dlaczego szykować na nie do jedzenia coś, czego główny bohater nie lubi. To nawet ja, stara baba, gdy zjeżdżam do domu rodzinnego na urodziny, mam menu układane pod siebie. Dotąd myślałam, że to oczywiste, że to świętujący ma mieć przyjemność...
            • azonka1 Re: Menu na jesienną imprezkę 18.09.14, 23:23
              Gdybym robiła przyjęcie z okazji przyjeżdżającego dziecka zrobiła bym coś specjalnie dla niego ale ta impreza jest dla dziadków i z myślą o dziadkach, to oni przyjeżdżają specjalnie dla wnuka, wydali kasę na upominek więc jakiś ukłon w ich stronę się należy. Mały ma się cieszyc z powodu gości i prezentów, pieczone kiełbaski nad ogniskiem, tort marchewkowy + gorący kisiel miał na urodziny dla kumpli, dziadkom do takiego menu musiała bym dodatkowo podac coś na wątrobę, to wolę coś co goście zjedzą z przyjemnością, a młodemu powodów do radości nie zabraknie.
              Poza tym pieczone jabłka i babeczki nie wydają mi się czymś czym młody człowiek mógł by jakoś specjalnie pogardzic.
              • beata_z_wrolandii Re: Menu na jesienną imprezkę 19.09.14, 00:25
                Rozsądne podejście.
                Co do wskazówek kulinarnych - babeczki możesz zrobić zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Ktoś tam wcześniej pisał o babeczkach z kruchego ciasta z różnym nadzieniem, poza tym jest trochę przepisów w internecie na muffinki w wersji wytrawnej.
                A jabłka pieczone będą nadziewane?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka