gingers73 08.10.14, 20:10 Jakie zawiera ulubione ? typowe ? potrawy. Na co.innego niż latem macie apetyt ? Co dziś np. było u Was na kolację ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:14 nie jem kolacji bo wraz ze zbliżajacą się zimą mój organizm wszystko przerabia na tłuszcz. Ostatni posiłek max 16. dzisiaj krupnik, pierogi z mięsem. Ogolnie wiecej ochoty na tłuste zupy w typie jednogarnkowych dań. Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:28 Też powinnam wieczorem się ograniczać :) Zrobiłam rodzinie zapiekanki z cukinii i tak pachniało .... ze się skusilam. Usmazylam też kotlety z marchewki z curry. Na weekend ale jakiś kolejny chłodniejszy planuje fasolkę po bretońsku bo chłopaki uwielbiają. I jakieś ciasto dyniowe może z bananami lub marchewka. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:34 a w weekend już trzeci raz bede robił czenaki. Nieco upgrejdowane z dynią. A jak mi sie uda dostać baraninę to bedzie już pełnia szczęscia. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:49 gotuję cięższe zupy niż latem, kolacja jeszcze przede mną ale na obiad była fasolowa pieczone warzywa - dynia, buraki, marchew, ziemniaki a zupa dyniowa uszami mi już powoli wychodzi ale jeszcze trochę miejsca się na nią znajdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 21:18 Dynia na 100 sposobów (zupy, placki, ciasta - kocham dynię i żal mi, że tak krótko można ją u nas kupić). I buraczki pod każdą postacią. I placki warzywne. I grzyby. I krem z marchewki. I pomidory (ostatnie dni na nasze pomidory). Ogólnie mam fazę na betakaroten i curry ;). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 22:15 Tarty z gruszkami i śliwkami, papryka faszerowana. Przestałam gotować zupy latem i jakoś nikt ich nie żałuje. A kolacji nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 22:14 podgrzybki pod każdą postacią a razej we wszystkim w gulaszu w śmietanie duszone z wątróbką dodawane do każdej pieczeni do krupniku barszczu żurku u mnie w domu ostatnio wszystko smakuje chociaż odrobinę podgrzybkami poza tym: śliwki na surowo w kompocie ryż ze śliwkami naleśniki z szybką marmoladką a poza tym smażę powidła z siedmiolitrowego gara śliwek (z cynamonem i imbirem) wychodzi 4 słoiki powideł jabłka pieczone w piekarniku z kaczką (pierś pieczona) w naleśnikach zapiekane z ryżem na szczęście, chociaż dużo tego nie jem, chodzę na aerobik 2 razy w tygodniu (na wszelki wypadek) Miłego wieczoru! quba Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Wasze jesienne menu... 09.10.14, 01:50 gingers73 napisała: > Jakie zawiera ulubione ? typowe ? potrawy. > Na co.innego niż latem macie apetyt ? Więcej jagnięciny, kaczek, eintopfów, gęstych zup (jak karaibska dyniowa i inne kremowe albo soczewicowa fakes), częściej gotuję pho. Śniadania dla męża bardziej konkretne, właśnie skończyłam piec mini-calzone, częściej robię pankejki czy nadziewaną foccacię, w weekendy rower albo godzinami chodzimy po parku szukając jeleni żeby zrobić zdjęcia, trzeba te kcal spalić. :-) > Co dziś np. było u Was na kolację ? Chłodno jest dopiero od kilku dni, wciąż dojrzewają mi pomidory na balkonie, więc menu jeszcze mało jesienne. Dziś był kotlet schabowy w panko, zimna soba i brokuł z czosnkiem i chili, jedno z ulubionych dań więc wraca co kilka-kilkanaście dni, jutro będą ruskie pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Wasze jesienne menu... IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.14, 10:56 Golonka za mną chodzi, ale jeszcze trochę za ciepło. Świńskie ogonki w kapuście. Prawdziwa grochowa i prawdziwa fasolowa. To są potrawy, które robię raz w roku, bliżej zimy. Nic odkrywczego. A teraz wiadomo -grzyby w każdej postaci, kabaczek, cukinia, buraki, zupy jarzynowe, śliwki, świeże orzechy, borówki leśne. Ostatnie dni, kiedy zieleniak wygląda tak smacznie i odjazdowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Wasze jesienne menu... 09.10.14, 11:26 No właśnie też tak mi się wydaje że jeszcze można maliny nawet truskawki widziałam cukinia niedroga pomidory wciąż smaczne Odpowiedz Link Zgłoś