Dodaj do ulubionych

Wasze jesienne menu...

08.10.14, 20:10
Jakie zawiera ulubione ? typowe ? potrawy.
Na co.innego niż latem macie apetyt ?
Co dziś np. było u Was na kolację ?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:14
      nie jem kolacji bo wraz ze zbliżajacą się zimą mój organizm wszystko przerabia na tłuszcz.
      Ostatni posiłek max 16.
      dzisiaj krupnik, pierogi z mięsem.
      Ogolnie wiecej ochoty na tłuste zupy w typie jednogarnkowych dań.
      • gingers73 Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:28
        Też powinnam wieczorem się ograniczać :)
        Zrobiłam rodzinie zapiekanki z cukinii i tak pachniało .... ze się skusilam.
        Usmazylam też kotlety z marchewki z curry.
        Na weekend ale jakiś kolejny chłodniejszy planuje fasolkę po bretońsku bo chłopaki uwielbiają.
        I jakieś ciasto dyniowe może z bananami lub marchewka.
        • trypel Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:34
          a w weekend już trzeci raz bede robił czenaki. Nieco upgrejdowane z dynią. A jak mi sie uda dostać baraninę to bedzie już pełnia szczęscia.
    • vandikia Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 20:49
      gotuję cięższe zupy niż latem, kolacja jeszcze przede mną ale na obiad była fasolowa
      pieczone warzywa - dynia, buraki, marchew, ziemniaki
      a zupa dyniowa uszami mi już powoli wychodzi ale jeszcze trochę miejsca się na nią znajdzie :)

• klamkas Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 21:18
      Dynia na 100 sposobów (zupy, placki, ciasta - kocham dynię i żal mi, że tak krótko można ją u nas kupić). I buraczki pod każdą postacią. I placki warzywne. I grzyby. I krem z marchewki. I pomidory (ostatnie dni na nasze pomidory). Ogólnie mam fazę na betakaroten i curry ;).
      • aqua48 Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 22:15
        Tarty z gruszkami i śliwkami, papryka faszerowana. Przestałam gotować zupy latem i jakoś nikt ich nie żałuje. A kolacji nie jadam.
    • quba Re: Wasze jesienne menu... 08.10.14, 22:14
      podgrzybki
      pod każdą postacią
      a razej we wszystkim
      w gulaszu
      w śmietanie
      duszone z wątróbką
      dodawane do każdej pieczeni
      do krupniku
      barszczu
      żurku
      u mnie w domu ostatnio wszystko smakuje chociaż odrobinę podgrzybkami
      poza tym:
      śliwki
      na surowo
      w kompocie
      ryż ze śliwkami
      naleśniki z szybką marmoladką
      a poza tym smażę powidła
      z siedmiolitrowego gara śliwek (z cynamonem i imbirem) wychodzi 4 słoiki powideł
      jabłka
      pieczone w piekarniku
      z kaczką (pierś pieczona)
      w naleśnikach
      zapiekane z ryżem
      na szczęście, chociaż dużo tego nie jem, chodzę na aerobik 2 razy w tygodniu (na wszelki wypadek)
      Miłego wieczoru!
      quba
    • squirk Re: Wasze jesienne menu... 09.10.14, 01:50
      gingers73 napisała:

> Jakie zawiera ulubione ? typowe ? potrawy.
      > Na co.innego niż latem macie apetyt ?

Więcej jagnięciny, kaczek, eintopfów, gęstych zup (jak karaibska dyniowa i inne kremowe albo soczewicowa fakes), częściej gotuję pho. Śniadania dla męża bardziej konkretne, właśnie skończyłam piec mini-calzone, częściej robię pankejki czy nadziewaną foccacię, w weekendy rower albo godzinami chodzimy po parku szukając jeleni żeby zrobić zdjęcia, trzeba te kcal spalić. :-)

> Co dziś np. było u Was na kolację ?

Chłodno jest dopiero od kilku dni, wciąż dojrzewają mi pomidory na balkonie, więc menu jeszcze mało jesienne. Dziś był kotlet schabowy w panko, zimna soba i brokuł z czosnkiem i chili, jedno z ulubionych dań więc wraca co kilka-kilkanaście dni, jutro będą ruskie pierogi.
      • Gość: miki202 Re: Wasze jesienne menu... IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.14, 10:56
        Golonka za mną chodzi, ale jeszcze trochę za ciepło. Świńskie ogonki w kapuście. Prawdziwa grochowa i prawdziwa fasolowa. To są potrawy, które robię raz w roku, bliżej zimy. Nic odkrywczego. A teraz wiadomo -grzyby w każdej postaci, kabaczek, cukinia, buraki, zupy jarzynowe, śliwki, świeże orzechy, borówki leśne. Ostatnie dni, kiedy zieleniak wygląda tak smacznie i odjazdowo.
        • gingers73 Re: Wasze jesienne menu... 09.10.14, 11:26
          No właśnie
          też tak mi się wydaje że jeszcze można maliny nawet truskawki widziałam
          cukinia niedroga
          pomidory wciąż smaczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka