adi_100 12.10.14, 22:01 aronię zasypałem cukrem, słój przykryłem gazą, po kilkunastu dniach zawartość zaczęła pleśnieć. Co zrobiłem źle? Słój wyszorowany, aronie też ... Niby proste, a spierniczyć można wszystko ... Ktoś pomoże ?? z góry dziękuję j. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saqigar Re: sok spleśniał ... 13.10.14, 00:39 Kilkanaście dni tylko pod gazą? Nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: sok spleśniał ... 13.10.14, 16:41 Przyznaje, ze nigdy soku z aronii nie robilem, a do innych uzywale sokownika, ale jakikolwiek owoc tak potraktowany splesnieje. Normalnie to chyba podgrzewamy krotko owoce, az puszcza sok, filtrujemy przez gaze, dodajemy cukier i zamykamy w cokolwiek, a potem pasteryzujemy. Mozna tez zasypac owoce cukrem w sloikach, pasteryzowac, potem po otwarciu zlewac sok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: sok spleśniał ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.14, 15:25 adi_100 napisał: > po kilkunastu dniach zawartość z > aczęła pleśnieć. w międzyczasie spalas? Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: sok spleśniał ... 13.10.14, 17:25 Moim zdaniem za mało było cukru. Zawsze zasypuję owoce cukrem tak, aby na wierzchu była gruba, kilkunastocentymetrowa warstwa cukru. Zasypuję miękkie jagodowe : maliny, jagody, truskawki. (Każdy owoc osobno). Czy dojrzała aronia jest na tyle miękka, że sama zacznie "pobierać sobie cukier" i puszczać sok? Teraz raczej należy wyrzucić. W dawnych czasach to się coś takiego ratowało, przerabiając na wódkę, lub owocowy ocet, ale teraz wiemy, że właśnie TAKA żywność, czyli popsuta, spleśniała, przetwarzana w jakikolwiek sposób może być w przyszłości powodem choroby nowotworowej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: sok spleśniał ... IP: 46.77.124.* 14.10.14, 10:56 Tez mi sie wydaje, ze za malo cukuru. Jesli sie chce miec sok z mala iloscia cukru, trzeba go wycisnac i zapasteryzowac. Inaczej raczej sie zepsuje. Odpowiedz Link Zgłoś