Dodaj do ulubionych

co można zrobić z dyni?

17.10.14, 20:37
Zupę juz zrobiłam, racuchy też a dyni wcale nie ubyło, ratunku...
Obserwuj wątek
    • squirk Re: co można zrobić z dyni? 17.10.14, 20:53
      susieque napisała:

> Zupę juz zrobiłam, racuchy też a dyni wcale nie ubyło, ratunku...

Dynię w occie na słodko-ostro, pieczone kostki dyni, placuszki z nadzieniem dyniowym, pierogi z dynią, ciasta z nadzieniem dyniowym, możesz dynię zamrozić w porcjach albo zapasteryzować puree na zupy na zimę.
      :-)
    • Gość: I2h2 Re: co można zrobić z dyni? IP: *.skynet.net.pl 17.10.14, 21:53
      Dżem, ale lepiej w połączeniu z czymś kwaśnym (cytryna, pomarańcza, jabłka etc.) - ja łączyłam ze śliwkami.
      Muffinki, babeczki, różne ciasta. Na blogu mojewypieki jest ze 20 przepisów, m.in. na sernik.
      Dodawałam też do duszonego kurczaka, wołowiny.
      • znana.jako.ggigus Purée z dyni i ziemniaków 17.10.14, 22:29
        dziś robiłam, pyszne!

Czas: 20 min.
        Stopień trudności: niski

Składniki dla 2-3 osób:
        kawałek dyni, pokrojony w kostkę
        3-8 g ziemniaków, wyszorowanych, wyoczkowanych i pokrojonych
        1/4 pora (biała część), pokrojona w talarki
        1/2 cebuli, pokrojonej w talarki
        1-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
        1-3 łyżki śmietany
        przyprawy: cukier, sól morska, sproszkowana papryka ostra i słodka, szczypta kurkumy, świeżo zmielony pieprz, tarta gałka muszkatołowa

Wykonanie:
        Dynię zalać wodą do przykrycia i gotować 3-4 min. Kiedy zmięknie, dodać ziemniaki, kurkumę i nieco wody. Warzywa gotować do miękkości, pod koniec dodać pora i cebulę.
        Odcedzić, dodać czosnek, polać śmietaną i wymieszać. Utłuc źgocem1 i przyprawić.

Do potrawy polecam dynię hokkaido. Można ją gotować bez obierania, a skóra nadaje intensywny kolor.
        Zamiast ziemniaków można użyć pasternaków.
    • vandikia Re: co można zrobić z dyni? 17.10.14, 23:23
      kawałki dyni oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i upiecz (duży kawał ok 20 min w 200 stopniach), mniejsze na wyczucie - 180 stopni i po 10 min trzeba sprawdzać

i potem taką dynię możesz jeść solo, dodać na zimno do sałatek, dodać do zupy warzywnej i zmiksować z resztą, generalnie co sobie wymyślisz, to z tak upieczonej dyni będzie dobre

• genova51 Re: co można zrobić z dyni? 18.10.14, 07:17
      Kompot. Kompot mojego dzieciństwa, najlepszy mojej mamy i babci, ja już takiego nie potrafię zrobić, dosmaczyć, aby był słodko-kwaśny i nie z dodatkiem cytryny czy kwasku cytrynowego , ale octu! No i koniecznie z laską cynamonu.
    • linn_linn Re: ravioli rodem z Mantui 18.10.14, 08:33
      cucinissima.wordpress.com/2010/12/14/dyniowe-ravioli-swieta-we-wloszech/
    • budzik11 Re: co można zrobić z dyni? 18.10.14, 09:14
      Zupę mleczną (u mnie jadało się z zacierkami, ja robię ze świderkami) na słodko
      Ciasto dyniowe (tarta z kremem z dyni) niebowgebie.blox.pl/2007/10/Placek-dyniowy-czyli-Pumpkin-Pie.html
      Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania bee-sweet.blogspot.com/2011/10/ciasto-dyniowe-z-cynamonem-i-lukrem.html
      Muffinki: jakcien.blogspot.com/2011/10/orzechy-wiewiorki-i-muffiny.html

Poza tym - juz wspomnianą dynię pieczoną (na słono i na słodko), pokrojoną w kostkę.
      A jak masz dużo i nie chcesz jej przerabiać całej na raz, można ja ugotować do miękkości, odcedzić, odcisnąć przez gazę, poporcjować i zamrozić - ja mam takie porcje przez całą zimę i robię powyższe :)
    • mhr2 Re: co można zrobić z dyni? 19.10.14, 12:07
      dynia makaronowa zapiekana z pomodorami i serem kozim, male gatunki nadziewane mielonym;)
    • znana.jako.ggigus jest masa zup z dyni 19.10.14, 13:30
      moja ulubiona to z curry i sokiem pomarańczowym.
      No jedna z moich ulubionych.
      jutro eksperymentuję i gotuję dynię z kapustą kiszoną na wędzonym tofu.
      To może być dobre!
      • anet77 Re: jest masa zup z dyni 21.10.14, 09:20
        Ja robię placki, kluski, zupe, muffinki. Poza tym na zimę mrożę i przygotowuję przecier dyniowy w słoikach. Potem jak znalazł taki przecier do placków i wszelkich wypieków.
    • marbor1 Re: co można zrobić z dyni? 21.10.14, 11:17
      Konfiturę z dyni i pomarańczy z cukrem żelującym.
      • agata99222 Re: co można zrobić z dyni? 21.10.14, 20:48
        Marbor, prooooszę o przepis na konfiturę :)
        • marbor1 Re: co można zrobić z dyni? 21.10.14, 21:29
          Przepis jest bardzo prosty.
          1 kg obranej i startej na tarce jarzynowej dyni
          1 kg dobrych pomarańczy
          cukier żelujący 1:3 na 2 kg. owoców.
          Dynię w rondlu podlać 2-3 łyżkami wody i na małym ogniu pod przykryciem rozciapciać.
          Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Obetrzeć na drobnej tarce wierzchnią skórkę.
          Zdjąć z pomarańczy białą skórkę [albedo] i pokroić w plastry.
          Wszystkie składniki włożyć do rondla wraz z obtartą skórką, doprowadzić do wrzenia i
          gotować na małym ogniu ok. 5-10 min.
          Gorącą konfiturę nakładać do wyprażonych słoików, zamknąć, odwrócić słoiki do góry dnem
          i pozostawić do wystudzenia.

Znalazłam jeszcze inny przepis na konfiturę z dyni w wydawnictwie Prószyńskiego:
          1 kg dyni
          70 dag cukru
          sok z cytryny
          50 ml rumu/
          Obrać dynię, usunąć pestki, a miękisz pokroić w kostkę. W rondlu zagotować wodę i zanurzyć w niej [najlepiej na sicie] przygotowaną dynię, wystudzić. Skropić sokiem z cytryny.
          Z wody [3/4 szklanki] i cukru ugotować syrop i partiami wrzucać do niego dynię. Zamieszać i trzymać na ogniu od chwili wrzenia przez 10 min, po czym odstawić. Czynność tę powtórzyć nazajutrz, do momentu, aż kawałki dyni staną się szkliste.
          Gorącą konfiturą napełnić przygotowane słoiki. Szczelnie zamknąć. Odstawić do wystudzenia.
        • marbor1 Re: co można zrobić z dyni? 21.10.14, 22:43
          Jeszcze dodam, że ja najbardziej lubię do przetworów dynię czerwoną [o zielonej skórce] MUSCAT.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka