Dodaj do ulubionych

Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu

18.10.14, 23:31
Wiem, że można kupić i są tanie ale chcę zrobić domowe, jeśli ktoś ma przepis i zechce się podzielić będę bardzo wdzięczna.
:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu IP: *.gdynia.mm.pl 18.10.14, 23:54
      Składniki (na około 10 szt.):
      Ciasto: 450 g mąki, 1 jajko, 25 g drożdży, szczypta soli, 100 g cukru, 75 g masła, 250 ml mleka.

1. Mleko i masło podgrzać (do rozpuszczenia się masła).
      2. Mąkę wymieszać z solą, utworzyć zagłębienie, wlać mleko z masłem, dodać drożdże i cukier, lekko zamieszać, dodać jajko i wyrobić na gładkie ciasto (ciasto jest dosyć lepkie, więc staramy się nie dodawać zbyt dużo mąki, bułeczki będą wtedy suche i twardawe). 3. Przełożyć gotowe ciasto do misy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Formujemy bułki dowolnej wielkości. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch możemy posmarować żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w kombiwarze 10-15 min "na złoto" w temp. 180-185'C. W piekarniku temperaturę podwyższamy do 200'C. Ciasto jest dość "luźne" więc formowanie bułek ułatwi "mączenie" rąk. Z tego samego przepisu można robić wersje słodkie, z farszem, wytrawne też z farszem, jakim się chce. Wersja "maszynowa": wszystkie składniki do maszyny i viola, gotowe. Program 1,5 godz.
      • squirk Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu 18.10.14, 23:56
        Gość portalu: klik napisał(a):

Dziękuję, przetestuję w weekend.
        • ania_m66 Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu 19.10.14, 22:23
          w galerii potraw sa, o ile pamietam.
          • squirk Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu 20.10.14, 00:32
            ania_m66 napisała:

> w galerii potraw sa, o ile pamietam.

Dziękuję, poszukam.
            • ania_m66 Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu 20.10.14, 00:43
              mnie niestety akurat pare razy szukaj wykopal przed znalezieniem, bo szukalam jednego takiego przepisu na skrzydelka. ale pewnie cznowu os robia i bedzie ok za pare h.

squirk napisała:

> ania_m66 napisała:
              >
              > > w galerii potraw sa, o ile pamietam.
              >
              > Dziękuję, poszukam.
              > :-)
              >
              • squirk Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu 20.10.14, 15:39
                ania_m66 napisała:

> mnie niestety akurat pare razy szukaj wykopal przed znalezieniem, bo szukalam j
                > ednego takiego przepisu na skrzydelka. ale pewnie cznowu os robia i bedzie ok
                > za pare h.

U mnie nadal coś nie gra/nie wyszukuje, ale mam czas do weekendu, znajdę.
                • ania_m66 mi akurat dziala 20.10.14, 17:05
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38279000,38279000.html
                  najpierw wydawalo mi sie, ze robilam z innego watku, ale innego nie ma, wiec musial byc ten przepis.
                  • ania_m66 o, i szukaj pod 20.10.14, 17:08
                    "bułeczki hamburgerowe" na whiteplate i mojewypieki
    • Gość: geez Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.14, 22:51
      ja robiłam z przepisu z mirabelkowego bloga, już 2 razy, b. dobry przepis.
      • squirk Re: Bułki do hot dogów/burgerów - szukam przepisu 21.10.14, 23:23
        Ania, Geez - bardzo dziękuję, mam kilka przepisów, w weekend pieczenie.
        • ania_m66 a niehamburgerowo 22.10.14, 16:07
          koniecznie sprobuj buleczek dyniowo-pomaranczowych z moichwypiekow.
          absolutna bomba. zrobilam na probe z pol porcji przed pracowa impreza halloweenowa i wlasnie pozarlysmy z sasiadka wszystkie 6 sztuk :)
          • squirk Re: a niehamburgerowo 22.10.14, 17:26
            ania_m66 napisała:

> koniecznie sprobuj buleczek dyniowo-pomaranczowych z moichwypiekow.

Wyszukane, zapisane. Z nieba mi spadłaś z tą propozycją bo dosłownie chwilę temu zastanawiałam się, co upiec mężowi i kołorkerowi na kolejny dyżur - zaczynają o 6.00 i śniadanie, niezbyt słodkie i obfite, ale jednak, daje im energetycznego "kopa" na dobrych kilka godzin a drożdżowe z kruszonką, cynamonowe norweskie i orzechowe serca (i wiele innych) już były po 2-3 razy i pora na coś nowego. Dorzucę dynię i konfiturę do zamówienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka