Gość: 6-ta kucharka IP: *.acn.pl 07.09.04, 11:27 moze ktoś ma przepis na danie z tego mięczaka ? jedzenie ich tak jak ostrygi, to znaczy na surowo z cytryną znudziło nam się. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koooooooooooo Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: .48.213.* / 80.48.242.* 07.09.04, 12:34 o ile wiem to nie jada sie meduz, zwłaszcza iz parzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :] Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 12:39 ch - chelbia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: *.cheznoo.net 07.09.04, 12:42 nigdy nie slyszalam zeby jadlo sie meduzy :) chociaz te baltyckie chyba nie parza. jak by nie bylo, chyba trudno cos z nimi zrobic bo przeciez pod wplywem temperatury to chyba sie rozplyna?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6-ta kucharka Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: *.acn.pl 07.09.04, 22:27 a jednak sie JE je !! Tylko nudno jeśc stale JĄ tak jak ostrygi, czyli ZUPEŁNIE " s o t e " Tak więc proszę o pomysł na inne danie z naszej rodzimej "ostrygi" . Tak, wiem,. że CH ełbi a nie H ełbi,...ale nie ortografię szło. Dzięki za SMRODKI dydaktyczne. Oczekuję także od zabłąkanych z Forum " ORTOGRAFIA " tak tylko przy okazji porad i pomysłów kulinarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 06:15 no z pewnością nie jest to mięczak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: 204.79.89.* 08.09.04, 06:25 Rozmaite meduzy mozna suszyc, potem pozostalosci mielic a otrzymany proszek dodawac do innych potraw. U mnie sa rozmaite chipsy tym wlasnie proszkiem aromatyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 06:44 ale... poniewaz te nasze to maja jakies 10 cm srednicy (duze) to po wysuszeniu zostaje niewiele. O ile pamietam z biologii to ponad 98 proc. to woda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: 204.79.89.* 08.09.04, 06:50 Trzeba po prostu dozo meduz nalapac. Miec duzo miejsca do suszenia (albo maszyne). I troche szczescia. A tak na marginesie to na surowe je sie zlapane w morzu czy tez te znalezione na plazy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 tutaj IP: 202.172.58.* 08.09.04, 07:07 www.seasabres.com/%5Crecipes%5CMisc%5Cjellyfishrecipe.htm z tym ze dodalbym ziarenek sezamka i poszatkowanych w nitki wodorostow (grubolistnych a nie suszonych jak obwijka do suszi) na zywca nie bralem, ciekawe... mozesz opisac w detalu? nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: tutaj IP: 204.79.89.* 08.09.04, 07:15 O ile sie nie myle to powyzsze danie jest robione z przetworzonych meduz, te kawakli kupuje sie w sklepie. Konsystencja jakby twardsza sliska galaretka. Ze swiezych chyba sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 nie mylisz sie IP: 202.172.58.* 08.09.04, 11:10 ale nie mam zielonego pojecia jak sie je WSTEPNIE preparuje ostatnie moje spotkanie z zywym meduzem bylo nieprzyjemne musialem wolac lodke na pomoc a do dzis mam na lapce blizne nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: delicje IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.09.04, 09:48 przygotować gęsty syrop z wody i cukru dodać kilka łyżek soku z cytryny i wystudzić. Włożyć ostrożnie chełbie i zostawić na noc. Upiec cienki biszkopt (jak na roladę).Wyciąć krążki z wystudzonego biszkoptu o średnicy trochę większej niż średnica meduzy. Układać martwe już żyjątka na krążkach biszkoptu. Można posypać cukrem pudrem.Można oblać je polewą czekoladową otrzymamy coś w rodzaju "delicji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka parzydełkowiec! IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 08.09.04, 09:53 nie żebym się czepiała ale jako niedoszły biolog pragnę zaznaczyć że chełbia jest parzydełkowcem a nie mięczakiem :) Przepraszam, wiem że to forum kulinarne, nie mogłam się powstrzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: przepis na HEŁBIĘ BAŁTYCKĄ (pop.zwanej MEDUZA IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 11:20 na bazie meduz można ugotować całkiem przyzwoity bulion, który da nam bazę pod klarowną zupę rybną (\morską) podawaną z wodorostami, kawałkami ryby i makaronem "omlecikowym" :) Odpowiedz Link Zgłoś