Dodaj do ulubionych

SMAK EGIPTU

08.09.04, 00:36
CYZ KTOS COS CIEKAWEGO ZWIOZL Z EGIPTU OSTATNIMI CZASY BO JA..........
Obserwuj wątek
    • egipcjanka15 Re: SMAK EGIPTU 08.09.04, 11:22
      Nie do konca rozumiem pytanie, ale smak Egiptu to dla mnie kminek rzymski moj
      ulubiony, czosnek, troszke chilli i mieta. I lemonka dodawana do prawie
      wszystkiego, a przede wszystkim do owocow morza i wszelkich zup. I jeszcze
      muluhija, choc to nie kazdy lubi ze wzgledu na wyglad; taka ciemnozielona,
      glutowata (cos jak duszone maslaki) ciapa. Ale ja uwielbiam. Maslaki tez ;-)
      • Gość: Hela Re: SMAK EGIPTU IP: *.bb.online.no 08.09.04, 17:47
        Egipcjanko! Jak przyrzadzasz moulukhie(to chyba sie nazywa okra po polsku) ?
        Kusi mnie w sklepie, a nie wiem co z nia zrobic.
        • egipcjanka15 Re: SMAK EGIPTU 09.09.04, 11:19
          Nie. Muluhija to juta. A okra to bamia. Tez przyrzadzam i bardzo lubie. Mam
          swoj sposob, nieco odbiegajacy od kanonicznych egipskich.

Siekam cebulke, podsmazam na szklisto, dodaje troche proszku curry (ostrego),
          ale nie za duzo i przesmazam mieszajac z minute, dwie. Wrzucam obrana okre
          (nudna robota) i podzmazam chcwile razem mieszajac, potem trzeba wody podlac,
          ale nie za duzo (bo wyjdzie zupka, a ja wole na gesto). Przykrywam i dusze.
          Dusi sie dosc szybko, z tym, ze ja lubie okre dosc miekka, bardziej
          sie "slimaczy" ;-). Na koniec dodaje pomidor oskorowany, drobno pokrojony i
          chwile razem duze. Czasem razem z pomidorem dorzucam czosnek z praski. Na
          koniec sol. Podaje z ryzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka