mhr2 31.01.15, 10:27 sałatka z pora, bylam zaskoczona Jak długo Nigdy nie robilam, chociaż w domu Na zawsze;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: pamiętasz sałatki 31.01.15, 12:48 Dla mnie sałatka z pora to jakieś barbarzyństwo - mnóstwo warzywa o bardzo intensywnym smaku i aromacie - imo kompletny niewypał, tego sie nie da jeść, nawet jeśi por będzie z jablkiem (a widziałam sałatki z pora solo: por + majo). Z oldschoolowych sałatek z sentymentem wspominam przebój wczasów FWP: sałatka szwedzka. Makaron, szynka, groszek konserwowy, trochę pora, do tego chyba papryka i ogórek koserwowy? Fantastyczna była :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: pamiętasz sałatki 31.01.15, 14:00 bene_gesserit napisała: > Dla mnie sałatka z pora to jakieś barbarzyństwo - > Z oldschoolowych sałatek z sentymentem wspominam przebój- sałatka s > zwedzka. Makaron, szynka, groszek konserwowy, trochę pora, do tego chyba papryk > a i ogórek koserwowy? Fantastyczna była :) Dla mnie sałatki z makronem to barbarzyństwo i kluchowaty zapychacz :) Sałatkę z pora bardzo lubię i uskuteczniam. Pora pokrojonego w połtalarki przelewam na sitku wrzątkiem i traci on tę swoją intensywność, prócz jabłka dodaję do niej sporą garść rodzynek sułtanek i marchewkę. A zalewam jogurtem lub gęstą śmietaną z sokiem cytrynowym i odrobiną cukru oraz oliwy, nie majonezem, którego też w sałatkach nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: pamiętasz sałatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.15, 17:27 Mnie ostatnio koleżanka poradziła żeby pora nie przelewac wrzątkiem tylko pokrojonego w "półtalarki" wymieszac z odrobiną cukru pudru i odstawic na 20 minut, por pozostaje jędrny a łagodnieje bardzo, dla mnie rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: pamiętasz sałatki 31.01.15, 14:08 bene_gesserit napisała: > Dla mnie sałatka z pora to jakieś barbarzyństwo - mialam na mysli Twoja Zapomniana, Niekoniecznie na pora;) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: pamiętasz sałatki 31.01.15, 15:03 Z zapomnianych to jeszcze prosta sałatka z cebuli pokrajanej w plastry, zasypanej solą i posypanej potem curry w proszku. Albo z czerwonej papryki bez skórki i pomidorów, z oliwą. Lub z pomidorów z czosnkiem, polanych majonezem, i posypanych tartym żółtym serem.. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: pamiętasz sałatki 10.02.15, 13:22 się nie zgodzę,20cm cienko pokrojonej w półplasterki białej części z pora,3 dorodne marchewki starte na tarce,smietana 9%,sól cukier..............pycha.Zwykle pora kroje ciut wczesniej i solę,traci intensywny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: pamiętasz sałatki 31.01.15, 16:18 Wprawdzie nie sałatka, a surówka z pora: por, kiszone ogórki i jabłko (w proporcjach 1x1x1), do tego majonez. Cudowna. Inna "zapomniana" (chociaż ja pamiętam, czasem robię) to z selera (seler starty drobniutko, do tego rodzynki i majonez) oraz ze śliwek (śliwki węgierki, cukier, cynamon, śmietana). Była jeszcze taka sałatka, ale faktycznie zapomniana, na pewno była tam sparzona (zblanszowana) cebula w piórka, olej rzepakowy naturalny, chyba kwasek cytrynowy i... nie pamiętam, co jeszcze. Sól? To była taka bardziej okrasa do ziemniaków, i to się jadło tylko ze zsiadłym mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: pamiętasz sałatki 31.01.15, 16:50 Do selera startego drobniutko ja dodaję takież jabłko (albo dwa), sok z cytryny, odrobinę cukru i mielone orzechy. Żadnego majonezu! Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: pamiętasz sałatki 31.01.15, 19:36 Narobiłyście mi smaką na taką sałatkę. Swego czasu jadłam w restauracji [z okazji jakiegoś przyjęcia] śledzia podanego na przystawkę właśnie z porami zamiast cebulką. Ten por był jakby zblanszowany. Bardzo mi to smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
raj-ana Re: pamiętasz sałatki 17.02.15, 17:52 a ja nie znoszę pora, pod żadną postacią... podziwiam, że ktoś jest w stanie go jeść w postaci surówki solo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x inny temat? IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 20.02.15, 12:58 raj-ana napisała: > a ja nie znoszę pora, pod żadną postacią... Odpowiedz Link Zgłoś