Dodaj do ulubionych

z cyklu: obiad dla teściów

IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 20:40
Wiem, że tego typu wątki pojawiają się co jakiś czas i nie budzą entuzjazmu, niemniej zapytam, z nadzieją na pomoc.
Jak w tytule - obiad dla teściów, z różnych względów chciałabym, żeby był elegancki (w miarę - nie chodzi o to, żeby zrobić wrażenie, tylko żeby poczuli się miło podjęci).
Myślałam o risotto ze szparagami, na deser ciasto kruche z rabarbarem albo/i eaton mess z truskawkami.
Brakuje mi pomysłu na zupę i przystawki.
W sezonie szparagowym jestem sfokusowana i wszystkie pomysły, jakie przychodzą mi do głowy, to na szparagi w różnym wydaniu (mnie by taki szparagowy obiad pasował, ale biorę pod uwagę, że nie wszystkim musi ;) )
Chodzi mi po głowie jakaś zupa krem (z groszku?), choć nie wiem czy do tego rissoto delikatna zupa nie będzie trochę za nudna.
W kuchni jestem dosyć ogarnięta, choć preferuję dania z tych mniej skomplikowanych w produkcji (za to smacznych).
Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 20:52
      Gość portalu: ewa napisał(a):

> Wiem, że tego typu wątki pojawiają się co jakiś czas i nie budzą entuzjazmu, ni
      > emniej zapytam, z nadzieją na pomoc.
      > Jak w tytule - obiad dla teściów, z różnych względów chciałabym, żeby był elega
      > ncki (w miarę - nie chodzi o to, żeby zrobić wrażenie, tylko żeby poczuli się m
      > iło podjęci).
      > Myślałam o risotto ze szparagami, na deser ciasto kruche z rabarbarem albo/i ea
      > ton mess z truskawkami.
      > Brakuje mi pomysłu na zupę i przystawki.

Może jakiś chłodnik? Zwyczajny, z botwinki, albo gazpacho czy tarator. A na przystawkę verrine z wędzonym łososiem i awokado, eleganckie i bardzo smaczne, zawsze robi wrażenie.
      Też jestem teraz szparagocentryczna, kupuję codziennie.
      :-)
      • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 21:08
        Chłodnik to oczywiście pierwsze, co mi przyszło do głowy, tyle tylko, że... jest chłodno :) A chłodniki najlepiej smakują jednak gdy jest ciut cieplej. Stąd myśl o jakiejś zupie krem (oczywiście przyszedł mi do głowy krem szparagowy, no bo w końcu do risotto zielone, a do zupy białe - to przecież zupełnie co innego ;-) ale jednak nie będę ryzykować)
      • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 21:10
        A verrine z łososiem i awokado, brzmi interesująco, wezmę po uwagę :-)
      • Gość: x szparagocentryczna, co to za zwierzę? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.05.15, 23:16
    • vandikia Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 21:59
      a teściowie jaką kuchnię preferują?
      dla mnie zawsze elegancki jest rosół i do szparagów pasuje, możesz się pokusić o makaron własnej roboty albo lane kluski do kompletu, do rosołu podać w osobnych naczyniach posiekaną natkę i posiekany koperek.
      • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 22:19
        vandikia napisała:

> a teściowie jaką kuchnię preferują?
        > dla mnie zawsze elegancki jest rosół i do szparagów pasuje, możesz się pokusić
        > o makaron własnej roboty albo lane kluski do kompletu

O, albo takie kluseczki - nie pamiętam nazwy - z jajek i odrobiny mąki, pieczone w kąpieli wodnej, potem krojone w jakiś ładny kształt, że też zapomniałam jak to się nazywa, idę szukać w necie.
        Pomysł z rosołem popieram zawsze, jestem uzależniona. :-)
      • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 22:37
        Teściowie lubią kuchnię tradycyjną, ale na nowości się całkiem nie zamykają. Nie pomyślałam o rosole, może dlatego, że w kuchni tradycyjnej teściowa wypada lepiej niż ja :-) Ale może z takim kluseczkami, o których pisze squirk (liczę na przepis) to niezły pomysł?
        Ale co wtedy na przystawki? Myślałam o 2,3 różnych.
        • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 22:57

Ale może z takim kluseczkami, o których pisze squirk (liczę na
          > przepis) to niezły pomysł?

Szukam, szukam :-)
          • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 23:00
            squirk napisała:

> Szukam, szukam :-)

...i znalazłam - Ewo, wygooglaj sobie "kluski/kluseczki royal" - są bardzo delikatne, gotowe można pokroić np. w romby, to nietypowy dodatek więc może zrobić wrażenie.
            Uff. Też je zrobię, zabieram się za rosół.
            • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 23:10
              No dziękuję bardzo :-) Muszę wypróbować najpierw, bo brzmi interesująco, ale nie za bardzo wyobrażam sobie, jak będą smakować. Ale pomysł fajny :-)
              • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 23:14
                Doskonale Ewa

"... nie za bardzo wyobrażam sobie, jak będą smakować"

Doskonala recepta na kolacje z tesciami. :-))
                Szczescia.
                • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 23:18
                  Gość portalu: Magdalena napisał(a):

> Doskonale Ewa
                  >
                  > "... nie za bardzo wyobrażam sobie, jak będą smakować"
                  >
                  > Doskonala recepta na kolacje z tesciami. :-))

Przecież Ewa napisała że przepis najpierw przetestuje, nie będzie eksperymentować na teściach.
              • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 23:15

> No dziękuję bardzo :-) Muszę wypróbować najpierw, bo brzmi interesująco, ale ni
                > e za bardzo wyobrażam sobie, jak będą smakować. Ale pomysł fajny :-)

Mnie też się podoba i też nie wiem, jak to zestawienie wypadnie "w praniu" ale przetestuję, przepis podawała chyba pani Ćwierczakiewiczowa w którejś książce, albo może we "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" widziałam, w każdym razie jakoś mi utkwił i z ciekawości też zrobię.
                Czy obiad odbędzie się jakoś niedługo czy może np. wtedy, kiedy na rynku pojawi się bób? Bo może risotto z bobem a zupa szparagowa? Albo taka zupa, znów nie pamiętam, włoska chyba, z mnóstwa świeżych, młodych, zielonych warzyw. Znów idę szukać.
    • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 22:03
      Kasujcie wartosciowe propozycje.
      Z drugiej strony: mlode kartofelki, schabowe, sledz w smietanie i inne ... tego Forum dla "tesciów". Zenujace.
      • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 22:17

> Kasujcie wartosciowe propozycje.

Twoja wartościowa propozycja to było najpierw obrażenie męża autorki wątku a potem forumowiczek? Próba wywołania jatki w kolejnym wątku nie jest najwyraźniej tak szalenie cenna jak ci się, Januszu, zdaje i nic dziwnego, że została skasowana. A proponowanie w najlepszym sezonie roku puszek tylko dlatego, że drogie, to wyjątkowo słaby pomysł.
        • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 23:05
          Dobrze. Wiec propozycja wg. zasad tego Forum:
          1. Sledzie po japonsku (przystawka).
          2. Rosól z nitkami (prawie glówne danie).
          3. Mlode kartofelki z koperkiem + schabowy +bigos z mlodej kapusty (glówne danie).
          4. Ryz ze smietana (nie zapomniec o canela).
          5. Pól litra Wyborowej.

Doskonale menu dla tesciów. Beda zachwyceni synowa.
          Mam nadzieje, ze nikogo nie obrazam. PiW (Pan i wladca).
          Zenujace.
          • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 23:12

> 3. Mlode kartofelki z koperkiem + schabowy +bigos z mlodej kapusty (glówne dani
            > e).

Pomijając schabowy - świetna propozycja, sezonowa, młoda kapusta jest już w sklepach a sezon na nią, niestety, bardzo krótki.
            • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 23:15
              szczególnie aby zaskoczyc tesciów. :-))
              • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 23:17

> szczególnie aby zaskoczyc tesciów. :-))

Zaskoczyć można innymi daniami a z sezonowych produktów nie ma co rezygnować, zwłaszcza, że chyba wszyscy je lubią :-)
            • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 23:24
              Ay ... zapomnialam o ... kluseczkach.
              Doskonale, szczególnie gdy kolacja czy obiad z poprzedniego dnia bedzie powtórzeniem.
              Z drugiej strony, tesciowa powie: jak ja ... dobra synowa podczas gdy tesc .. znowu? ... Kiedy to sie skonczy? :-)
              Magda.
          • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 23:25
            Owszem, obrażasz. O co ci chodzi? Niczego konstruktywnego nie wnosisz do dyskusji. Nie doczytałaś/eś, że pomysł na danie głowne to risotto ze szparagami. A deser to ciasto z rabarbarem i może truskawki z bezą i bitą śmietaną.
            Pytałam o zupę i przystawki. Rosół jest uniwersalny, więc go rozważę. Śledzie nie pasują. Nie wspomniałam, ale zdecydowanie preferuję produkty sezonowe.
            Z alkoholi przewiduję wino, białe/różowe.
            Nie mam "aspiracji", żeby obiadem zachwycić teściów. Zbyt długi staż małżenski, żeby obiad miał być jakimkolwiek wyznacznikiem w tym zakresie.
            Więc twoje propozycje są jak w kulą w plot, i chyba rzeczywiście twoj jedyny cel, to obrazic. I zaistnieć.
            • Gość: x na deser koniecznie eaton mess z truskawkami ;) IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.05.15, 23:28
            • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 23:32
              Moje pytanie: po co pytasz na tym Forum jesli wszystko masz zdecydowane oprócz "kluseczek do rosolu", znajac tesciów i ich gustów?
              Naucz sie gotowac i miej troche inicjatywy. Twoje pytanie na tym Forum jest bardziej niz prymitywne.
              Podaj "kluseczki".
              • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 23:43

> Moje pytanie: po co pytasz na tym Forum jesli wszystko masz zdecydowane oprócz
                > "kluseczek do rosolu", znajac tesciów i ich gustów?
                > Naucz sie gotowac i miej troche inicjatywy. Twoje pytanie na tym Forum jest bar
                > dziej niz prymitywne.
                > Podaj "kluseczki".

Przyznam, że nie rozumiem. Masz ogromną wiedzę i zamiast się nią dzielić i być cenionym forumowiczem, autorytetem wolisz rozmówców obrażać, sugerować im, że jesteś od nich lepszy a wszyscy poza Tobą to ignoranci (co jest oczywiście nieprawdą, piszą tu osoby znające się na gotowaniu rewelacyjnie). Nie rozumiem takiego marnowania czasu i energii. No ale twój wybór, w końcu nie każdy ma potrzebę bycia szanowanym i cenionym.
                • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 23:58
                  Skiuirk ... CMOK
                  Czego nie rozumie na tym Forum to: "Obiad dla tesciów..", "Kolacja dla tesciów..", "Pierwsza kolacja..", "Nowe mieszkanie...", itp.
                  To jest Forum KULINARNE. Tutaj sie "smazy" i "gotuje" a nie zgaduje gustów tesciów czy narzeczonych.
                  Rzeczowne pytania -> rzeczowne kuchenne odpowiedzi z calego swiata (Polacy).
                  To forum, to nie "rózowa prasa". Tutaj sa ludzie którzy (wspólnie ... z wielu krajów) moga wiele wiecej niz trywialne kluseczki lane do rosolu. Magi.
                  • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 27.05.15, 00:07

> Skiuirk ... CMOK
                    > Czego nie rozumie na tym Forum to: "Obiad dla tesciów..", "Kolacja dla tesciów.
                    > .", "Pierwsza kolacja..", "Nowe mieszkanie...", itp.
                    > To jest Forum KULINARNE. Tutaj sie "smazy" i "gotuje" a nie zgaduje gustów tesc
                    > iów czy narzeczonych.

Dlatego się przeważnie pyta założyciela takiego wątku co teściowie/znajomi lubią - żeby wiedzieć co podpowiedzieć.
                    Moim zdaniem jak ktoś chce pomóc i się podzielić wiedzą to się podzieli, jak nie chce to się przyczepi.
                    Moim zdaniem dobrze jest, kiedy osoby z naprawdę ogromną wiedzą, jak Ty, dzielą się zamiast komentować bo komentowanie niczego dobrego na forum nie wnosi.
                    Twój wątek o kawie to hit, myślę, że nie tylko ja chciałabym, żeby takich wątków było więcej.

> Rzeczowne pytania -> rzeczowne kuchenne odpowiedzi z calego swiata (Polacy)
                    > .

Ludzie czasem nie chcą być rzeczowi, chcą się czymś podzielić, jakimiś emocjami - dla kogoś ważne jest to, że zaprasza teściów - czemu miałby o tym nie napisać? Przecież to pozytywne że rodzina jest szczęśliwa, że kontakt z teściami dobry.

> To forum, to nie "rózowa prasa". Tutaj sa ludzie którzy (wspólnie ... z wielu k
                    > rajów) moga wiele wiecej niz trywialne kluseczki lane do rosolu.

Owszem, mogą, ale mogą to robić po swojemu i tak, żeby było sympatycznie i bez zbędnych komentarzy i kłótni. Ludzie się różnią, grunt, że łączy nas miłość do gotowania i poznawania nowości.
                    • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 27.05.15, 00:36
                      Ufff ...
                      Dzieki za "wywody". Przekonaly mnie. Wydaje sie (jestem pewna), ze jastesmy bardziej niz podobne. To dobrze? Mysle, ze tak.
                      Magi.
                      • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 27.05.15, 01:32

> Ufff ...
                        > Dzieki za "wywody". Przekonaly mnie. Wydaje sie (jestem pewna), ze jastesmy bar
                        > dziej niz podobne. To dobrze? Mysle, ze tak.

Myślę, że możemy się dogadać.
                        ;-)
                  • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.15, 00:17
                    Gdybyś się trochę wczytał w moje pytanie, może zauważyłbyś, że tytuł był odrobinę prowokujący - nie jestem młodą mężatkę, bez doświadczenia w kuchni, która chce zrobić wrażenie na teściowej. Chcę ich podjąć dobrym obiadem, żeby zrobić im przyjemność (ma to być w ramach podziękowania za bardzo miły gest z ich strony, tzn, jeden z elementów tegoż podziekowania). I w zyciu nie przyszłoby mi do głowy podawanie schabowego z kapustą na taki obiad.
                    Ale nie będę też w maju podawać kaczek ani gęsi, gdy wokół szparagi (które uwielbiam i podaje na sto sposobów), truskawki i rabarbar (z którego też potrafię wyczarować pyszności) i inne sezonowe produkty - choćby wspomniana młoda kapusta.
                    więc ze swoimi złośliwymi uwagami, adresowanymi do mnie, trafiłeś jak kulą w płot.
                    • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 27.05.15, 00:21

> Gdybyś się trochę wczytał w moje pytanie, może zauważyłbyś, że tytuł był odrobi
                      > nę prowokujący - nie jestem młodą mężatkę, bez doświadczenia w kuchni, która ch
                      > ce zrobić wrażenie na teściowej. Chcę ich podjąć dobrym obiadem, żeby zrobić im
                      > przyjemność (ma to być w ramach podziękowania za bardzo miły gest z ich strony
                      > , tzn, jeden z elementów tegoż podziekowania). I w zyciu nie przyszłoby mi do g
                      > łowy podawanie schabowego z kapustą na taki obiad.
                      > Ale nie będę też w maju podawać kaczek ani gęsi, gdy wokół szparagi (które uwie
                      > lbiam i podaje na sto sposobów), truskawki i rabarbar (z którego też potrafię w
                      > yczarować pyszności)

Możesz napisać więcej o tym, co robisz z rabarbaru? Nie jadłam go przez całe lata, kupiłam ostatnio, zrobiłam drożdżówkę i kompot i czuję, że mogłabym zrobić coś ambitniejszego niż takie banały. Może jest jakiś przepis który polecasz? Staram się nie poddawać i wykorzystywać w sezonie co się da.
                      • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.15, 00:31
                        Na początek proponuję - pyszne wspomniane kruche z kruszonką. Przepis sprzed stu lat z mniammniam od bajaderki. Nie wiem, czy jest tam jeszcze dostępny, ale jeśli nie, to widziałam go ostatni na moich wypiekach. To ten sam. Jeśli nie znajdziesz, to wstawie, ale już jutro :) Ale wart wypróbowania - nie znam osoby, ktorej to ciasto nie smakuje :-)
                        • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 27.05.15, 00:36

> Na początek proponuję - pyszne wspomniane kruche z kruszonką. Przepis sprzed st
                          > u lat z mniammniam od bajaderki. Nie wiem, czy jest tam jeszcze dostępny, ale j
                          > eśli nie, to widziałam go ostatni na moich wypiekach.

Mam! Zrobię w przyszły weekend, dziękuję :-)
              • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 23:46
                Jesteś trollem. To jedyne wyjaśnienie tego kompletnego braku zrozumienia zadawanych pytań i tych żenujących odpowiedzi (oraz dopowiadania sobie kontekstu, w dodatku tak kompletnie chybionego, że to nawet momentami śmieszne) których jedynym celem jest obrażenie pytającego.
    • Gość: x Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.05.15, 23:23
      ETON MESS przepisz 100 razy
      • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 23:29
        A moze jakaś propozycja zupy lub przystawki? Na to zabrakło koncepcji?
        • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 26.05.15, 23:43
          Ciekawe czy (w koncu) zmieni Szanowna poglad:
          Przystawka: Patatas bravas
          Zupa: Salmorejo
          • Gość: x salmorejo odpada, pisala przeciez, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.05.15, 23:48
            ze jest za zimno na chlodnik
          • squirk Re: z cyklu: obiad dla teściów 26.05.15, 23:49

> Zupa: Salmorejo

Bardzo mi się podoba, zrobię w weekend, dziękuję za pomysł. Planowałam gazpacho ale jestem ciekawa nowości.
          • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.15, 00:01
            no właśnie, dla mnie za zimno. Poza tym pomidory w Polsce o tej porze roku? Sorry, ale nie dla mnie. Ale latem chętnie zrobię, dzięki za pomysł.
            a patatas bravas mi nie pasują do koncepcji. bo jednak ma być z naciskiem na sezonowość i lokalność (przynajmniej w zakresie produktów). będą więc szparagi, rabarbar, truskawki i w tym duchu.
            • Gość: Magdalena Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.Red-88-12-71.dynamicIP.rima-tde.net 27.05.15, 00:11
              Totalny BLAD.
              To nie dla tesciów. Powinnas podac cos innego niz standard. Podac Twoja osobowosc chociaz kuchenna. Jest to cos co IM otworzy oczy i mysl. Badz kreatywna chocby w stopniu minimalnym. Twoja tesciowa .. gotowala, jadla, podawala, wiele dan w ciagu wielu lat.
              Chyba, ze ty juz jestes tesciowa. Pasuje.
              Na deser: plotki.
              • Gość: ewa Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.15, 00:22
                Ależ właśnie dla moich teściów risotto ze szparagami będzie taką nowością. uwierz. a kruche z rabarbarem - bo moja teściowa takiego nie piecze, a moje ciasto wszyscy uwielbiają. więc to pokazuje moją osobowość. I prosząc o pomysły na zupę i przystawki, nigdzie nie prosiłam o porady w stylu "śledzie po japońsku", które poleciłeś. Zle mnie oceniłeś.
        • Gość: x przystawki? tatar z turbota, ostrygi... IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.05.15, 23:45
          zupy? krem z porow
          • Gość: ewa Re: przystawki? tatar z turbota, ostrygi... IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.15, 23:55
            o kremie z porów, też myslałam, biorę go pod uwagę.
            ani tatara z turbota, ani ostryg natomiast nie - jakoś nie mam zaufania do surowych ryb ani owoców morza kupowanych w znacznej odległości od tegoż morza. no takie skrzywienie.
            ale dzieki za propozycje. o ileż milej porozmawiać sobie rzeczowo, niż wytykać oczywiste błędy, prawda?
            • Gość: x nieprawda! :D IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.05.15, 23:58
              • Gość: ewa Re: nieprawda! :D IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.15, 00:06
                Rozumiem... Cóż, każdy ma jakieś słabości charakteru.
    • boby_moby Re: z cyklu: obiad dla teściów 27.05.15, 12:58
      zupa: krem brokułowo kalafiorowy z grzanką/grzankami i posypany serem pleśniowym (z niebieska pleśnią, ja ścieram na tarce jarzynowej)
      przystawka: rukola z carpaccio z pieczonego buraka (jest na nie sezon), grillowanym serem kozim i orzechami wszystko skropione balsamico
      albo
      wątróbka w sosie cebulowo śmietanowym lub wiśniowym
    • Gość: en Re: z cyklu: obiad dla teściów IP: *.spine.pl 27.05.15, 19:55
      Co do zup, to może barszcz z botwinki? Albo jarzynowa z młodych jarzyn, z groszkiem. Można dorzucić trochę szparagów, kalarepki, kalafiora. Albo kalarepkowa (tyle samo kalarepki co ziemniaków, marchewka, młode listki kalarepki, udusić z masłem, dodać śmietanę i koperek).
      • aqua48 Re: z cyklu: obiad dla teściów 28.05.15, 10:04
        Zupa krem z kalafiora z cienkimi plastrami parówek z szynki, lub z pastą sezamową i żurawiną.
        • Gość: x parówki z szynki? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 28.05.15, 14:44
          ja wiem, że parówki są z krowich wymion
    • an.16 Re: z cyklu: obiad dla teściów 28.05.15, 14:04
      Risotto to raczej na kolacje z koleżanką, a nie obiad dla teściów. W dodatku tak "cienkie" - szparagowe. Potraktuj rsotto lepiej jako pierwsze danie- przystawkę, a na drugie danie po prostu podaj pieczeń (wołową, łopatkę jagnięcą). A już risotto poprzedzone rosołem, to zupełne nieporozumienie. Nie najadłbym się porządnie tym co tutaj proponujecie. Może zrób po prostu zupę krem z młodych warzyw, czy rybną z łososiem, a na drugie danie pieczeń i do tego szparagi z masłem, młoda marchewka w całości i ziemniaki. A po co trzy przystawki? jeżeli chcesz coś jeszcze to najwyżej sałatę z winegretem
    • bene_gesserit Re: z cyklu: obiad dla teściów 28.05.15, 19:01
      A może na przystawkę łosos? Na zimno z jakimś świeżym sosem (np salsa verde albo świeżym szczawiowym) albo na ciepło, pod kruszonką z ziół, bułki, oliwy i czosnku? Z pieczonymi rzodkiewkami albo mini-placuszkami z cukini?

Jeśli przystawka na ciepło, to jako zupę raczej chłodnik - i myślę, ze tarator z dużą ilością orzechowej posypki i jakimś domowym chlebem byłby ok. A jeśli nie, to może krem z dymki z kozim serem albo krem z pieczonych marchewek z jabłkiem:
      www.anediblemosaic.com/roasted-carrot-apple-soup-with-paprika-brown-butter/

Do Eton mess dodałabym parę garstek świeżej mięty, tzn do truskawek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka