Dodaj do ulubionych

święta na diecie

15.12.15, 22:12
Może ktoś mi tu doradzi, może linki do przepisów?
Jesienią leczyłam zapalenie żołądka,mąż się odchudza a moja siostra jest w ciąży i też musi jeść lekkostrawne potrawy. Nic nie smażymy, unikamy słodyczy, ostrych przypraw, wzdymających warzyw i białej mąki
Ale idą święta
Uszka z grzybami, śledzie czy smażony karp- odpadają, większość ciast też.
Jak zmodyfikować świąteczne przepisy, ciasta, sałatki, żeby było w miarę tradycyjnie, ale lekkostrawnie?
Bo na razie przychodzi mi do głowy jedynie dorsz na parze pod kołderką z duszonych "po grecku" warzyw. Schab gotowany (chociaż już mam go dosyć), może ze śliwką.
Tradycyjna sałatka jarzynowa z malutką il majonezu z jogurtem.
A barszcz?
Ugotuję bez zakwasu jak zwyczajną jarzynową ?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: święta na diecie 15.12.15, 22:21
      Odniosę się do barszczu, co w jakiejkolwiek diecie(tu wymienionej) miałby złego uczynić postny barszcz na zakwasie?
    • Gość: x jest okazja na duchowe świętowanie IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 16.12.15, 06:26
      z pominięciem ucztowania.
      • klaviatoorka Re: jest okazja na duchowe świętowanie 16.12.15, 14:41
        jak będę szukała porady duchowej, napiszę na forum RELIGIA ;)

na forum KUCHNIA pytam o przepisy,
        bo chociaż nie żyję, aby jeść, lecz jem tyle, żeby przeżyć (na co dzień: co się da łatwo przygotować i szybko zjeść)
        to chciałabym w święta trochę rozpieścić rodzinę i gości kulinarnie, wigilię będę miała wolną, mogę poszaleć w kuchni.

Barszcz faktycznie ugotuję na lekkim zakwasie, dodam pokrojone w kostkę pieczone buraki, seler i marchew, ale jakieś uszka też powinny w nim pływać? Robił ktoś uszka z mąki innej niż biała? A co do środka? Ze szpinakiem i fetą będą pasowały do barszczu? Albo z soczewicą? Siostra w ciąży źle toleruje kapustę kiszoną i grzyby, może duża ilość kminku i majeranku rozwiąże problem jej wzdęć?

Wymyśliłam jeszcze rybę w galerecie.
        • bene_gesserit Re: jest okazja na duchowe świętowanie 16.12.15, 20:01
          Uszka możesz zrobić z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonymi, plus trochę chudego białego kremowego sera, żeby nie były suche. Połączenie wypróbowane i bardzo ok.
          • klamkas Re: jest okazja na duchowe świętowanie 19.12.15, 21:01
            Albo z grzankami. Albo podać w filiżankach jako barszczy do picia, a nie zupę do łyżkowania.
    • nchyb Re: święta na diecie 16.12.15, 15:49
      lekkostrawne ryby, dobre dla odchudzających się itp - głównie gotowane, na parze i pieczone
      pieczone np w tzw papilotach lub rękawie foliowym moim zdaniem nie ustępują tym smażonym, a wręcz przeciwnie :)

uszka i pierogi - może z innym farszem? nie będzie klasycznie, ale zdrowiej dla Waszych żołądków? nie grzyby, nie kapusta, ale no ruskie lub ser ze szpinakiem?
      przy Twoich problemach żołądkowych - z ciemnej mąki lepiej na razie zrezygnuj...

świąteczne mięsa - pieczone, one są lżej strawne od smażonych...
    • kicita Re: święta na diecie 16.12.15, 17:47
      Biała mąka jest lekkostrawna :). Z ciast może jakieś drożdżowe choinki, zwykły piernik, śliwki wędzone w gorzkiej czekoladzie? Nie wiem, jakie macie zwyczaje wigilijne - niektórzy podają ziemniaki, pieczone w folii będą dietetyczne. Może ryba w panierce, ale pieczona, nie smażona. Do barszczu może paszteciki z czerwoną soczewicą.
    • quba Re: święta na diecie 16.12.15, 19:55
      sałatkę jarzynową możesz przyprawić łyżką jogurtu wymieszaną z łyżką musztardy, moim zdaniem lepiej smakuje, nie wiem, jak musztarda, na Wasze chore żołądki, ale odchudzającemu ani ciężarnej nie zaszkodzi,
      ja karpia piekę w piekarniku, skrapiając topionym wcześniej masłem klarowanym
      schab możesz także upiec w piekarniku, ja robię to w woreczku, nacierając wcześniej mieszanką ulubionych ziół.
      To może zrób zamiast barszczu, zupę rybną, postną, z grzankami, gotuje się jak galaretę, tylko się nie zostawia do ścięcia?
      Albo grzybową? Tej nie musisz zakwaszać!
      • bene_gesserit Re: święta na diecie 16.12.15, 19:57
        Grzyby są ciężkostrawne niestety potwornie. A grzybowa bardzo zyskuje, kiedy się ją zakwasi, trzeba tylko wiedzieć, czym ;)
    • bene_gesserit Re: święta na diecie 16.12.15, 19:56
      Rodzinnie nie jesteśmy na diecie, ale od lat staramy się po pierwsze - nie obżerać, po drugie - jeść lżej, także (a zwłaszcza) w święta.

Dobrze dziewczyny piszą o rybach na parze - możesz do tego dać parę sosów (grecki, ale bez tłuszczu, ziołowy - ze świeżą miętą i bazylią - na chudym jogurcie,

Mięso w świątecznych przyprawach (inspirowanych piernikiem) i z bakaliami jako pieczeń. Może być pierś z indyka, nadziewana śliwkami i morelami, zamarynowana w imbirze, zielu angielskim, goździkach, cynamonie i czosnku.

Ciasta - oszczędnie. Jogurtowiec na zimno z owocami zamiast sernika, brownie bez mąki na gorzkiej czekoladzie, z dużą ilością orzechów (o ile możecie orzechy? Jeśli nie, to samo ze sobą albo z malinami/skórką pomarańczową albo samo ze sobą), ciasteczka owsiane w ulubionej wersji i styknie. Plus warzywa zamiast nieśmiertelnego bigosu/kapusty wigilijnej - zupy, wegetariańskie gulasze, warzywa z pieca i surówki.
      • mhr2 Re: święta na diecie 20.12.15, 09:07
        bene_gesserit napisała:

> , po drugie - jeść lżej, także (a zwłaszcza) w święta.

mimo tego pozwalam sobie czasami na cos wspanialego, dlaczego nie w swieta!
    • bene_gesserit Re: święta na diecie 16.12.15, 20:00
      A, zamiast zwyczajnej jarzynowej może raczej coś bardziej odświętnego? "Śmieciówka" jarzynowa jest nuudna. Krem z białych warzyw albo z buraków (z bazylią i kwaśnymi jabłkami), kalafiorowa (jeśli możecie z odrobiną wędzonego łososia). Coś w ten deseń.
    • roseanne Re: święta na diecie 17.12.15, 15:45
      barszcz niezakwaszany, uszka raczej ok , biala maka lepsza na zoladek - razowa ciezsza do trawienia
      kapuste lepiej odpuscic
      ryba w galarecie , jak najbardziej,
      ryby pieczone rowniez
      salatka jarzynowa z olejem

schab, bialy drob pieczony w rekawie - tluszcu wcale nie trzeba dodawac
      • nchyb Re: święta na diecie 18.12.15, 12:17
        uszka to farsz z grzybów, a grzyby są ciężkostrawne...
        dla osoby z chorym żołądkiem nie będą raczej ok, ciężarna nie powinna mieć problemów

a tak na serio, najważniejszy w tym wszystkim jest umiar, bo dwa trzy uszka lub maluteńki kawałek smażonej ryby nie zaszkodzą ani ciężarnej, ani osobie, które jakiś czas temu miała zapalenie żołądka, ani odchudzającemu się facetowi. rozsądek w ilości i będzie ok :)
    • aqua48 Re: święta na diecie 20.12.15, 17:17
      Karp w galarecie. Zakwas barszczowy w zupie nie powinien zaszkodzić, ale możesz spokojnie zrobić barszcz z gotowanych buraków. Uszka/pierogi z rybą?
    • Gość: Endy Re: święta na diecie IP: *.gdynia.mm.pl 20.12.15, 20:10
      Jestem aktualnie w temacie od kilku lat, bo najpierw miałam chorego na nowotwór tatę, potem mąż z zapaleniem jelit, potem sama byłam w ciąży z cukrzycą i różnymi problemami, także od kilku lat temat świąt w obliczu diety powraca...a więc barszczyk postny robię bez zakwasu, po prostu wywar warzywny, plus buraczki, jabłko, suszony grzybek, przyprawy, do barszczyku uszka z soczewicą, pierogi także z soczewicą bądź z kapustą pekińską,warzywami i kaszą gryczaną. karp/inna ryba w galarecie z marchewką, jajem, groszkiem. ryba po grecku (nie smażona ale pieczona), ryby jesli już to pieczone, jesli łosoś to z parowaru (tylko taki mi smakuje), oprócz schabu pieczonego możesz upiec roladę z piersi indyka ze szpinakiem/żurawiną, mięsem mielonym lub polędwiczkę wieprzową. miesa możesz także przygotować w galarecie. galaretka z kurczaka też może być. z sałatek gotowana pierś z kurczaka, brzoskwinia, ryż/jajka, kukurydza, por,sos jogurtowo-majonezowy, jeśli chodzi o śledzie, to można zrobić z jabłkiem w jogurcie, lub szubę, mała porcja dla smaku na pewno nie zaszkodzi, ze słodkości wszelkie na biszkopcie z galaretką, jogurtowe, szarlotka na kruchym.domowy pasztet także raczej nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka