Dodaj do ulubionych

Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne

16.12.15, 17:26
Szukam sprawdzonego przepisu na świąteczne ciasto. Chodzi o takie, które w mgnieniu oka znika z Waszego stołu, o którego przygotowanie regularnie dopominają się najbliżsi ;) Podsumowując – podrzućcie proszę Wasze popisowe numery w temacie wypieków!
W was cała moja nadzieja na zaopatrzenie rodziny w słodkości przy świątecznym stole.

Ja w ramach inspiracji mogę napisać, że w ciastach często wykorzystuję krem ajerkoniakowy – cała moja rodzina jest już chyba uzależniona od tej pyszności, ale czas na zmianę.
Czekam więc na Wasze propozycje!

Pozdrawiam, życzę Wesołych i smacznych Świąt :)
Obserwuj wątek
    • gingers73 Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 16.12.15, 20:36
      Wpisz w wyszukiwarke ciasto z herbatnikami i mascarpone bez pieczenia
      Nam bardzo smakuje
      • mitta Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 16.12.15, 22:33
        Polecam orzechowy tort karmelitanek z galerii. Trochę pracochłonny, ale wart grzechu, a święta raz w roku.
        • szkawa Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 16.12.15, 23:01
          wygląda bosko!
    • genny1 Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 17.12.15, 07:41
      No cóż, gdybym nie upiekła piernika Apolki i keksa chyba rodzina wyrzekłaby się mnie :). Piernik w Galerii, a keks prosty. Równe ilości wagowe jajek, cukru, masła i mąki (ja cukru daję mniej, bo bakalie), proszek do pieczenia, trochę mocnego alkoholu i duuużo bakalii.
      • Gość: miki202 Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.15, 08:34
        No rety, miałam właśnie wpisać dokładnie to samo. Piernik i keks. Ciasta pieczone tylko na święta, więc oczekiwane, no i lubiane. Miło patrzeć, jak znikają.
      • szkawa Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 17.12.15, 11:10
        Oo popatrz. A zawsze sądziłam, że zrobienie dobrego Keksu to skomplikowana sprawa :)
    • hannafrytkowska Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 17.12.15, 11:20
      Cześć szkawa :)

A nie myślałaś może o serniku? Najlepiej taki z brzoskwiniami (mój sprawdzony przepis to z bloga Moje Wypieki - nie mogę dodać linku :( Ogólnie polecam Ci tego bloga, wiele wiele sprawdzonych przepisów.

Co do kremu ajerkoniakowego - piąteczka, też uwielbiam, a najlepszy jest z bezami!

Pozdrawiam :)
    • squirk Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 17.12.15, 17:10
      Nie robiłam jeszcze ale podoba mi się i zrobię bo połączenie smaków sprawdzone w innych wypiekach - Moje Wypieki -> Makowa choinka
      :-)
      • szkawa Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 17.12.15, 18:15
        Ale czadowy! Pod każdym względem :)
    • mariooo67 Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 18.12.15, 13:27
      Sernik, sernik i jeszcze raz sernik. Koniecznie polany karmelem. Trzeba tylko użyć prawdziwego twarogu, nie podróbek z Biedronki. Wtedy jest idealny :)
      • Gość: gosc Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne IP: *.fbx.proxad.net 18.12.15, 18:28
        Sa juz podrobki twarogu??? Na czym one polegaja?
        • bene_gesserit Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 18.12.15, 21:15
          Na chudym serze z domieszką margaryny. Całość udaje tłusty twaróg.
      • bene_gesserit Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 30.12.15, 13:14
        I apropo: zrobiłam w tym roku sernik na serniku z Biedry i wyszedł znakomity.
    • zireael00 Serniki! 19.12.15, 20:40
      Jednym z moich ulubionych wypieków jest sernik. Sama tak sobie z nimi radzę, zwykle powstają w kooperacji z mamą. ;)
      Uwielbiam sernik wiedeński (koniecznie ze skórką pomarańczową na górze), sernik z wiśniami i polewą czekoladową albo z brzoskiwianimi (lub z morelami z domowego kompotu - poezja).
      • zireael00 Re: Serniki! 19.12.15, 20:41
        Zwykle korzystam z przepisów Doroty z bloga Moje Wypieki.
    • katarzyna.kachel Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 20.12.15, 07:46
      Serniki nie cieszą się u nas popularnością. Zdecydowanie wolimy makowce i wszystkie inne makowe wypieki. Od kilku lat numerem jeden jest u nas tarta na kruchym spodzie z masą makową i kremem pomarańczowym na wierzchu.
      • reniam_123 Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 20.12.15, 19:22
        katarzyna.kachel napisał(a):

> Serniki nie cieszą się u nas popularnością. Zdecydowanie wolimy makowce i wszys
        > tkie inne makowe wypieki. Od kilku lat numerem jeden jest u nas tarta na kruchy
        > m spodzie z masą makową i kremem pomarańczowym na wierzchu.

>

Poproszę o przepis, lubimy takie smaki :)
        • katarzyna.kachel Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 21.12.15, 07:10
          tarta z makiem i kremem pomarańczowym
          • reniam_123 Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 21.12.15, 18:30
            Dziękuję :)
    • ankaszym Re: Sprawdzone przepisy na ciasto świąteczne 30.12.15, 09:43
      Ja robię zawsze ciasta kremowe, schodzą bardzi szybko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka