Gość: Liska IP: 81.210.125.* 26.09.04, 00:28 Studiuję moją nową księgę chleba i może ktoś z Was wie, jaka jest różnica mdz tymi dwoma zbożami? Słownik jedno i drugie nazywa owsem (lub ew kukurydzą, ale na zdj wygląda jednak jak owies) ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i.nes Re: Oats vs green corn - proszę o pomoc 26.09.04, 00:48 Zdaje się, że w Ameryce 'green corn' to jest ta słodka kukurydza, bogata w cukier. Podobno słabo sie przechowuje i trudno suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Oats vs green corn - proszę o pomoc 26.09.04, 00:53 się zgadza, ale również corn bywa tym samym co grain :) to jest owies jary i ozimy, pewnie się różnią składem podobnie jak pszenica miękka i durum:) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Oats vs green corn - proszę o pomoc 26.09.04, 00:58 No to uwaga, dla dobra nauki zamotam: GB (wheat) - pszenica Scot./Ir. (oat) - owies US (maize) - kukurydza Pytanie zasadnicze: kto wydał Twoją książę, Lisko? :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Oats vs green corn - proszę o pomoc 26.09.04, 01:14 myślisz, że pomylili zdjęcia?;) teoretycznie możliwe, ale mąki z green corn w sensie młodej kukurydzy nie widziałam. zupę sie robi, sałatki też, ale o pieczeniu z tego chleba nie słyszałam:( może zapieka się w chlebie ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Ines, IP: 81.210.125.* 26.09.04, 11:09 moją książkę wydał Niemiec... a wydrukował Włoch, stąd ta konsternacja. Myślę, że chyba chodzi o ten owies jary, bo kukurydza to nie jest na 100% - ziarna ma owsowate, ale bardziej zielone (może dlatego green). Mój słownik tez mówił o Szkotach, Irlandczykach i Amerykanach... A zdjęcie chyba jest ok, bo to książka o chlebie, więc chyba nie pozwoliliby sobie na taką wpadkę (no i jeszcze Niemcy!) A nawet jeśli jest to owies jary, to i tak mąki z niego w sklepie nie kupię: - dzień dobry, poproszę kilogram mąki z owsa jarego. dziękuję Wam za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
walizkaplus1 Re: Ines, 26.09.04, 23:15 owszem w sklepach ze zdrowa zywnoscia czasem miela make na poczekaniu z wybranego ziarna. pytanie czy maja ziarno owsa jarego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Oats vs green corn - proszę o pomoc IP: *.proxy.aol.com 26.09.04, 01:51 Green corn to jednak niedorosła kukurydza, którą się je jako jarzynę. www.thefreedictionary.com/green%20corn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hke Re: Oats vs green corn - proszę o pomoc IP: *.net.autocom.pl 26.09.04, 19:51 Ja tam nie jestem pewna, ale skoro autorem jest Niemiec, to może chodziło mu o Grünkern?.. A Grünkern to jest zbierany i suszony w niecałkiem dojrzałym stanie Dinkel, czyli orkisz... Ale on teź nie wygląda jak owies, tylko jak pszenica.. Odpowiedz Link Zgłoś