03.09.16, 00:37
Ceny ryb morskich wprawiają mnie w osłupienie (znacząco wyższe niż ceny wołowiny, "niemasowaną" i niepojoną piwem wołowinę mam na myśli), a potrzebuję znacząco nafaszerować rodzinę kwasami DHA, więc wymyśliłam, że będziemy się paśli śledziem ;-).

Znacie jakieś udane sposoby przygotowania tegoż "na ciepło", w formie obiadowej, poza opanierowaniem i zesmażeniem? Wersja słona i na zimno jest dla mnie niespecjalnie zjadliwa, poza tym nie chcę słyszeć napomknięć drugiej połowy, że "śledzik aż się prosi o..." :D.

Nada się toto na jakąś potrawkę rybną zdatną do przełknięcia, czy śledziową ideę mam sobie wsadzić do szuflady/zalewy? Może jakieś inne nacje to jedzą? Jakieś przepisy?

(ew. inne pomysły na rozsądną cenowo rybę?)
Obserwuj wątek
    • Gość: miki202 Re: Śledź IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.16, 09:19
      Też oglądam ze zgrozą ceny ryb, miejscami graniczą ze śmiesznością. Filet z dorsza za 36 zł, a obok promocja schabu po 9.90. I te rady, że wypadałoby jeść ryby ze dwa razy w tygodniu. Jeśli ma się pewne źródło na świeże ryby, to niektóre słodkowodne są jakimś wyjściem. Ja np. z dużego leszcza (10 zł za kg) robię rybne kotlety i są przepyszne.
      • bene_gesserit Re: Śledź 03.09.16, 11:05
        Nie ma w tym nic śmiesznego - łowiska w latach 90. były regularnie przeławiane, ograniczenie kontyngentów ich nie odbudowało (nielegalne połowy przy tej cenie to złoty interes, mimo rosnących kosztów paliwa). Zanieczyszczenie, zwłaszcza w kałużowatym Bałtyku, tez robi swoje, długi łańcuch pośredników i konieczność patroszenia również mają wpływ na cenę. Hodowcy wykorzystują okazję, zresztą pokarm dla ryb podobno tani nie jest.
        • ana119 Re: Śledź 15.09.16, 21:14
          Ogromne kury ze Skandynawii wyłaniają wszystko jak leci. To skandal co robią polskim rybakom. Dlatego cena małej rybki u nas złowionej tyle kosztuje
      • autumna Re: Śledź 04.09.16, 10:32
        > Też oglądam ze zgrozą ceny ryb, miejscami graniczą ze śmiesznością. Filet z dorsza za 36 zł

        Co gorsza, ich jakość jest niepewna. Wg zalinkowanego niżej dokumentu nagminnie oszukuje się, że ryby (np. dorsz norweski) nie są hodowlane:

        www.youtube.com/watch?v=ItvlqNpjcHk
    • bene_gesserit Re: Śledź 03.09.16, 11:04
      > (ew. inne pomysły na rozsądną cenowo rybę?)

      DHA można suplementować też orzechami włoskimi i chia, noi poczciwym jajeczkiem.

      A wspaniałego śledzia jadłam pod postacią zapiekanki z ziemniakami (śledź, przyprawy korzenne, cebula, ziemniaki, całość zapieczona pod serowym beszamelem chyba) - to był przepis skandynawski, generalnie poszukałabym właśnie w przepisach skandynawskich i w kuchni żydowskiej. To były biedne kuchnie i nacje, które kochają śledzia z wzajemnością.
      • javio Re: Śledź 03.09.16, 18:17
        Zapiekanka Bene podobna jest do pokusy Janssona:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94256796,94299587,0,2.html?v=2
        Anchovies można zastąpić rybą wędzoną, świeżą. Może i śledź świeży się nada.
      • chayah Re: Śledź 16.11.18, 21:19
        "To były biedne kuchnie i nacje, które kochają śledzia z wzajemnością" :) :) :)
        Przypomniałaś mi bohatera ostatnio napisanej historii - ten to kochał śledzia z wzajemnością :D
    • Gość: klik Re: Śledź IP: *.gdynia.mm.pl 03.09.16, 11:19
      Przejdź się do biblioteki lub poszukaj na przykład na Allegro książki "Potrawy z ryb" Henryka Dębskiego. Sprawdziłem. Jest. Są jeszcze inne, tematyczne ale z powyższej korzystam od lat i przepisy są sprawdzone.
    • evro44 Re: Śledź 04.09.16, 11:17
      Mówimy tutaj o śledziu solonym czy "zielonym". Bo jeżeli chodzi o te pierwsze to na ciepło występują w śląskich karbinadlach ale tylko w ilości symbolicznej. A ze zwykłych śledzi to najbardziej znane panierowane w zalewie octowej a to z kolei na zimno. Śledż jest przede wszystkim serwowany w postaci którą wykluczasz a szkoda.
    • bobralus Re: Śledź 07.09.16, 19:45
      Koleżanka z pracy mowila kiedyś o zupie śledziowej, ale pracuje juz gdzieś indziej i nie spytam. Z regionu północnego Mazowsza. Mysle ze po porządnym wymoczeniu moze przejść jakos na ciepło, kiedyś koleżanka zrobiła panierowanego na imprezę i nie mogłam sie oderwać 🙂
      • genny1 Re: Śledź 08.09.16, 08:33
        Zupa śledziowa na zimno to obowiązkowa potrawa wigilijna moich znajomych ze wschodniego Mazowsza, regionalnego Podlasia. Długo nie mogłam sobie wyobrazić tej zupy, aż zrobili ją specjalnie dla mnie poza wigilią. Był to raczej śledź w śmietanie, dużej ilości śmietany, dodatkowo roztartej z mleczem. Dobre, ale bez szaleństwa.
        • bobralus Re: Śledź 08.09.16, 18:23
          Ta była na ciepło. Śledzia z mleczem nie przełknę 😕 A moze czasem zaserwować obiad ziemniaki pieczone plus śledź w śmietanie? A ceny ryb są jakie są, ale ja wole mniej ryby niż więcej wieprzowiny, drobiu, nawet lepiej sie ryba najadam i jest łatwiejsza w obróbce.
    • mhr2 Re: Śledź 08.09.16, 14:04
      solone lubi tradycja, śledź w śmietanie, salatka sledziowa, rolmopsy,
      czy "zielone" trudno kupi lubi wedzone.
        • ana119 Re: Śledź 15.09.16, 21:11
          www.chillibite.pl/2014/04/postne-sledzie-smazone-bardzo-prosto.html?m=1
          Podobne w smaku bo było czuć czosnek jadłam na Gran Canarii. Do tego były ziemniaki zapiaszczone
    • mhr2 Re: Śledź 16.09.16, 12:28
      haus.frau napisała:

      > Znacie jakieś udane sposoby przygotowania tegoż "na ciepło",

      wow, gdzie taki kupic, moje rybki cena minus, kupi kg cena?
    • mhr2 Re: Śledź 24.09.16, 12:11
      haus.frau napisała:

      >, czy śledziową ide
      > ę mam sobie wsadzić do szuflady/zalewy?

      kiełbasa z dodatkiem sledzia poznala, szukac warto, nowosc, tradycja wita.
    • haen2010 Re: Śledź 01.12.18, 13:56
      Czasem nachodzi nas apetyt na prostego śledzia obiadowego. Ziemniaki z wody i do tego filet śledzia dość obficie posypany drobno pokrojonym jabłkiem pod poduszką z gęstej 18% śmietany.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka