07.10.16, 11:57
wspanialy czas jesc cos "lepszego", juz prawie dobrej kapuste kiszonej, dzisiaj probuje kapusniak, tak to jest, wiekiem smak zmienia, mysli moja najlepsza?
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: jesień, 07.10.16, 21:20
      Myśli moja najlepsza - piękne, zrobię sobie z tego sygnaturkę
    • bene_gesserit Re: jesień, 07.10.16, 21:53
      Jesień, więc żur, i kapuśniak na czarnym kardamonie i czosneczku.
      • aqua48 Re: jesień, 08.10.16, 12:07
        Jesień więc wysyp owoców i papryka i pomidory i bakłażany i śliwki, czas na placki ze śliwkami!
        • marbor1 Re: jesień, 08.10.16, 15:49
          Widziałam już szarą renetę, więc najwyższy czas na szarlotkę "z pod samiuśkich Tater".
          • tralalumpek Re: jesień, 08.10.16, 17:28
            o bron panie boze przed ta szarlotka, noga w kuchni nie jestem i pokusilam sie na toto i nigdy wiecej....
            • marbor1 Re: jesień, 08.10.16, 19:09
              > o bron panie boze przed ta szarlotka, noga w kuchni nie jestem i pokusilam sie
              > na toto i nigdy wiecej....
              Czyli musiałaś coś schrzanić. Mnie wychodzi zawsze dobrze.

• tralalumpek Re: jesień, 08.10.16, 19:33
                moze ci i wychodzi ale mnie nie smakuje i tyle, szarlotka to szarlotka o to co ty promujesz dla mnie szarlotka nie jest, detale przepisu pomine
                • gingers73 Re: jesień, 09.10.16, 15:34
                  A jaka jest dobra prosta szarlotka ???
                  Taka do lodów żeby rodzina była zachwycona
                  Są mało wybredni wiec ostatnio sypana zjedli ale wiem ze to było leniwe pójście na skróty

Dla mnie jesień to owsianka z jabłkami
                  Śliwki
                  Gęste pożywne zupy
                • marbor1 Re: jesień, 09.10.16, 17:14
                  > moze ci i wychodzi ale mnie nie smakuje i tyle

Ze smakami tak już jest, że jedni lubią Chopina a inni śledzie, jak mówiła moja ciocia-babcia.
                  • Gość: mma Re: jesień, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.16, 14:00
                    albo chopina pod sledzie:)
                    • Gość: x chopina do sledzia albo sledzia pod chopina!!! IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 12.10.16, 15:21
                      tak sie mowi po polsku :D
    • janek53 Re: jesień, 08.10.16, 18:56
      Jesien, to ...kasztany.
      www.youtube.com/watch?v=lFpExuxzO0U
      Przekroic zewnetrzna skórke aby nie "wybuchly". Posolic.
      15 minut w piekarniku na 180ºC (wstepnie nagrzanym). Po 15 minutach, odwrócic kasztany. Po nastepnych 5 minutach, gotowe.
      Mozna podac z miodem.
      J53.
    • Gość: Endy Re: jesień, IP: *.gdynia.mm.pl 08.10.16, 20:35
      szarlotka właśnie sie skończyła:) ale ze względu na mojego niemowlaka jesiennie w kuchni króluje u nas dynia:)
      • Gość: miki202 Re: jesień, domowy keczup IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.16, 01:18
        Kasztany popróbuję. Dla mnie jesień to grzyby, a od niedawna domowy keczup. Raz zrobiłam, ale był taki sobie. Rzućcie swoimi przepisami, bo zaczynam znów od poniedziałku.
    • tralalumpek Re: jesień, 09.10.16, 17:31
      jesien to czas plackow ziemniaczamych, drozdzowki ze sliwkami, zupy z dyni, grzybow, smazenia powidla, ... pora na baklazany i nadziewane patisony, na zupy "ze wszystkiego" co niesie jesien
      zbieram zielone pomidory i zastanawiam sie zostawic czy moze dzem zrobic
      dwa lata temu robilam ostatnio dzem z pomidorow i wzbudzil podziw i wielbicieli wsrod obdarowanych
      • kocia_noga Re: jesień, 11.10.16, 17:58
        To rzuć przepisem.
        U mnie jesień to męka twórcza - jak zagospodarować szybko plony których się nie da przechować, wobec tego surówki i sałatki z czerwonej i włoskiej kapusty, dynie, selery i co tam znajdę, np. grzyby. No i podjadanie owocków oliwnika baldaszkowatego.
        • tralalumpek Re: jesień, 13.10.16, 16:27
          Do mnie piszesz zebym rzucila przepisem?
          • kocia_noga Re: jesień, 17.10.16, 17:38
            TAK!!
            • tralalumpek Re: jesień, 17.10.16, 20:00
              :) ale tu nie ma przepisu, proste jak konstrukcja cepa
              umyte zielone pomidory kroje (wszystko jedno jak, w cwiartki, przyblizone cwiartki....), wrzucam do garnka i na malym ogniu zagotowuje, dodaje troche cukru, sok z cytryny, z limonki....to wszystko musi sie rozgotowac na dzemopodobna postac

dlaczego tak pisze ogolnikowo?
              ano dlatego, ze proporcje sa zalezne od ilosci pomidorow, nigdy nie waze pomidorow czy innych owocow kiedy robie dzem
              ja jestem niemenzurkowa i staram sie do kazde rodzaju dzemu ktory robie, dodac sladowe ilosci cukru, tu cytryne i cukier dodaje stopniowo, probujac dzem

i to caly dzem z pomidorow, ktory ja robie

co do solaniny to pewnie masz racje, czlowiek jak kon dorozkarski czasem idzie
      • ks40 Re: jesień, 14.10.16, 11:36
        Czy zielone pomidory nie zawierają szkodliwej solaniny? Czy może ulega rozkładowi podczas smażenia dżemu?
        • mhr2 Re: jesień, 15.10.16, 11:39
          ks40 napisała:

> Czy zielone pomidory nie zawierają szkodliwej solaniny?

masz na myśli zielone, niedojrzałe, czy ich gatunek?
        • tralalumpek Re: jesień, 15.10.16, 16:55
          solanina nie ulega rozkladowi podczas obrobki termicznej
          ja nie mam problemu z dzemem z pomidorow ale ponoc nie wszyscy go moga jesc :)
          • kocia_noga Re: jesień, 17.10.16, 17:39
            pinkcake.blox.pl/2015/09/Zielone-pomidory-ziemniaki-i-solanina.html
            • tralalumpek Re: jesień, 17.10.16, 21:01
              napisalam ci wyzej ze pewnei masz racje z solanina atu patrz, taka ciekawostka
              de.wikipedia.org/wiki/Solanin
              • kocia_noga Re: jesień, 18.10.16, 08:12
                Na tym blogu autorka pisze o Wikipedii, że nie jest do końca rzetelna i ja bardziej jej wierzę, zwłaszcza że jej informacje są dokładniejsze.
                • znana.jako.ggigus Re: jesień, 18.10.16, 08:29
                  Z uwagi na B12 jem nieobrane, wyszorowane ziemniaki, w ogole nie obieram warzyw z miekka skorka.
                  Moze sie truje na calego?
                • tralalumpek Re: jesień, 18.10.16, 11:42
                  ciekawa rzecza jest ze wiekszosc niemieckich info wlasnie ZA solanina jest
                  a co do blogow, no coz ...
                  • znana.jako.ggigus Re: jesień, 18.10.16, 12:02
                    piewsze slysze, ze jakiekolwiek niemiekcie zrodla pisza pozytwnie o solaninie. Masz jakies linki?
                    • Gość: x u nas nie demonizuje się solaniny, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.10.16, 12:21
                      ponieważ ziemniaki są lepiej przechowywane i solanina nie stanowi problemu.
                      Ponadto trzeba by zjeść blisko 3 kg surowych ziemniaków, żeby poczuć solaninę.
                      • znana.jako.ggigus Re: u nas nie demonizuje się solaniny, 18.10.16, 14:27
                        Czlowiek niemiecki jest ze stali, deszcz zacina, a on/a zasuwa na rowerze. wiem cos o tym:)
                    • tralalumpek Re: jesień, 18.10.16, 12:45
                      czytaj ze zrozumieniem
                      • znana.jako.ggigus Re: jesień, 18.10.16, 14:26
                        byc za kims, (choc nie jest to polszczyzna wysokich lotow, a regionalizm), to lubic kogos. Jesli niemieckie media sa za solanina, jak dosc nieporadnie napisalas, interpretuje na normalny polski jako brak krytyki. Niemieckie media nie krytykuja solaniny.
                        Moze uzyj sformulowania, ktore jest dla wszystkich rozumiane.
                        Ja tez nie pisze o zgocu bez wyjasnien.
        • mhr2 Re: jesień, 19.10.16, 12:23
          ks40 napisała:

> Czy zielone pomidory nie zawierają szkodliwej solaniny?

niedojrz, gdzie takie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka