Dodaj do ulubionych

pieczony czosnek

31.10.16, 19:38
czy ktoś z Was orientuje się czy pieczony czosnek ma zbliżone właściwości (prozdrowotne) do surowego? na pewno przez sam proces pieczenia coś się wytrąca ale coś, dużo czy wszystko? I czy ma znaczenie pieczony w skórce czy nie - bo łatwiej piec bez skórki?

pytam, bo ostatnio dodaję taki bez skórki do wszystkiego co piekę i jest obłędny, mogłabym piec i dodawać jako smarowidło do każdej kanapki i bardzo mnie interesuje czy będzie działał jako naturalny antybiotyk czy nie. wygooglować tych informacji nie idzie.
I też czy siada na wątrobę tak jak surowy w dużych ilościach, czy ie, może ktoś testował? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: x przesada zawsze jest szkodliwa, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 31.10.16, 22:23
      tylko umiar jest zdrowy.
    • bene_gesserit Re: pieczony czosnek 01.11.16, 12:21
      Angielskojęzyczne strony piszą jednym głosem, że przetworzony ma mniej (albo wcale) magicznych właściwości, niż surowy. I że jest jakaś róznica między przetwarzaniem czosnku w ząbkach, a miażdzonym. Enznym, wiadomo, rozkłada się w cieple, ale jeśli posieka się/zmiażdzy czosnek i odstawi na 45 minut, a potem się go przetwarza, namnoży się go tyle, że gotowanie/pieczenie go nie zmoże. Czyli mięso marynowane w czosnku - jak najbardziej ok.
      • vandikia Re: pieczony czosnek 02.11.16, 23:08
        dzieki :)
    • znana.jako.ggigus Re: pieczony czosnek 02.11.16, 08:55
      To chyba jakaś legenda z tym siadaniem czosnku na wątrobę.
      • nowaczek1 Re: pieczony czosnek 02.11.16, 12:19
        Kolega z pracy po zjedzeniu główki czosnku wylądował na pogotowiu. Sam widziałem, jaką banię miał w okolicach wątroby. Wiec, ten tego...
        • trypel Re: pieczony czosnek 02.11.16, 20:43
          I czosnek i cebula.
          Czosnek bardziej, pieczony mniej ale ząbek a nie główka.
          Z wiekiem sie tak robi.
          Nie wiem czy wątroba czy co innego ale twarde jak kamień pod mostkiem i 1-2 dni meczy.

Szkoda. Coraz więcej ograniczeń.
          • Gość: x głowa do góry, wszystko można, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 02.11.16, 21:17
            byle z umiarem, jak wcześniej napisałem.
            Byłem przed dwoma miesiącami u endokrynologa, wyniki wspaniałe, bez zastrzeżeń.
            Ale wnioski dla siebie i tak wyciągnąłem. Niuanse między poszczególnymi badaniami dostrzegam sam.
            Nie będzie 1 kg ryby z warzywami plus 2 l wina na jeden wieczór, musi wystarczy połowa :D
          • vandikia Re: pieczony czosnek 02.11.16, 23:10
            pod mostkiem, to pewnie żołądek ale może to być też od wątroby, która się podrażniona powiększa i uciska inne narządy

pijesz zioła jakieś? gastrosan jest rewelacyjny, tylko trzeba pić 3-4 szklanki ciepłego naparu dziennie w zaostrzeniu, dość neutralny w smaku.
            • Gość: x a najlepiej udać się do specjalisty IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 02.11.16, 23:45
              i sprecyzować co i na co ma zbadać.
            • trypel Re: pieczony czosnek 03.11.16, 07:19
              Stosuje tylko umiar :)

Nie jem wieczorem
              Nie jem czosnku
              Cebuli
              Warzyw strączkowych
              Ciemnego pieczywa i ogólnie nie przesadzam z błonnikiem
              A jak jest źle to kieliszek czegoś mocnego pomaga najszybciej. Mocnego naprawdę.
              I to zalecenia lekarza, nadwrażliwość jelit, stresująca praca - jedz to co ci nie szkodzi i słuchaj się organizmu. Ale ziółka wypróbuje. Warto :)
              Teraz mnie od wtorku trzyma i już mam dosyć
            • trypel Re: pieczony czosnek 03.11.16, 07:19
              Stosuje tylko umiar :)

Nie jem wieczorem
              Nie jem czosnku
              Cebuli
              Warzyw strączkowych
              Ciemnego pieczywa i ogólnie nie przesadzam z błonnikiem
              A jak jest źle to kieliszek czegoś mocnego pomaga najszybciej. Mocnego naprawdę.
              I to zalecenia lekarza, nadwrażliwość jelit, stresująca praca - jedz to co ci nie szkodzi i słuchaj się organizmu. Ale ziółka wypróbuje. Warto :)
              Teraz mnie od wtorku trzyma i już mam dosyć
    • liisa.valo Re: pieczony czosnek 02.11.16, 23:09
      Podobno własnie w ogóle nie ma tych właściwości. Co nie zmienia faktu, że ja uwielbiam i piekę zawsze w skórce, potem odcinam dekielek i wyciskam srodek :)
      • Gość: x liisa, wow IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 03.11.16, 00:23
        możesz zamiast odcinania dekielka tylko ząbkami traktować a potem środek wycisnąć?
      • mhr2 Re: pieczony czosnek 03.11.16, 11:44
        liisa.valo napisała:

> Co nie zmienia faktu, że ja uw
        > ielbiam i piekę zawsze w skórce,

podobnie z cebulą, gdzie problem?
    • allegropajew Re: pieczony czosnek 07.11.16, 19:03
      Czosnek nie ma ŻADNYCH udokumentowanych właściwości prozdrowotnych.

Ma natomiast zaletę
      • bene_gesserit Re: pieczony czosnek 07.11.16, 19:13
        1994: Women who eat a lot of garlic are 50 percent less likely to get colon cancer. (American Journal of Epidemiology)

1996: "Investigations indicate that garlic and its organic allyl-sulfur components inhibit the cancer process." (Journal of Nutrition)

1998: Increased garlic consumption was associated with a statistically significant reduction in breast-cancer risk. (European Journal of Epidemiology)

1999: Garlic may have an important protecting effect against stomach and esophageal cancer. (Japanese Journal of Cancer Research)

2000: "Animal and in vitro studies provide evidence of an anti-carcinogenic effect of active ingredients in garlic." (American Journal of Clinical Nutrition)

2001: Garlic can halt the activation of cancer-causing substances. (Advances in Experimental Medicine and Biology)

2001: Eating raw and cooked garlic lowers the risk of stomach and colorectal cancer. (Journal of Nutrition)

2002: Garlic reduces cell proliferation or induces cell death. (Journal of the National Cancer Institute)

2002: Greater intake of garlic and scallions reduces the risk of prostate cancer by roughly 50 percent. (Journal of National Cancer Institute)

2003: "The garlic-derived organo-sulfur component ajoene decreases basal-cell-carcinoma tumor size." (Archives of Dermatological Research)

2005: Garlic has cancer-preventing antibacterial properties. (Phytotherapy Research)

2005: "Pancreatic-cancer risk was 54 percent lower in people who ate larger amounts of garlic compared to those who ate smaller amounts." (Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention)

2005: "Our results confirm protective effects of garlic and onions against stomach cancer." (Asian Pacific Journal of Cancer Research)

2006: "It appears that aged garlic extract has multiple pathways to reduce cancer incidence and suppress its growth and proliferation." (Journal of Nutrition)

2006: Garlic supplements had no beneficial effects on the prevalence of precancerous gastric lesions or on gastric-cancer incidence. (Journal of National Cancer Institute)

2014: "Results indicate that a newly isolated garlic compound (NBNMA) has promising potential to become a novel anticancer agent for the treatment of leukemia." (Oncology Reports)

2014: "We found no association between higher intake of allium vegetables and colorectal-cancer risk. Use of garlic supplements was associated significantly with an increased risk of colorectal cancer." (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

2014: "Aged black-garlic extract may be effective in the prevention and treatment of colon cancer in humans." (Biomedical Reports)
    • monika.libra36 Re: pieczony czosnek 08.11.16, 12:20
      Regularnie spożywając czosnek i cebule nie chwytamy byle jakich infekcji. Giną pasożyty , grzyby ,bakterie ...obniża ciśnienie krwi.Najbardziej skuteczny jest surowy czosnek !!!
    • mhr2 Re: pieczony czosnek 08.11.16, 12:49
      vandikia napisała:

> czy ktoś z Was orientuje się

ciekawa teoria, co z innymi warzywami, myslal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka