Dodaj do ulubionych

biała kiełbasa

15.11.16, 09:39
Zrobiłam po raz pierwszy białą kiełbasę, według przepisu z netu. Zgodnie z nim, część zamroziłam na surowo, a resztę parzyłam przez pół godziny w 170 stopniach. Ale z tej parzonej części, nie wszystko zostało zjedzone od razu. I mam pytanie - ile może leżeć w lodówce taka kiełbasa, czy za każdym razem trzeba ją parzyć pół godziny, czy wystarczy np. tylko odgrzać?
Obserwuj wątek
    • mitta Re: biała kiełbasa 15.11.16, 09:51
      Taka parzona to już jest inny produkt i też można ją zamrozić, jeśli nie chce się od razu całej zjeść. U mnie takie kiełbasy leżą nie dłużej, niż trzy dni, nie parzę ich powtórnie tylko zwyczajnie podgrzewam. Jeśli stwierdzę, że nie damy rady przez te trzy dni zjeść - od razu zamrażam, bo szkoda by mi było, gdyby się zmarnowała. Sama nie robię, ale czasami kupuję ze wsi, bo mam sprawdzone źródło. Wędliny suszone, wędzone, dojrzewające trzymam znacznie dłużej, ale nie we folii.
      • bramaso1e Re: biała kiełbasa 15.11.16, 09:58
        Dziękuję, szkoda że do zamrażarki nie wcisnę już nawet pudełka zapałek...
        • Gość: x a dlaczego zamrażarka taka pełna? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 15.11.16, 10:48
          jutro wojna będzie?
          • bramaso1e Re: a dlaczego zamrażarka taka pełna? 15.11.16, 18:21
            Cały rok była pusta, to teraz ma swój moment ;)
    • aqua48 Re: biała kiełbasa 15.11.16, 15:25
      Taką parzoną kiełbasę można podpiec na złoto w piekarniku z ziołami, też będzie dobra, a nieco inna niż parzona.
      • bramaso1e Re: biała kiełbasa 15.11.16, 18:20
        O, ciekawa rada, dzięki!
    • Gość: x jak uzyskałaś w warunkach domowych 170 °C? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 15.11.16, 16:07
      Tą zamrożoną będziesz parzyła przed czy po rozmrożeniu?
      • bramaso1e Re: jak uzyskałaś w warunkach domowych 170 °C? 15.11.16, 18:18
        Nie wiem o czym myślałam :)) Jestem na odwyku od kawy i to są efekty
        Zamrożoną najpierw rozmrożę
        • Gość: x kiełbasę można przyrównać do mięsa mielonego, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 15.11.16, 18:49
          ja bym włożył jednak zamrożoną kiełbasę do wrzątku. Nie przepadam za bakteriami.
    • wadera3 Re: biała kiełbasa 15.11.16, 20:04
      Wtrącę tylko, że kiełbasę parzy się w max 95 stopniach przez ok. 10 minut.
      Ty swoją upiekłaś na śmierć i wiór.
      • bramaso1e Re: biała kiełbasa 15.11.16, 20:12
        W przepisie z którego korzystałam podano czas 30 minut. Parzyłam oczywiście w 70 stopniach.
        • wadera3 Re: biała kiełbasa 15.11.16, 21:50
          Aaaa, no to zmienia postać rzeczy, ale i tak to dość długo, nie wyszła Ci sucha ta kiełbasa?
          • bramaso1e Re: biała kiełbasa 15.11.16, 22:07
            Sucha nie była, bo była tłusta ;) No ale może gdybym trzymała krócej, byłaby bardziej soczysta? Nie wiem. Z drugiej strony, błąka mi się po głowie wekowanie mięsa, które robi się w wyższej temperaturze, dłużej i nie jeden raz, i tak jakoś podejrzanie krótka wydaje mi się ta obróbka cieplna kiełbasy
            • wadera3 Re: biała kiełbasa 15.11.16, 22:21
              No tak, bardziej chodziło mi o9 to czy nie była zbyt mało soczysta, ale skoro była dość tłusta, to nie zdążyła się "wypłukać"
              Mięso wekuje się w słoikach, na dłuższe przechowywanie, więc i obróbka musi być inna.
              Biała kiełbasa jest produktem krótkotrwałym, nie na "poleżenie" więc obróbka nie musi być długa, wystarczy, że mięso się zetnie.
              • matylda1001 Re: biała kiełbasa 16.11.16, 00:12
                Ja ostatnio jestem na diecie i mogę jeść tylko wędliny drobiowe. Zaczęłam robić drobiową białą kiełbasę z udek kurczaka z dodatkiem kurzego lub indyczego fileta. Oczywiście 0 tłuszczu. Myślałam, że suchy wiór z tego wyjdzie, ale nie. Kiełbaski są soczyste. Parzę wszystkie (80st. 15min) i nadmiar zamrażam. Teraz zastanawiam się co by tu zrobić, żeby to jakoś uwędzić. No, może nie dosłownie bo i tak nie mam wędzarni ale jakoś tak zrobić, żeby sprawiało wrażenie niebiałej. Jest na to sposób?
                • javio Re: biała kiełbasa 16.11.16, 01:15
                  Aby zmienić kolor i nadać smaku wędzonki, można użyć wędzonej papryki w proszku, zarówno słodkiej, jak i ostrej.
                  Bez wędzarni też można w domu wędzić, a właściwie podwędzać np. w herbacie:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,29243924,29243924,domowe_wedzenie_w_herbacie.html#p29244472
                  Są też do kupienia wędzarnie balkonowe, podobno nie wydzielające dymu na zewnątrz; sąsiedzi nie powinni mieć pretensji ;-)
                  • mitta Re: biała kiełbasa 16.11.16, 09:39
                    Kiedyś wypróbowałam ten sposób wędzenia z herbatą i owędziłam sobie na tydzień całą chałupę. Niestety, nie da się tego zrobić bezwonnie, mimo wyciągu i otwartych okien - dym po prostu musi się gdzieś wydostać i bardzo szybko wnika we wszystkie domowe tkaniny.
                    Sam filet, nawet po pół godzinie, wydawał mi się surowy w środku, a że trochę bałam się spożywać surowizny z kurczaka, więc dopiekłam w piekarniku. Jeśli chodzi o wrażenia, to coś mi w nim przeszkadzało, nie tyle smak, co zapach przypalenizny. W każdym razie odbiegał od tego z klasycznych wędzarni.
                    Powtórki nie będzie.
                    • matylda1001 Re: biała kiełbasa 16.11.16, 12:50
                      Zobaczcie, znalazłam COS TAKIEGO, wygląda interesująco i podobno nie zadymia mieszkania. Mam ochotę wypróbować. Wyczytałam też, że można kupić gotowe zrębki wędzarnicze. Gdyby się rzeczywiście sprawdziło, to dla mnie byłaby rewelacja :) Może ktoś już wypraktykował, ma osobiste doświadczenia i zechce coś podpowiedzieć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka