Dodaj do ulubionych

Rostbef - upiec czy udusic

02.01.17, 17:08
Mam piękny, dobrej jakości rostbef prawie 1kg. Chce zrobić z niego na obiad bitki, ale nie moge jeść cebuli, czosnku, nic smażonego. Nie nam żadnych warzyw w domu, ktore mogłabym dodać do dyszenia. Czy taki zalany passata i uduszony w szybkowarze bedzie ok? Tłuc plastry wczesniej? Czy lepiej go moze upiec? Tutaj w ogole nie mam doświadczenia, a boje sie, ze wyjdzie wiór, bo mięso musi byc well done.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Rostbef - upiec czy udusic 02.01.17, 17:22
      Może stracotto? Na pewno nie wyjdzie wiór. Oczywiście z pominięciem cebuli i czosnku.
    • nobullshit Re: Rostbef - upiec czy udusic 02.01.17, 17:39
      Upiecz. Szkoda, żeby taki kawał mięsa "dyszał". :)
      Kilograma na raz nie zjecie, więc część będziesz mogła wykorzystać jako pyszną wędlinę.
      • aqua48 Re: Rostbef - upiec czy udusic 02.01.17, 17:50
        Ja bym udusiła w szybkowarze, w całości w minimalnej ilości wody. Wtedy zachowa soki wewnątrz. Bardzo lubię takie mięso.
      • bobralus Re: Rostbef - upiec czy udusic 02.01.17, 18:49
        Haha, słownik żartowniś. Dzieki Wam za wskazówki. Skoro obie metody akceptowalne, to jutro zobaczę, na co przyjdzie mi jutro siła i ochota. Nigdy nie piekłam i nie dusiłam wołowiny w całości, zawsze dusiłam tłustsze kawałki mięsa. Bedzie eksperyment 🙂
        • jackk3 Re: Rostbef - upiec czy udusic 02.01.17, 23:57
          Pieczenie na tzw. 'well done' odradzam szkoda miesa wyjdzie 'wior' na 100%. A dlaczego nie na 'medium' chociaz?
          • Gość: miki202 Re: Rostbef - upiec czy udusic IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.17, 01:08
            Czujnie upieczone, różowe w środku jest znakomite na ciepło i zimno. Ja bym zrobiła welingtona. Zanim się francuskie ciasto spiecze na smakowity brąz mięso, wcześniej obsmażone, akurat dojdzie. Grzyby możesz jeść? To grzyby, zioła, pomidory, naleśnik i halla, do pieca na jakie 50 min.
            • jackk3 Re: Rostbef - upiec czy udusic 04.01.17, 09:20
              Wellington to swietny pomysl ale tez wyzsza szkola jazdy. Naprawde dobrego nie jest tak latwo zrobic. No i do niego raczej poledwica i musi byc rozowa w srodku.
    • trypel Re: Rostbef - upiec czy udusic 03.01.17, 07:39
      Do piekarnika na 4-5 h ale w 85-90 stopniach, wczesniej obsmaż. Bedzie well done a jednocześnie soczyste. I na ciepło i na zimno.
    • mhr2 Re: Rostbef - upiec czy udusic 03.01.17, 14:43
      bobralus napisała:

> Chce zrobić z niego na obiad bit
      > ki,

Co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka