Dodaj do ulubionych

Bułeczki cynamonowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 22:24
Ten przepis znam z portalu 'gazety' od dawna. Bułeczki sa przepyszne. Bardzo
mało gotuje i pieke, ale nawet mnie wyszly za pierwszym razem. Nikt nie
potrafi sie im oprzec...
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Bułeczki cynamonowe 10.11.04, 14:40
      Ciekawe którą margarynę dać do nadzienia a którą do ciasta?I dlaczego margaryna
      a nie masło?
      Przepis napisany byle jak i jeżeli ktos jest początkujący to domyślać się musi
      niestety.
    • dagg Re: Bułeczki cynamonowe 10.11.04, 14:49
      A możesz mi podać bardziej szczegółowo ten? Nie bardzo wiem, co jest tym
      środkiem. Będę wdzięczna:)
      Dagmara

• dziuunia Re: Bułeczki cynamonowe 10.11.04, 14:59
        Tzn.chodzi Ci o to jak zrobić ten środek?IMO trzeba 3 ostatnie składniki z listy
        (5 dag margaryny,1/2 szkl. cukru,1 łyżeczka cynamonu) wymieszać ze sobą i
        już.Tyle że ja bym raczej tę margarynę zmiękczyła mocno a nie topiła,a w ogóle
        to użyłabym masła,różnica w smaku ogromna.I dodałabym więcej cynamonu,ze 3
        łyżeczki,ale to już kwestia gustu chyba :)
        • Gość: jaśniej Re: Bułeczki cynamonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 14:27
          A co to są te foremki "papilotki"? nie można tego upiec poprostu w jakiejś
          większej formie
          • Gość: pia.ed Papilotki IP: *.ip-pluggen.com 17.12.04, 19:34
            To sa gotowe papierowe foremki, pofaldowane, waskie na dole, rozszerzajace
            sie do gory.
            Nie sa one niezbedne. Buleczki mozna polozyc bezposredniao na dobrze
            posmarowana blache lub na specjalny papier do pieczenia (wykladajac nim sucha
            blache).
            Zamiast buleczek mozna zrobic pleciona chalke, ale wtedy moze byc problem z
            nadziewaniem.
            Chyba jednak moznaby zrobic trzy cienkie ruloniki i splesc.

Mozna tez polozyc ruloniki na blasze obok siebie i upiec jako dlugie bulki.

Podany przepis jest typowym szwedzkim przepisem, ktorego dzieci ucza sie juz
            jako 10-latki w szkole.

Ja nigdy nie ucieram nadzienia, tylko smaruje czworokaty margaryna do chleba
            (lub maslem), posypuje cynamonem i cukrem.
            Mozna dac zreszta jakie nadzienie sie chce, ja daje cienka warstwe dzemu
            zamiast cynamonu, do czesci buleczek.

Ciasto do buleczek nie moze byc suche, powinno prawie kleic sie do stolnicy,
            ja pomagam sobie nozem, wtedy buleczki beda "puszyste".

Nie podoba mi sie tak krotki czas rosniecia gotowych buleczek.
            W normalnej temperaturze pokojowej moje buleczki rosna ca 30 minut.

• pia.ed Re: Papilotki 18.12.04, 11:33
              Widze ze moja porada zaginela w tlumie innych przepisow swiatecznych... podbijam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka