Dodaj do ulubionych

Blanszowanie fasolki szparagowej

23.07.18, 15:14
Witam,
możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym blanszowaniem i jak to robić? Wrzuciłem do gotujacej się wody fasole i tak trzymałem ja 3 minuty, potem pod biezaca woda też 3 minuty, ale po takich zabiegach apetycznie nie wyglada i nie smakuje, bo jest taka niedogotowana i gumowa, taka ma być czy jaka cholera? Żona bez gotowania tylko wrzatkiem przelewala i do zamrazarki i tak samo obrzydliwie smakowala. Jak ona moze byc potem krucha? Nie można po prostu fasoli wrzucić do worka i do zamrażarki na -25 tylko takie kombinacje? Bo sadze ze by lepiej smakowala niz w wyniku tych nowoczesnych durnych wymyslow jak blanszowanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: x blanszowanie to nie jest przyrzadzanie na obiad IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 23.07.18, 15:33
      tylko do dalszej obrobki. Fasolke trzeba dluzej gotowac w osolonym wrzatku, ok. 8 - 10 min. Potem przerywamy proces gotowania wrzucajac ja do naczynia z lodowata woda (z kostkami lodu). Wtedy zachowuje ladny zielony kolor. Mozemy po odsaczeniu zamrozic. Jezeli chcesz potem zjesc, to wrzuc zamrozona fasolke do wrzatku z dodatkim lyzeczki sody. I gotuj kilka minut az bedzie taka jaka lubisz, al dente lub miekka. Jezeli chcesz zjesc od razu, to wrzuc surowa fasolke na wrzatek z dodatkim soli i lyzki sody i gotuj do 15 minut..
      P.s. Zblanszowana i zamrozona mozesz wrzucic od razu na gorace maslo i dusic do miekkosci, pycha!
    • roseanne Re: Blanszowanie fasolki szparagowej 23.07.18, 16:28
      dwie szkoly, zadna lepsza, z perspektywy lat.. - blanszowanie lub nie przed mrozeniem
      do jedzenia gotowana na parze lub w osoloej wodzie .
      8-12 minut od zagtowania, do stopnia dogotowania wedlug gustu
    • bene_gesserit Re: Blanszowanie fasolki szparagowej 25.07.18, 18:56
      Nic, co zamrożone nie może być kruche - to nierealne.
      Woda, zamarzając, tworzy kryształy, które rozrywają strukturę komórek, więc wszystko flaczeje. Blanszowanie imo kompletnie niepotrzebne.

PS Nie bardzo rozumiem pomysł mrożenia fasolki - niby teraz jest tańsza, ale prąd do zamrażarki kosztuje. Jeśli zjecie ją za pół roku, to może przejecie oszczędności, wynikające z kupienia fasolki w sezonie.
      • roseanne Re: Blanszowanie fasolki szparagowej 25.07.18, 19:07
        teraz mam lokalna, z promienia 30 km, swieza
        w zimie ma przywozona z Kalifornii badz Meksyku, zlezala, prawie bez smaku

z tego samego powodu mroze truskawki, pomidory, jagody,
      • autumna Re: Blanszowanie fasolki szparagowej 26.07.18, 10:28
        bene_gesserit napisała:

> PS Nie bardzo rozumiem pomysł mrożenia fasolki - niby teraz jest tańsza, ale pr
        > ąd do zamrażarki kosztuje.

Wydaje mi się, że ludzie przeważnie mrożą raczej nadmiary warzyw z własnej działki, a nie kupują specjalnie do tego celu.
        • coralin Re: Blanszowanie fasolki szparagowej 26.07.18, 11:20
          autumna napisała:

>
          > Wydaje mi się, że ludzie przeważnie mrożą raczej nadmiary warzyw z własnej dzia
          > łki, a nie kupują specjalnie do tego celu.

Tez i się tak wydaje. Gdybym miała dostęp do darmowej tez próbowałabym ją jakoś przechować.
          Wyjątkiem jest koperek, nie mam swojego, kupuję, ale jednak warto zamrozić latem. Za żadną cenę zimą nie kupi się w połowie tak aromatycznego jak nawet ten zamrożony letni.
          • Gość: x warto kupić gotowy zamrożony przemysłowo IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 26.07.18, 13:05
            podobnie jak i inne warzywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka